Advarer demokratene mot å gi Trump like dårlig motstand som italienerne ga Silvio Berlusconi
Demokratene i USA må ikke gjøre den samme tabben med Donald Trump som italienerne gjorde med Silvio Berlusconi. I stedet bør de prøve noe helt nytt – å samarbeide, mener eksperter.
Fellestrekkene er mange mellom Silvio Berlusconi, som satt som statsminister i Italia i ni år mellom 1994 og 2011, og Donald Trump.
- Begge er styrtrike forretningsmenn som lykkes i å selge et budskap til velgerne om at de ville komme inn utenfra for å rydde opp i et råttent og korrupt politisk system.
- Begge fokuserer i større grad på personlighet enn på en detaljert politisk plattform.
- Begge benyttet seg av TV-mediet for å nå ut til velgermassene – Berlusconi fordi han var landets største medieeier, Trump fordi han har en egen evne til å trekke TV-seere, noe som ga ham rundt tre milliarder dollar i gratis reklametid i løpet av valgkampen.
- Begge har en personlighet og et ego som gjør det vanskelig å utfordre dem i vanlige politiske diskusjoner – de slipper unna med uttalelser og avsløringer som ville tatt knekken på normale politikere.
- Begge er kjent for sitt direkte, ofte vulgære språk og for sine mange kvinnehistorier.
Norsk Italia-ekspert: - Mange fellestrekk
Journalist og forfatter Simen Ekern, som har skrevet flere bøker om italiensk politikk, er enig i sammenligningen.
– Når Trumps velgere sier «hvis han kan styre dette landet med like stor suksess som han har drevet selskapene sine, har han min stemme», var det nesten ordrett det Berlusconi-velgere fortalte meg på valgmøter i glansdagene, sier han, og legger til:
– Tanken om at politikk egentlig bare er trenering, noe som står i veien for den dyktige og karismatiske direktør-presidenten, er viktig for begge. Landsmøter og partivedtak og slikt er unødvendig hvis man har en leder med strålende ryggmargsreflekser og velutviklet handlekraft, sier Ekern, som debuterte som forfatter i 2006 med boken «Berlusconis Italia».
- Europa «må levere» på Donald Trumps krav om en kraftig økning i forsvarsbudsjettene, mener Jens Stoltenberg. Men en rekke land ligger milevis unna NATOs mål, noe du kan lese mer om i denne saken.
Berlusconi er enig
Berlusconi selv ser også likhetstrekkene mellom seg selv om den kommende amerikanske presidenten, sier han i et ferskt intervju med avisen Corriere della Sera.
– Han er også en entreprenør som bestemte seg for å hengi sine evner og sin energi til landet sitt. Han ble valgt inn av folk som var lei av den gamle politikken, en politikk som er ute av takt med folket og som ikke lytter til eller forstår dem. Venstresiden har gjort den samme tabben over hele verden ved å tro at «politisk korrekthet» er den riktige måten å holde seg i takt med folks behov på. Det de ikke forstår, er at de som virkelig er de svake, det er innbyggerne som blir trakassert av myndighetene, av skattevesenet, av byråkratiet, av ukontrollert immigrasjon, av arbeidsledighet og av terrorfaren. Dette er det samme i Amerika som det er i Italia, sier Berlusconi.
80-åringen er fortsatt partileder for Forza Italia, og det er ikke utenkelig at han kan gjøre et comeback ved valget i 2018 – til tross for de utallige skandalene som til slutt tvang ham fra makten i 2011.
Advarte mot Trump i 2011
I USA er demokratene i villrede etter et overraskende tap i årets valg. Republikanerne kontrollerer nå både Det hvite hus og begge kamre i Kongressen. Demokratene mangler en fungerende partiledelse, og foreløpig er det ingenting som tyder på at det finnes noen strategi for å utmeisle en strategi for de kommende årene som opposisjonsparti.
De burde lære av feilene opposisjonen gjorde i Italia under Berlusconi, mener flere eksperter.
Den italienske professoren og kommentatoren Luigi Zingales, som allerede i 2011 mente at et mulig Trump-presidentskap ville minne om Italia under Berlusconi, mener at den største tabben opposisjonen kan gjøre er å fortsette å fokusere på personlighet fremfor politikk.
– Ved kun å drive med personangrep sørget opposisjonen i Italia for å øke Berlusconis popularitet. Hemmeligheten hans var en evne til å fremprovosere en pavlovsk reaksjon blant sine motstandere på venstresiden, noe som skapte en umiddelbar sympati for ham blant moderate velgere. Det samme gjelder Trump, skriver Zingales i The New York Times.
- Donald Trump og Sylvi Listhaug har skapt et språk som folk forstår, mener retorikkekspert Kjell Terje Ringdal. Her kan du lese Ringdals «grøssende hyllest» til de to politikernes språkbruk.
- Demokratene bør prøve noe nytt: Å samarbeide
Zingales mener at den beste strategien for demokratene fremover må være det motsatte av hva republikanerne gjorde i 2008, da de valgte å basere seg på en politikk som handlet om å sabotere så mye som mulig for president Obama.
I stedet bør de prøve å finne områder der partiene kan jobbe sammen for å finne løsninger på USAs mange utfordringer, skriver han, og nevner Trumps forslag om en omfattende finansieringspakke til å pusse opp landets infrastruktur som ett eksempel.
– Det vil gi troverdighet til en demokratisk opposisjon hvis de prøver å finne fellestrekk, ikke bare forskjeller, skriver han.
Simen Ekern er enig.
– Slik alt handlet om Trump i valgkampen, handlet alt om Berlusconi i store deler av hans regjeringstid. Mye var negativt, men det endret ikke det faktum at opposisjonen mistet evnen til å presentere sine egne ideer. Man ble tvunget inn i en slags anti-berlusconisme som var forståelig, men ikke særlig effektiv når man skulle vinne nye velgere. Jeg tror det er helt avgjørende å være klar over den faren nå. Ender man opp med anti-Trumpisme som eneste politiske prosjekt, har man tapt, sier han.
Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook