Eksperter tror Trumps politikk kan løfte verdensøkonomien

En fersk OECD-rapport jubler over Donald Trumps økonomiske planer for USA. Men rapporten krever at Trump holder noen løfter og at han bryter andre.

Donald Trump har lovet bort opptil 2,6 milliarder kroner til infrastrukturprosjekter. Får han gjennomført det, vil det gi den amerikanske økonomien en dytt i ryggen, mener OECD.

Trumps seier i det amerikanske presidentvalget har skapt optimisme på børsene og sendt verdien på amerikanske aksjer opp med 300 milliarder dollar – rundt 2600 milliarder kroner – noe som tilsvarer en tredjedel av det norske oljefondet.

Nå tror organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at tidene ser lyse ut for USA også fremover.

I en fersk rapport som ble publisert denne uken skriver organisasjonen at den tror at president Trump og den republikanskstyrte Kongressen vil redusere skattenivået og å bruke mer penger på infrastruktur til neste år, noe som vil skape økonomisk vekst.

Andre land kan nyte godt av USAs vekst

I rapporten skriver OECD at Trumps reformer kan gjøre at vekstprognosene for den amerikanske økonomien kan oppjusteres fra 1,9 prosent til 2,3 prosent i 2017 og fra 2,2 prosent til 3 prosent i 2018.

En sterkere økonomi vil også få positive konsevenser for utviklingen i andre land, heter det i rapporten.

– Det finnes nå utsikter til at verden kan komme seg ut av lavvekstfellen, sier OECD-sjef Angel Gurría i en kommentar.

Donald Trump lovet i valgkampen at han vil bruke så mye som 1000 milliarder dollar på infrastruktur i den kommende årene, uten at han har gitt særlig detaljerte forklaringer på hvordan et slikt gigantprosjekt skal finansieres – spesielt dersom skatteinntektene samtidig skal kuttes.

Les også

Han ble straffet for misbruk av hemmeligstemplede e-poster. Nå kan Obamas skandalerammede CIA-sjef bli Trumps utenriksminister

Elaine Chow blir ny transportminister dersom Senatet godkjenner henne.

Trump har utpekt ny transportminister

Jobben med å implementere flere av de viktigste delene av denne reformen vil trolig gå til Elaine Chow, som tirsdag ble foreslått av Trump som USAs neste transportminister.

Chow var arbeidsminister under George W. Bush og er gift med republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.

Det store spørsmålet nå er om Donald Trump vil klare å levere varene han lovet bort i valgkampen. OECD-rapporten tar noen svært store forbehold på dette området.

Les også

Donald Trump vant presidentvalget. Likevel hevder hanat minst 2,2 millioner stemmer ved valget var «ulovlige».

Trump må holde noen løfter og bryte andre

Rapporten, som skriver at den er basert premiss om at det ikke kan bli «for mye usikkerhet om politikken som føres», legger til grunn både at Trump skal holde noen løfter og at han skal bryte andre.

Av løfter som må holdes, er gigantplanene om infrastruktur og skattekutt.

Av løfter OECD tror Trump må bryte, finner vi blant annet retorikken hans om handelspolitikk.

I rapporten skriver nemlig organisasjonen at de legger til grunn at USA i tiden fremover vil unngå å bevege seg mot «proteksjonisme og trusselen om handelskrig», noe som er i direkte konflikt med Trumps løfter om å avslutte forhandlingene om handelsavtalene TPP og TTIP samt å omforhandle NAFTA-handelsavtalen.

Rapporten forutsetter også at myndighetene legger opp til at økonomien flytter seg fra gamle, miljøfarlige industrier til nyere, høyteknologiske satsingsområder. Dette går på tvers av Trumps løfter om å gjenskape tradisjonelle fabrikkarbeidsplasser, blant annet innen kullindustrien.

– La oss beskytte dem som blir rammet negativt av globaliseringsprosessen, men la oss ikke stanse globaliseringsprosessen, sier OECD-sjef Gurria i en kommentar.

Les også

Donald Trump vil umiddelbart trekke USA ut av TPP-samarbeidet. En av Obamas største prosjekter kan dermed bli stanset.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook