Verden

Over natten forbød statsministeren de største pengesedlene. Resultatet er kaos, bankkøer døgnet rundt og avlyste bryllup.

For å bekjempe terrorisme og svart økonomi forbød Indias statsminister alle store sedler. 86 prosent av kontantene blir trukket ut av sirkulasjon.

Mellom 90 og 98 prosent av alle pengetransaksjoner i India gjøres med kontanter.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

For drøyt tre uker siden tok statsminister Narendra Modi inderne på sengen: 500- og 1000-rupi-sedler (60 og 120 kroner) ble forbudt med umiddelbar virkning. Folk hadde frist ut året til å veksle inn sedlene.

Hensikten var å bekjempe den svarte økonomien. Kun en liten andel av inderne betaler skatt, og den svarte økonomien er enorm.

Modi mente derfor at dette tiltaket vil tvinge mange indere til å veksle inn svarte penger og dermed betale skatt av dem.

Statsministeren hevdet at kampanjen også vil ramme terrorister som angivelig skal stå bak produksjonen av forfalskede penger ifølge nyhetsbyrået Reuters. Han kalte det et «kirurgisk angrep» for å ramme økonomisk kriminalitet og terrorisme.

Indias statsminister Narendra Modi.

Kontantøkonomi

Resultatet er blitt fullt kaos i en økonomi som er totalt avhengig av kontanter. Ifølge ulike estimater blir mellom 90 til 98 prosent av alle økonomiske transaksjoner i India gjort med kontanter, skriver Vox.

Foran bankene er det lange køer, og det tar over et døgn å komme frem til skranken. Det samme gjelder for minibanker som kontinuerlig slipper opp for penger.

Tidsskriftet Newsweek skriver at 400.000 lastebiler nå står fast rundt i landet fordi de ikke har kontanter til å betale bompenger og andre nødvendige småutgifter. Mange fabrikkarbeidere får ikke lønn, mens andre bedriftseiere har betalt ut lønn for mange måneder med de store sedlene som nå er blitt forbudt.

Salget av boliger har stupt, bryllup blir utsatt og bønder får ikke kjøpt såkorn som de trenger for å plante neste års avling.

De siste dagene har det vært store demonstrasjoner rundt i landet i protest mot regjeringens politikk.

  • Vil du vite mer? India vil rammes hardt av klimaendringene – samtidig øker utslippene deres eksplosivt
En bankansatt deler ut kølapper til folk som venter på å få vekslet inn pengene sine.

Mindre økonomisk vekst

Ekspertene regner med at Indias økonomiske vekst kommer til å bremse opp kraftig i siste kvartal i år på grunn av den akutte kontantmangelen. Noen tror at veksten kan bli et prosentpoeng lavere, men det avhenger av hvor raskt sentralbanken klarer å trykke opp nye penger.

For at kriminelle og andre som opererer i den svarte økonomien, ikke skulle bli advart og veksle inn store sedler før kampanjen startet, varslet statsministeren svært få om det som skulle skje på forhånd.

Sentralbanken trykker derfor nå sedler i stort tempo, men ifølge The Financial Times kan det ta opptil seks måneder før de klarer å erstatte de store sedlene som nå blir verdiløse, med mindre valører.

I løpet av tre uker har inderne returnert ubrukelige rupi-sedler til en verdi av 850 milliarder kroner, men sentralbanken har kun klart å erstatte en brøkdel av det med nye sedler. Sentralbanken har nå innført begrensninger på hvor mye penger folk kan ta ut fra bankkontoen sin for å rasjonere på kontanter, skriver The Financial Times.

Over hele India har det vært store demonstrasjoner de siste dagene i protest mot regjeringens politikk.

Vil bli etterforsket

Frem til 31. desember kan inderne veksle inn 4500 rupi (540 kroner) uten kvittering, mens beløp over det må settes inn på bankkonto slik at pengene blir registrert. De som har mer enn 250.000 rupi (30.000 kroner) må forklare hvordan de har fått tak i pengene, og politiet vil etterforske om det de sier stemmer.

Kritikerne mener at tiltaket har liten effekt fordi økonomiske kriminelle ifølge flere estimater kun oppbevarer 6 prosent av verdiene sine i kontanter. Isteden har de verdiene i gull og sølv – eller de hvitevasker pengene via postboksselskaper i skatteparadiser.

Køene foran bankene er svært lange, og det kan ta over et døgn å komme frem til skranken.

Rammer fattige

Rike indere og folk fra middelklassen har klart å tilpasse seg ved å bruke kredittkort eller bruke andre former for digital betalingsformer, men det er ikke mulig for flere hundre millioner fattige indere som ikke engang har bankkonto.

Butikker, der fattige er kunder, forteller at salget har sunket med så mye som 80 prosent. Enkelte kommentatorer tror imidlertid at fattige kan tjene på kampanjen på lengre sikt hvis staten klarer å få inn mer i skatteinntekter som igjen blir fordelt til de mer vanskeligstilte.

Les mer om

  1. India
  2. Narendra Modi
  3. Økonomi