Verden

Forgjengeren skal ha kokt politiske fanger levende. Nå skaper den første nye presidenten på 25 år håp om bedring.

Usbekistans nye president ble valgt i sovjetstil, men han signaliserer at han vil liberalisere økonomien og bedre forholdet til nabostatene.

Usbekistan er et vakkert land med skjønne perler som silkeveibyen Samarkand. Samtidig er det ett av verdens verste diktaturer.
 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale

Den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan blir rangert som ett av verdens verste diktaturer, nesten like ille som Nord-Korea.

I 27 år ble landet styrt av Islam Karimov. Presidenten ble gjenvalgt gang etter gang med drøyt 99 prosent av stemmene. Selv motkandidatene pleide å gi sin stemme til den tidligere kommunistpampen.

Samtlige lover fikk 100 prosent oppslutning i nasjonalforsamlingen, og hver avstemning ble avsluttet med stående applaus.

Den sentralasiatiske stormakten har flere tusen politiske fanger, og FN har dokumentert at tortur blir brukt systematisk.

Flere politiske opposisjonelle skal ha blitt kokt levende ifølge menneskerettighetsorganisasjoner, amerikanske myndigheter og Storbritannias tidligere ambassadør i landet.

Sjavkat Mirzijojev er Usbekistans nye president, den første på 25 år.

Sovjetisk oppslutning

2. september døde plutselig Karimov av slag, og statsminister Sjavkat Mirzijojev (59) tok over som fungerende president. Søndag ble 59-åringen valgt til president med 89 prosent av stemmene, ifølge de offisielle tallene.

Mirzijojev har lovet at han skal fortsette samme kurs som forgjengeren, men i løpet av de tre månedene som fungerende president har han kommet med flere signaler som kan tyde på at han ønsker å løsne litt på jerngrepet, fremholder Usbekistan-eksperten Danil Kislov overfor den russiske nettavisen Gazeta.ru.

Dette gjelder blant annet:

 • Liberalisere Usbekistans valutamarked. I dag er det kun lov å veksle til den lokale valutaen Som i offisielle vekslingskontorer, men kursen her er langt dårligere enn den reelle kursen man får underhånden på ulike markeder. Dette har vært en stor utfordring for de få internasjonale selskapene i landet, og det har skapt et stort svartebørsmarked ­som mektige politikere angivelig skal tjene mye på.
 • Redusere antall offentlige inspeksjoner av private virksomheter. Disse undersøkelsene har vært en metode for myndighetene for å kontrollere det private næringslivet, og det har vært en stor inntektskilde for korrupte embetsmenn.
 • Kutte byråkratiet som har hindret småbedrifter å utvikle seg og har skremt vekk mange internasjonale investorer.
 • Han innvilget amnesti til aktivisten Amandar Kukanov som har sittet i fengsel siden 1993. Det gjør Kukanov ifølge menneskerettighetsorganisasjoner til en av de politiske fangene i verden som har sittet lengst bak lås og slå.

Strekker ut hånden til nabolandene

Samtidig har den nyvalgte presidenten for Sentral-Asias mest folkerike land tatt flere skritt for å bedre forholdet til nabolandene. Han har gitt ordre om at direkteflyvninger til Dusjanbe, hovedstaden i Tadsjikistan, skal gjenopptas. Det er første gang på 24 år at det er flyforbindelse mellom de to landene.

Forrige måned uttalte også Mirzijojev at han ønsker å løse grensetvisten med Kirgisistan, en konflikt som har vært uløst siden Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Usbekistans nå avdøde president Islam Karimov danser mens daværende statsminister Sjavkat Mirzijojev klapper.

Avdød president ruver fortsatt

Forskeren Bakhti Nishanov sier til tidsskriftet Foreign Policy at én viktig årsak til nyorienteringen fra den nye presidenten er at han ønsker å skape legitimitet for seg selv og komme ut av skyggen fra avdøde Karimov.

­– Karimov var en mytisk person, til tross for politikken han førte. Folk klandret andre høytstående personer for landets problemer, men aldri presidenten.

Nok en årsak til den nye politikken skal være at Usbekistan sliter med økonomien. Kina har kuttet investeringene i landet, og krisen i Russland har smittet over på Usbekistan. Landets viktigste valutainntekter er pengene som to millioner usbekere som jobber i Russland, sender hjem.

Ifølge den russiske sentralbanken utgjorde det 55 milliarder kroner i første halvår i 2013, mens i samme periode i år hadde det sunket til snaut 8 milliarder kroner.

– Ungdomsledigheten i Usbekistan er skyhøy, og unge folk vender nå hjem fra Russland. De må gjøre noe med økonomien for å holde situasjonen stabil, mener Nishanov.

Les også

Usbekistans president er død. Slik ser det ut når en diktator begraves.

Telenor og korrupsjon

Nok et motiv for å løsne på jerngrepet skal være at usbekiske myndigheter håper at det vil bidra til at USA frigjør verdier for flere milliarder kroner som ble frosset i korrupsjonssaken mot datteren til den avdøde president, Gulnara Karimova.

Karimova har sittet i husarrest de siste to årene. Det russiske mobilteleselskapet Vimpelcom, der norske Telenor har en stor eierandel, skal ha betalt store summer under bordet til henne for å få telelisenser i landet. I februar vedtok Vimpelcom en bot på 6,6 milliarder kroner på grunn av denne korrupsjonen.

Usbekistan har flere tusen politiske fanger ifølge menneskerettighetsorganisasjoner; mange av dem skal være dømt for angivelig terrorisme.

Neppe demokratiske reformer

Andre eksperter tviler på om den nye presidenten og sikkerhetspolitiet (SNB) vil innføre noen demokratiske reformer. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) slo da også fast at valget i helgen hverken var demokratisk eller fritt.

Selv om Mirzijojev har vært statsminister siden 2003, har han knapt vært fremme i offentligheten tidligere. Ifølge russiske medier ga han journalister ordre om at de ikke skulle ta bilder av ham fordi det kunne gjøre avdøde president Karimov sjalu.

Les mer om

 1. Usbekistan
 2. Tadsjikistan
 3. Kirgisistan
 4. Russland
 5. Tortur
 6. Korrupsjon