Erdogan oppfordrer tyrkere til å angi venner og familie

– Angi venner og familie dersom de er tilhengere av kuppmakerne. Det mener Tyrkias president.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener det er en «patriotisk plikt» å angi tilhengere av den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som han anklager for å ha stått bak kuppforsøket i juli.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan oppfordrer folk til å angi tilhengere av predikanten Fethullah Gülen, som han mener står bak kuppforsøket i juli.

Han mener det er «en patriotisk plikt» å angi tilhengere av Gülen. Også når det er snakk om venner og familie.

Det sa Erdogan da han møtte en gruppe tyrkiske forretningsfolk onsdag. Tyrkiske selskaper bør rense ut alle tilhengere av den muslimske predikanten, ifølge presidenten.

Erdogan sier at hans operasjon for å «renske» statsapparatet for tilhengere av Gülen vil fortsette, om det så betyr at 200.000 mennesker må ut.

Titusener har mistet jobben

Titusener av mennesker som mistenkes for å støtte Gülen, er allerede blitt permittert eller sparket fra sine arbeidsplasser i rettsvesenet, pressen, skoleverket, helsevesenet, militæret og de lokale myndighetene.

Offisielt er 16.000 mennesker blitt pågrepet i forbindelse med oppgjøret etter det mislykkede kuppet.

Tyrkia krever også Gülen utlevert fra USA, men har så langt ikke fått gehør for dette.

Fethullah Gülen, som leder den politiske bevegelsen Hizmet, har bodd i selvpålagt eksil i USA siden 1999. Han nekter kategorisk for å ha hatt noe med kuppforsøket å gjøre.

NATO reagerer på presseoppslag

Etter kuppforsøket den 15. juli har enkelte tyrkiske medier også gjengitt rykter om at NATO og USA kan ha vært involvert i planene. En kommentator i avisa Haber Turk har antydet at kuppforsøket kan ha blitt planlagt av et hemmelig nettverk i NATO.

I en pressemelding onsdag går NATO kraftig ut mot presseoppslagene, som betegnes som «spekulative».

– Tyrkia er en verdsatt alliert som gir et betydelig bidrag til NATOs felles innsats. Tyrkia deltar for fullt i alliansens konsensusbaserte beslutninger nå som vi står overfor de største sikkerhetsutfordringene i vår generasjon. Tyrkias medlemskap i NATO er ikke trukket i tvil, sier NATOs talskvinne Oana Lungescu.

Besøkte Putin

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Erdogan, ifølge Lungescu. Han fordømte kuppforsøket på det sterkeste og forsikret samtidig om sin fulle støtte til landets demokratisk valgte regjering, opplyser hun.

Uttalelsen fra NATO kommer dagen etter Erdogans besøk hos Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg, et besøk som har gitt mat til spekulasjoner om at Erdogan nå kan være i ferd med å orientere seg vekk fra sine vestlige allierte.

Forholdet mellom Tyrkia og Russland har vært iskaldt siden Tyrkia i fjor skjøt ned et russisk kampfly ved grensa til Syria, men Erdogan ba i sommer om unnskyldning og sa at han ønsket å reparere forholdet.

Etter tirsdagens møte kalte han Putin en «kjær venn». Vestlige ledere har han derimot kritisert for å vise altfor lite støtte. (NTB-AP-DPA)