Theresa May blir britenes statsminister onsdag

Etter en dramatisk dag i Det konservative partiet er det klart at David Cameron går av onsdag, og at Theresa May (59) tar over som Storbritannias nye statsminister.

Her forteller Theresa May at hun er beæret og ydmyk over å ha blitt partileder i Det konservative partiet. Onsdag blir hun statsminister i Storbritannia.

Dermed blir det EU-tilhengeren Theresa May sin oppgave å ta britene ut fra EU.

Det skjer etter en dag der utfordreren, den innbitte EU-motstanderen Andrea Leadsom, trakk seg fra lederkampen i Det konservative partiet etter et famøst avisintervju.

Senere annonserte Cameron at han går av onsdag. Kort tid etter ble May valgt som partileder i Det konservative partiet.

Dermed blir det etter alt å dømme hun som blir britenes nye statsminister.

– Jeg er beæret og ydmyk

Etter den dramatiske dagen i Det konservative partiet møtte May pressen:

– Jeg er beæret og ydmyk over å ha blitt valgt som partileder, sa hun, og hyllet Cameron for jobben han har gjort for partiet.

Den største utfordringen hennes blir å ta britene ut fra EU. Hun stemte selv for at Storbritannia skulle fortsette sitt medlemsskap med unionen.

– I min kampanje påpekte jeg viktigheten av lederskap nå og viktigheten av at vi får en best mulig avtale nå som vi forlater EU. Brexit betyr Brexit. Vi må få det til å bli en suksess, sa May til pressen, og la til:

– Vi skal gi folk bedre kontroll over deres liv.

– Rett av Leadsom å trekke seg

I en uttalelse gir Cameron uttrykk for at det var rett av Leadsom å trekke seg, og han fortsetter med følgende:

– Jeg er glad for at May kommer til å ta over. Theresa May er en svært dyktig leder, og jeg gir henne min fulle støtte, sa Cameron.

Videre annonserte han at han ville lede sitt siste statsråd tirsdag, og at han onsdag vil delta i spørretimen i parlamentet.

– Etter dette vil jeg levere søknaden min om avskjed i Buckingham Palace, sa han.

Cameron har siden resultatet av Brexit-avstemningen ble kjent sagt at han ville vente med å gå av til 9. september.

Bakgrunnen for dette var at han ville vente med å gå av inntil resultatet fra en uravstemning blant partiets 150.000 medlemmer var klart. Dette resultatet skulle offentliggjøres nettopp denne datoen.

Det er trolig bare dager igjen til innenriksminister og EU-tilhenger Theresa May kan flytte inn i Downing Street nr. 10.

Cameron søker avskjed onsdag

Nå er May innenriksminister, og for at hun skal kunne kalle seg statsminister står det kun igjen et par viktige formaliteter.

Det første er at Cameron leverer sin søknad om avskjed til dronningen. Det vil han altså gjøre etter statsministerens spørretime i parlamentet onsdag. Der vil han også anbefale hvem som skal etterfølge ham.

Etter dette kan dronning Elizabeth for 13. gang sette inn en ny person i statsministerstolen.

Når dette skjer med May, vil hun bli den 12. statsministeren i Storbritannia siden 1916 som får rollen, uten at det har vært folkeavstemning.

Her gjør Andrea Leadsom det klart at hun trekker seg som lederkandidat i Det konservative partiet.

– Samlende kandidat

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder sier til nyhetsbyrået NTB at han tror Theresa May er rett kvinne til å lede Storbritannia framover.

– Hun er en samlende kandidat, og i den perioden vi er inne i nå, er hun helt ideell.

Mustad er ikke overrasket over at Leadsom trakk seg.

– Hun har manglende erfaring. Det viser de naive uttalelsene hun kom med i helga. Hun er ikke rutinert nok til å takle det å være i det politiske rampelyset. Å ta beslutningen om å trekke seg, er det klokeste hun har gjort, sier Mustad til NTB.

Politisk lettvekter

Den nye statsministeren blir altså ikke parlamentsmedlem og statssekretær i energidepartementet Andrea Leadsom.

Hun sto frem til mandag igjen som en av to kandidater til å overta jobben som leder av det konservative partiet. Leadsom er en politisk lettvekter som har ingen regjeringserfaring og bare har sittet seks år i parlamentet.

I et avisintervju med The Times lørdag, uttalte hun at hun ville bli en bedre leder enn Theresa May fordi hun har barn.

Hun svarte først med å gå til frontalangrep på The Times på Twitter:

Men da avisen lørdag offentliggjorde lydbåndopptak fra intervjuet som støttet deres versjon, valgte Leadsom etter hvert å beklage til May.

Mandag viste deg seg at det ikke var nok, og Leadsom trakk seg da fra lederduellen.