Obama oppfordrer til samling etter Dallas-drapene

I en tale ved minnehøytideligheten for de drepte politimennene i Dallas tirsdag avviste president Barack Obama at USA er så splittet som det kan se ut som.

President Barack Obama taler under sørgehøytideligheten for de fem politimennene som ble drept i Dallas. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

– Jeg vet at amerikanerne nå strever med å forstå det som skjedde i forrige uke. Men jeg er her for å si at vi må avvise denne fortvilelsen. Jeg er her for å insistere på at vi ikke er så delt som det kan se ut som, sa Obama.

Han hyllet USAs politistyrker og understreket at politimennene som ble drept i Dallas, var på jobb for å beskytte amerikanernes rett til å demonstrere.

Samtidig understreket han at amerikanerne ikke kan avvise budskapet til dem som demonstrerer, for det fins fortsatt fordommer i USA, 50 år etter borgerrettighetskampene.

– De reddet mange liv

De fem som ble drept og de andre som ble såret, ble skutt mens de passet på en demonstrasjon mot politidrapene på svarte menn i Louisiana og Minnesota.

– De reddet flere liv enn vi noensinne kommer til å vite, sa han og takket politiet for at det ikke var flere å sørge over etter at en forbitret krigsveteran skjøt for å drepe flest mulig hvite politifolk.

Preget

Selv om Obama la vekt på at han mener at USA ikke er mer splittet, understreket han at han forstår at mange er frustrert over situasjonen og over de mange skyteepisodene og voldshendelsene de siste årene. Han sa at også han har kjent på tvil for om USA vil klare å «skape endring».

– Jeg er ikke naiv. Jeg har vært i for mange minneseremonier under mitt presidentskap. Jeg har klemt for mange familier som har mistet sine kjære, sa en preget Obama.

Obama avbrøt et besøk i Spania for å kunne delta i minnehøytideligheten, dit han kom sammen med sin kone Michelle og visepresident Joe Biden. Tidligere president George W. Bush, som bor i Dallas, var også til stede.

Tidligere president George W. Bush og Barack Obamas kone Michelle trøster hverandre under sørgehøytideligheten for de fem politimennene som ble drept i Dallas. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix