Stockholmslege: – Det er fullt på alle akuttsykehus, alle intensivavdelinger og alle geriatriavdelinger

Det er akutt mangel på sengeplasser i helsevesenet i Stockholm. Personalet er bekymret.

Intensivavdelingen ved Söder Sykehus i Stockholm behandler koronasmittede pasienter. Bildet er tatt da Aftenposten besøkte sykehuset i april 2020.

– Det er helt fullt i hele Stockholm, og vi vet at det vil bli flere pasienter frem mot neste helg, sier akuttlege på Södersjukhuset Lina Stålhane til P4 Stockholm.

Helsevesenet i Sveriges hovedstad har vært uvanlig hardt belastet gjennom jule- og nyttårsfeiringen. Allerede nå er samtlige døgnplasser i regionen opptatt, ifølge Stålhane.

– Det er fullt på alle akuttsykehus, alle intensivavdelinger og alle geriatriavdelinger, sier hun. Det skriver NTB.

Ansatte med smitte hjemme får jobbe

Ved Universitetssykehuset i Uppsala har tre ansatte fått jobbe, selv om de bor med folk som har covid-19. Sykehuset gjør unntak fra karantenereglene fordi det er så mange ansatte som er syke, melder TV4 Nyheterna.

Personene må være trippelvaksinerte eller dobbeltvaksinerte og ha hatt covid-19. I tillegg må de teste seg og være symptomfrie før jobb.

Flere regioner har allerede gått bort fra karantenereglene for helsepersonell, eller åpner for å gjøre det i fremtiden, ifølge TV4 Nyheterna.

Hovedinngangen til Danderyds sykehus

Overlege Johan Styrud ved Danderyds sykehus sier presset skyldes tre faktorer:

– En ting er de normale akuttilfellene. I tillegg er det koronapasienter og den vanlige influensaen, som stiger kjempefort akkurat nå, sier han til Expressen.

– Det er veldig, veldig trangt, sier han.

Myndighetene: – Det finnes plass

De lokale helsemyndighetene i Stockholm sier derimot at det finnes plass for personer som trenger sykehusomsorg.

– Ingen trenger å nøle med å dra til sykehuset hvis de trenger det, sier overlege Patrik Söderberg i Region Stockholm til nyhetsbyrået TT. Han sier situasjonen er anstrengt og at sykehusene har små marginaler.

Den 29. desember ble det registrert over 10.000 nye smittetilfeller i Sverige, ifølge Worldometer. Det har vært en markant økning de siste sju dagene.

Siden onsdag er det meldt om 13 dødsfall med covid-19, ifølge Folkhälsomyndigheten. Totalt har 15.310 personer dødd med koronasmitte i Sverige.

Nye tall er ventet tirsdag 4. januar, ifølge SVT.