Verden

Brown til al-Qaida: - Vi blir ikke skremt

En preget Brown snakker direkte til folket kort tid etter angrepet i Glasgow. Statsministeren roses nå av sine politiske motstandere.

Gordon Brown roses selv av sine politiske motstandere for sin solide og avmålte krisehåndtering.

  • Anders Nordstoga

To dager etter at Gordon Brown tok over som statsminister, fant politiet to udetonerte bilbomber i London:

Les også

Bilbombe funnet i Londons teaterstrøk

og

Les også

Bil med sprengstoff sto i parkeringshus

. Lørdag kjørte

Les også

Brennende bil kræsjet i Glasgow flyplass

. Politiet

Les også

To leger mistenkes <br/>for å være terrorister

i forbindelse med dette angrepet. Politiet mener alle tre terrorangrepene er tilknyttet. Britiske myndigheter har

Les også

Frykt for nye angrep

, hvilket betyr at et nytt angrep er forventet. Sikkerheten på flyplassene er nå meget streng. Aftenpostens videoreporter laget søndag en reportasje fra Heathrow flyplass i London. Denne ble konfiskert av politiet.

Brown får ros

Statsministeren roses nå for sin håndtering av krisen — selv av sine politiske motstandere, skriver Reuters. Kort tid etter angrepet i Glasgow ga Brown noen korte kommentarer til pressen. Han oppfordret til årvåkenhet, og sa at det britiske folket ville stå sammen, være bestemt, fast og sterkt. Søndag ga han et lengre intervju med BBC, hvor han fastslo at personer med tilknytning til al-Qaida sto bak angrepene. - Dette er en langsiktig trussel, men vi vil ikke gi etter, og vi vil ikke la oss skremme, sa Brown.

Kontrasten til Blair

Britiske medier legger nå stor vekt på fraværet av fikse formuleringer i Browns opptredener. Sammenligningene med Tony Blair,

Les også

Historien om Blair med hans egne ord

, er uungåelige. — Forskjellen fra Blair har vært slående. Det er ikke vært noen av de polerte sitatene vi er blitt vant til. Isteden har det vært soliditet og tyngde, skriver BBCs kommentator. - Jeg legger merke til en avmålt tone, som jeg tror er en bra ting. Det er vesentlig avvik fra den litt andpustne måten Blair hastet med å slå politisk mynt av slike hendelser, sier Liberaldemokratenes Nick Clegg til Sky News.

Aktiv statsminister

Brown skal ha engasjert seg på uvanlig direkte vis i myndighetenes krisehåndtering. Ifølge The Independent ble Brown svært irritert da hans innenriksminister Jacqui Smith ble varslet straks etter angrepet natt til fredag, mens han selv ikke ble vekket. Brown skal straks ha tatt kontakt direkte med politiets etterforskere. Han har selv ledet krisekomiteen Cobras møter, hvilket vanligvis gjøres av innenriksministeren.

Brown under søndagens intervju med BBC.
En flypassasjer betrakter bilen som kræsjet i inngangen inn til terminalen i Glasgow.