USAs høyesterett vil fjerne den føderale retten til abort, ifølge lekket domsutkast

NEW YORK (Aftenposten): En oppsiktsvekkende lekkasje viser at USAs øverste domstol kan komme til å endre abortloven radikalt.

USAs høyesterett behandler en potensielt banebrytende abortsak i år.

I nesten 50 år har USA hatt rett til selvbestemt abort. Om få måneder kan denne retten forsvinne.

Et flertall av USAs høyesterettsdommere har stemt for å sette til side den kjente Roe mot Wade-dommen fra 1973 i en intern, foreløpig avstemning, ifølge Politico.

Politikknettstedet har fått tak i et utkast til beslutning som høyesterettsdommer Samuel Alito har skrevet på vegne av domstolens flertall.

Her slås det fast at Roe, som etablerte rettigheten til abort, var en gal beslutning.

Utkastet setter også til side Casey-dommen fra 1992, som langt på vei opprettholdt konklusjonene fra Roe.

Ødeleggende konsekvenser

Roe-beslutningen var «fryktelig gal helt siden starten. Argumentasjonen var eksepsjonelt svak og beslutningen har hatt ødeleggende konsekvenser», står det i domsutkastet.

Det slår videre fast at det er på tide «å føye seg etter grunnloven og sende abortspørsmålet tilbake til folkevalgte representanter».

Snarere enn å skape en nasjonal enighet i abortspørsmålet, har Roe-beslutningen «satt fyr på debatten og fordypet splittelsene», står det i teksten.

Prinsippene har stått

Dommen i Roe mot Wade ga kvinner retten til å avslutte et svangerskap frem til fosteret er levedyktig, mellom uke 22 og 24.

Siden dommen falt i 1973 har konservative krefter kjempet for å få beslutningen omgjort eller tilsidesatt. De har lykkes med å redusere tilgangen til abort kraftig i deler av USA. Enkelte delstater, som Mississippi, har for eksempel kun én abortklinikk igjen.

Men til tross for flere runder i høyesterett er Roe blitt stående frem til nå.

Les også

Retten til abort kan ryke etter 50 år. Det rosa huset i Jackson står midt i stormen.

Konservativ domstol

Det har imidlertid ligget i kortene at det kunne endre seg i 2022. Etter at Donald Trump fikk utnevnt tre nye høyesterettsdommere i løpet av sine fire år som president, er seks av ni nå regnet som konservative.

Mange har merket seg at domstolen ikke har grepet inn og stanset en ny lov i Texas som forbyr de fleste aborter etter uke seks.

I desember ble en sak i prosedert i høyesterett i forbindelse med en ny abortlov fra Mississippi. Da signaliserte et flertall av dommerne at de kunne være åpne for å forkaste Roe i sin helhet. Utkastet som nå har lekket, omhandler denne saken.

Demonstranter tok natt til tirsdag til gatene utenfor høyesterettsbygningen for å ytre sin motstand.

Kan endre mening

Den endelige dommen er ventet i løpet av juni. Ifølge Politico har Alito, som skrev utkastet, med seg dommerne Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh og Amy Coney Barrett på laget.
Eksperter understreker imidlertid at en eller flere av dem kan endre mening. Det betyr at dommen som til slutt blir stående, kan få et annet utfall enn det som skisseres i utkastet.

Men dersom flertallet skulle ende opp med å fjerne den føderale retten til abort, vil det raskt kunne få konsekvenser mange steder i USA.

Over 20 delstater har vedtatt lover som forbyr abort i alle eller nesten alle tilfeller, dersom høyesterett åpner for det.

Lekkasjen satte umiddelbart fyr på det politiske USA mandag kveld. Demonstranter møtte opp utfor høyesterettsbygningen for å ytre sin motstand mot forslaget.

Hvis høyesterett forkaster Roe vil det være «en av de verste og mest ødeleggende beslutningene i moderne historie», skriver Nancy Pelosi og Chuck Schumer, demokratenes ledere i Kongressen, i en felles uttalelse.

Oppsiktsvekkende lekkasje

At det lekker fra det interne arbeidet i USAs øverste domstol, er sjelden kost.

– At en så viktig beslutning som dette kan lekke, er en skjellsettende opplevelse for dommerne og domstolen. Jeg vet ikke hvordan institusjonen skal komme seg igjen, sier Jeffrey Toobin, advokat og kommentator, til CNN.

Jusprofessor Jonathan Turley ved George Washington University kaller hendelsen «intet mindre enn spektakulær».

– Dette vil utgjøre et av de groveste sikkerhetsbruddene i domstolens historie, skriver han på Twitter.


Interessert i USA? Følg korrespondenten på Instagram (@oysteinlangberg) og Facebook.

Få også med deg den ukentlige podkasten Aftenpodden USA. Den har nå en egen feed i Itunes og Spotify. Søk og abonner på «Aftenpodden USA» der du hører på pod.