Verden

Sjokoladekjeks, juletrær og heiajenter er våpen i PR-krig

Slik utkjempes den elleville propagandafeiden mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Sørkoreanske soldater gjør klar høyttalerne som skal kringkaste propaganda nordover.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Propagandabataljen mellom Sør-Korea og Nord-Korea ble fredag trappet opp da Nord-Korea skrudde på sine høyttaler ved grensen i sør. Da hadde sørkoreanerne allerede begynt sitt lydangrep mot nordkoreanerne fra 11 steder langs den 38. breddegrad, som utgjør grensen mellom de to landene. Budskapet var rettet mot Kim Jong-uns autoritære regime og sa at landets atomvåpenprogram førte til harde økonomiske tider for det nordkoreanske folket. Det ble også spilt sørkoreansk popmusikk.

De hevder selv de har detonert en hydrogenbombe:

Les også

Dette vet vi om bomben og Kims atomprogram

— Til randen av krig

Sendingene er gjengjeld for at Nord-Korea denne uken gjennomførte sin fjerde kjernefysiske prøvesprengning.

— I sjalusi over vår suksessrike test av vår første hydrogenbombe har USA og landets tilhengere drevet situasjonen til randen av krig, sa partitoppen Kim Ki-nam på et folkemøte fredag og henviste til høyttalersendingene.

De to landene har vært erkefiender siden Korea-krigen på 1950-tallet. Iblant oppstår alvorlige situasjoner med militær innsats og dødsfall. Oftere føres likevel krigen med agitasjon, fornærmelser og PR-sprell. Her er noen eksempler fra de siste årene.

Nei til nasjonalsang

Idrettsarrangementer utløser iblant hissig stemning. I 2010 måtte en fotballandskamp flyttes fra nordkoreanske Pyongyang til kinesiske Shanghai. Myndighetene nektet å høre den sørkoreanske nasjonalsangen på Kim Il-sung-stadion og ville heller ikke tillate sørkoreanske flagg. Året etter vant sørkoreanerne 1–0 i Seoul og nordkoreanerne hevdet at deres spillere var blitt matforgiftet med vilje.

2015 var et travelt år for besluttsomme og myndige verdensledere:

Les også

De klatrer i fjell, spiser elefanter og bryter med krokodiller

Pepring med telefaks

I 2010 var det alvorlig episode der Nord-Korea bombarderte øya Yeonpyeong og fire døde. I etterkant ble sørkoreanske bedrifter pepret med telefakser fra Nord-Korea med argumenter for at det hele egentlig var Sør-Koreas skyld og at sørkoreanerne burde gjøre opprør mot sine myndigheter.

Sørkoreansk juletre i stål hisser opp Nord-Korea.

Provoserer med juletre av stålI årevis har sørkoreanske aktivister før jul pyntet et høyt tårn ved grensen med lys og stjerne eller kors i toppen slik at det fremstår som et juletre. Pyongyang har ansett dekorasjonen som kristen og politisk propaganda og truet en gang med å skyte ned tårnet. I fjor siterte statlige nordkoreanske medier Kim Jong-un på at tårnet er et «symbol på de maniske forsøk på å heve konfliktnivået på grensen og provosere til væpnet konflikt».

Grisenese på Kim

I april 2013 ble en twitterkonto og en flickr-konto som knyttes til det nordkoreanske regimet, hacket. Bilder av Kim Kong-un ble manipulert slik at han fikk grisenese og teksten «etterlyst».

Ville stille med heiajenter

Nordkoreanske heiajenter skapte friksjon i forholdet til Sør-Korea.

I fjor skulle Asia-lekene arrangeres i den sørkoreanske byen Incheon. Først klaget mange sørkoreanere på at de nordkoreanske flaggene langs gatene var for store, og de ble fjernet av frykt for hærverk. Det ble ikke tatt godt imot. Senere holdt landenes delegasjoner forsoningsmøte og Nord-Korea hadde varslet at de ville stille med en «hær av skjønnheter» – 350 heiajenter. Nord-Korea ba Sør-Korea ta regningen. Da sørkoreanerne nølte, trakk nordkoreanerne cheerleaderne fra arrangementet.Se bildene:

Les også

Her møtes sør- og nordkoreanske familier hverandre igjen for første gang på over 60 år

Hollywood-filmer over grensen

Mot slutten av 2014 kom den amerikanske filmen The Interview ut. Det er en komedie der CIA planlegger drap på Nord-Koreas Kim. Nordkoreanerne var rasende, advarte kinoer mot å vise den og filmprodusentselskapet Sony ble utsatt for hacking. I april i fjor hevdet en nordkoreansk avhopper at han hadde sendt tusen eksemplarer av filmen og cirka en million flyveblader i ballonger over grensen.

Sendte sjokoladekjeks med luftballonger

Aktivister sender sjokoladekjeks for å irritere nordkoreanske myndigheter.

I fjor sommer sendte sørkoreanske aktivister 50 heliumballonger over grensen. Last: 10.000 Choco Pie-sjokoladekjeks. Disse var blitt delt ut som frynsegode til nordkoreanske arbeidere ved det felles industriområdet i Kaesong. De ble imidlertid så populære og verdifulle i det fattige landet at myndighetene forbød dem. Derfor begynte aktivistene å sende dem over sammen med luftballongene.Det koreanske arbeiderparti ble i fjor høst 70 år:

Les også

7 tegn på at Nord-Korea girer opp til gedigen feiring

Pengekrav for møter

I fjor kom Sør-Koreas tidligere president Lee Myung-bak ut med memoarer. Der skrev han at Kims far, Kim Jong-il, krevde ti milliarder dollar for å gå med på et toppmøte. Han skrev også om en rekke andre krav. Blant annet hevdes det at nordkoreanerne krevde ris i betaling for å beklage hendelsen der krigsskipet «Cheonan» ble senket, en episode der nordkoreanerne offentlig bedyrer sin uskyld.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
  Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

 1. Sør-Korea startet nye propagandasendinger

 2. Når store nyheter fra Nord-Korea skal annonseres, er det Ri Chun-hee som får jobben

 3. Kim Jong-un er ikke den eneste som driver atomopprustning | Per Kristian Haugen