Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe valgt til ny president

Statsminister og fungerende president Ranil Wickremesinghe ble onsdag valgt av Sri Lankas nasjonalforsamling til ny president i den kriserammede øystaten.

Ranil Wickremesinghe blir Sri Lankas nye president etter avstemming i nasjonalforsamlingen onsdag.

– Splittelsen er nå over, sier den nyvalgte presidenten i sin takketale.

Han inviterer opposisjonen ved tidligere utdanningsminister Dullas Alahapperuma til å jobbe sammen for ta Sri Lanka ut av den økonomiske krisen landet står i.

Det var 225 folkevalgte politikere som stemte over hvem som skulle Sri Lankas nye president. Resultatene viser at Wickremesinghe fikk 134 av stemmene, mens motstander Alahapperuma fikk 82. Den tredje kandidaten Anura Dissanayake fikk kun tre stemmer.

Her, i Sri Lankas nasjonalforsamling, stemte 225 politikere over hvem som skulle bli landets nye president.

– Historisk

– Dette er historisk. Ikke bare for nasjonalforsamlingen, men for hele landet. Hele verdens øyne er vendt mot oss i dag når vi nå velger ny president, sier nasjonalforsamlingen generalsekretær Mahinda Abeywardana.

Wickremesinghe ble sits uke satt inn som fungerende president etter at president Gotabaya Rajapaksa rømte landet og kunngjorde sin avgang.

Wickremesinghe ble statsminister i mai da Rajapaksas bror, Mahinda Rajapaksa, gikk av etter flere uker med opptøyer.

Vanlige innbyggere omringet presidentpalasset under demonstrasjonene mot Sri Lankas myndigheter tidligere i sommer. Og det tok ikke lang tid før de trengte seg inn i det overdådige bygget 10. juli. Noen tok seg et bad i svømmebassenget.

Tar over økonomisk krise

Det er normalt innbyggerne på Sri Lanka som velger president, men det blir nasjonalforsamlingens ansvar å velge ny når en president avtrer midt i en periode.

Avtroppende president Rajapaksa gikk av og rømte fra øystaten forrige uke etter mange måneder med demonstrasjoner og uro. Sri Lanka er for tiden inne i sin verste økonomiske krise på flere tiår.

Demonstranter mener myndighetene har skylden for det økonomiske uføret landet har havnet i.