Verden

Orlando-angrepet: Da politiet sprengte hull i veggen, kom gislene og en skytende gjerningsmann ut

Gjerningsmannen ringte 911 og begynte å snakke om bomber. Da valgte politiet å slå til.

Politiet sprengte et hull i veggen på nattklubben Pulse fordi de fryktet gjerningsmannen ville sprenge en bombe. Da kom både gisler og den skytende gjerningsmannen ut.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Politiet sprengte seg vei inn gjennom veggene og skjøt og drepte Mateen fordi han snakket om å sprenge eksplosiver eller et bombebelte, skriver Washington Post.

Politiet skal ha reddet flere mennesker som hadde blitt holdt som gisler i tre timer. Mateen drepte imidlertid 49 mennesker og skadet 53 andre før han selv ble drept.

– Jeg er fanget på badet

Mina Justice fikk tekstmeldinger fra sønnen mens dramaet pågikk.

Blant ofrene var 30 år gamle Eddie Justice. I løpet av dramaet sendte han en rekke meldinger til moren Mina Justice, melder AP.

– Mor, jeg elsker deg, het det i den første meldingen. Da var klokken 02.06 natt til søndag. «På nattklubb. De skyter», skrev han deretter.

Moren ble naturlig nok bekymret og svarte; «Er du OK».

Han svarte «fanget på badet». Hun spurte sønnen hvor han var, og han svarte at han var på Pulse og ba moren ringe politiet. Så klokken 02.08: «Jeg kommer til å dø».

Moren ringte politiet, og fortsatte å sende meldinger til sønnen. 41 minutter senere kom den dramatiske meldingen om at «han er på badet sammen med oss». Mandag dukket Eddie Justice opp på listen over dem som var blitt drept av Omar Mateen.

Saken fortsetter under bildet

Eddie Justice sendte meldinger om at han gjemte seg på badet, men at gjerningsmannen kom inn. Mandag ble det bekreftet at han var blitt drept.

Brukte automatgevær som er mye brukt ved masseskytinger

Det hele startet litt før klokken 02.00 om natten natt til søndag, da Omar Mateen parkerte bilen sin utenfor Pulse, en nattklubb som var kjent som et utested for Orlandos homofile. Mateen gikk inn med en automatrifle av typen AR-15, et skytevåpen som ligner på automatvåpnene som brukes i militæret og som har vært mye brukt ved tidligere masseskytinger i USA.

Han hadde også med seg et håndvåpen og mye ammunisjon. Han begynte å skyte rundt seg, opplyser John Mina, politisjefen i Orlando.

Han var utenfor klubben på et tidspunkt, men gikk så inn igjen. Politiet fikk melding om at minst 15 mennesker gjemte seg på et toalett. Mye taler for at Eddie Justice var en av disse.

Slik ser nattklubben ut fra luften. Patioen, der DJen Ray Rivera var da han trodde han hørte fyrverkeri, ses på venstre side av bygningen.

Ray Rivera, som var DJ på klubben, og som spilte reggaemusikk på den overbygde uteplassen som var knyttet til nattkubben, sier til New York Times at han trodde han hørte fyrverkeri da skytingen startet. Han skjønte snart at det var noen som skjøt med et våpen.

– Jeg så kropper som lå på gulvet, mennesker på gulvet over alt, sier han til avisen.

Gjerningsmannen ringte 911

Gjerningsmannen Omar Mateen tok dette bildet av seg selv. På bildet har han på seg en skjorte med et politimerke.

Nattklubben, som hadde sin ukentlige Latino-kveld, var fullstendig full like før skytingen begynte, ifølge øyenvitner.

Politiet samlet det de hadde av ressurser, deriblant en beredskapstropp og et pansret kjøretøy. De fikk også kontakt med gjerningsmannen da han ringte nødtelefonnummeret 911.

Rolig og behersket erklærte gjerningsmannen at han var knyttet til Den islamske staten (IS), den ekstreme islamistiske bevegelsen som kontrollerer store områder i Syria og Irak og som har inspirert tilhengere til å begå terrorangrep over store deler av verden de siste to årene.

Han snakket også om bombeangrepet som to brødre begikk mot et maratonløp i Boston i 2013.

Gislene – og gjerningsmannen – kom strømmende ut

Fordi han også snakket om eksplosiver han angivelig hadde, valgte politiet å slå til. De kom seg inn i bygningen ved først å avfyre eksplosiver og deretter kjøre et pansret kjøretøy av typen Bearcat inn i veggen for å lage et hull, skriver Washington Post.

Noen av gislene rømt ut av hullet, og Mateen, bevæpnet med et par våpen, kom også ut. I løpet av skuddvekslingen ble Mateen drept. En politimann kunne også ha blitt drept, men kulen som traff ham i hodet ble stoppet av hjelmen han hadde på seg.

I en dramatisk skuddveksling med gjerningsmannen fikk en av politimennene et skudd i hodet. Hjelmen reddet imidlertid livet hans.

Tidlig skuddveksling fikk gjerningsmannen til å trekke lenger inn i klubben

Svært mye om hendelsesforløpet er ennå ikke kjent, men gjerningsmannen skal også tidlig i forløpet ha havnet i en skuddveksling, med en politimann som hadde fri og som var på nattklubben, skriver Washington Post. Flere politimenn skal ha kommet til og Mateen skal ha trukket seg tilbake mot et av toalettene, hvor han altså skal ha holdt stand i tre timer. Mens Mateen snakket med politiet var det ingen skudd som ble avfyrt.

Gisler kan ha blitt truffet i skuddvekslingen som avsluttet dramaet

Om noen av gislene ble drept under politiets aksjon er blant de detaljene vi ikke kjenner til.

Mateen skal ha vært inne på et toalett sammen med fire-fem andre mennesker, mens 15–20 var på et annet toalett, opplyste politisjefen John Mina ifølge Washington Post.

På en pressekonferanse sa Mina at det er mulig at noen av gislene ble truffet i skuddvekslingen mellom gjerningsmannen og 8–9 politifolk fra beredskapstroppen som skjøt mot murveggen.

Politiet i Florida sa mandag at de undersøkte om Mateen kan ha samarbeidet med noen. De var imidlertid klare på at det ikke er noe som tyder på at det var mer enn en gjerningsmann inne på nattklubben.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Lytt til utenriksredaksjonens siste podkast: Frankrike trenger et vellykket EM.

Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. USA
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Skyting
  4. Orlando-terroren