Biden frykter en invasjon av Ukraina. Putin vil at landet holder seg unna Nato: Tirsdag møtes de til et nytt toppmøte
På tirsdag møtes Putin og Biden for å diskutere den spente situasjonen langs Ukrainas grense.
Planlegger Russland en ny invasjon av Ukraina i januar?
Spørsmålet kan fort bli et hovedtema, når USAs president Joe Biden møter Russlands leder Vladimir Putin til et digitalt møte førstkommende tirsdag.
Forholdet mellom Russland og Ukraina er svært spent for øyeblikket. Så mange som 100.000 russiske soldater skal allerede befinne seg langs grensen, skrev Aftenposten nylig. Flere av dem skal være spesialsoldater. I tillegg skal russerne ha utplassert tungt militært utstyr langs grensen.
Nå kan enda flere soldater være på vei. Det viser et amerikansk etterretningsdokument som Washington Post har fåttt se.
«Russland kan planlegge for en militær offensiv mot Ukraina allerede i starten av 2022», hevder en av forfatterne bak dokumentet.
Der står det at Russland planlegger å plassere 175.000 tropper langs grensen, samt tanks, artilleri og annet tungmilitært utstyr. Dokumentet baserer seg på satellittbilder fra grenseområdene.
USAs president Joe Biden er tydelig på han vil gjøre det «svært vanskelig» for Putin å gå til militært angrep på Ukraina, skriver nyhetsbyrået AP. Kreml har på sin side omtalt påstandene om en mulig invasjon som «hysteri». Til nyhetsbyrået Tass sier Putins pressetalsmann at USA «pisker opp stemningen».
Putin og Biden møttes i Genève i juni til sitt første toppmøte. Selv om kontakten har økt mellom de to landene siden, er forholdet fremdeles svært anstrengt.
Finnes det en diplomatisk løsning på konflikten? Vil Vesten ty til sanksjoner mot Russland? Det er noen av spørsmålene man stiller seg i forkant av toppmøtet.
Ønsker ikke konflikt
Torsdag møttes USA og Russlands utenriksministre i Stockholm. Da oppfordret USAs utenriksminister Anthony Blinken Russland om å de-eskalere konflikten mot Ukraina og søke etter en diplomatisk løsning. Han sa samtidig at en eventuell invasjon vil medføre «alvorlige konsekvenser» for Russland, ifølge AP.
Sergej Lavrov svarte med at Russland er klare for dialog med Kiev.
– Vi ønsker ikke noen konflikt, sa han.
Målet skal være å presse frem en ny sikkerhetsavtale med Europa. En avtale som blant annet skal sikre at Ukraina ikke får mulighet til å bli medlem av Nato.
– Hvis Nato ikke vil diskutere dette, er det klart vi må ty til tiltak som sikrer at vår sikkerhet, uavhengighet og territorielle integritet ikke avhenger av noen andre, utdypet Lavrov.
Dagen etter ble Joe Biden konfrontert med de nye etterretningsfunnene.
– Vi har vært klar over Russlands handlinger over lang tid nå. Jeg forventer en lang diskusjon med Putin om dette, sa han.
Samtidig ga Biden uttrykk for han planlegger å legge frem omfattende tiltak, for å bøte på russernes offensiv.
Nato-sjef Jens Stoltenberg oppfordret forrige uke russerne til å redusere spenningen i området.
– Hvis Russland bruker makt mot Ukraina, så vil det ha kostnader. Det vil få konsekvenser. Derfor fortsetter vi å be Russland om å deeskalere, sa han på en pressekonferanse fredag.
Han påpekte samtidig at et angrep på Ukraina ikke vil utløse klausulen om kollektiv forsvar. Ukraina er ikke medlem av alliansen, men en Nato-partner.
Kan bli sanksjoner
Det kan bety at USA vil true med sanksjoner mot Russland. Dette er et virkemiddel som er blitt brukt ved flere anledninger siden Russlands annektering av Krim i 2014.
Det spekuleres nå i om Russland kan bli avskåret fra SWIFT-systemet for internasjonale betalinger, skriver AP. Allerede i april godkjente Europaparlementet en ikke-bindene resolusjon om å fjerne Russland SWIFT-tilgang dersom deres soldater gikk inn i Ukraina.
I tillegg har både EU og USA er sterkt kort på hånden med den den planlagte Nord Stream 2-kabelen. Gigantprosjektet koster i underkant av 113 milliarder kroner, og skal fraktet gass fra Russland til Europa gjennom Østersjøen. Russerne har imidlertid ventet på Tysklands godkjenning for å kunne ta kabelen i bruk.
Foruten den situasjonen i Ukraina, er det forventet at samtalene skal dreie seg om Afghanistan, atomavtalen med Iran og forholdet mellom Russland og USA.