Demonstranter tok først seg inn i presidentens bolig. Deretter brøt de seg inn i statsministerens private hjem og satte fyr på det.

Det skjedde kun timer etter at statsministeren på Sri Lanka annonserte sin avgang. Nå melder også presidenten at han går av.

Demonstrantene tok seg helt inn i presidentens bolig.
  • Aksel B. Lindberg
  • NTB
  • Sofie Grønntun Nissen

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa sier han vil gå av etter krav fra partilederne i nasjonalforsamlingen, melder AFP. Ifølge formannen for nasjonalforsamlingen vil han gå av onsdag 13. juli.

Landets statsminister Ranil Wickremesinghe sa tidligere lørdag at han vil gå av, men det er ikke satt noen dato for hans avgang. Partilederne i nasjonalforsamlingen har krevd at begge to trekker seg.

Titusener av demonstranter tok lørdag til gatene i Colombo og krevde det samme.

Rajapaksa flyktet etter at boligen hans ble omringet av sinte demonstranter, melder nyhetsbyrået AFP.

Noen timer senere brøt demonstrantene seg inn i det private hjemmet til statsminister Ranil Wickremesinghe. Deretter satte de fyr på den. Det skjedde bare timer etter statsministeren meldte sin avgang.

Demonstrantene mener presidenten er ansvarlig for den økonomiske krisen i landet, som er den verste siden uavhengigheten i 1948. De mener også Wickremesinghe ikke har gjort nok for å dempe krisen.

Stormet presidentboligen

Selv om store sikkerhetsstyrker var til stede i området, nådde demonstrantene presidentens private bolig i hovedstaden Colombo. Rajapaksa selv flyktet fra boligen og er ifølge en tjenestemann ved presidentens kontor i sikkerhet.

Lørdag innførte politiet på Sri Lanka portforbud i hovedstaden. Hensikten var å prøve å hindre de store demonstrasjonene. De har også brukt tåregass mot demonstrantene gjentatte ganger.

Reuters melder at minimum 39 mennesker ble skadet og mottok helsehjelp som følge av opptøyene. To av disse skal være politikonstabler.

Demonstranter utenfor presidentens bolig.

Økonomisk krise

Demonstrantene mener president Gotabaya Rajapaksa er ansvarlig for den økonomiske krisen i landet, den verste siden landet fikk sin uavhengighet i 1948. Wickremesinghe fordømmes også, fordi han ikke har gjort nok for å dempe krisen. Han ble utnevnt til statsminister for litt under to måneder siden.

Sri Lanka er nærmest bankerott og har suspendert betalingen av 7 milliarder dollar på utenlandsgjelden som har forfall i år. Landet er tomt for valuta og er ikke i stand til å importere mat, drivstoff, gass til matlaging eller medisiner.

Mangelen på drivstoff til kraftstasjoner fører til daglige strømbrudd, og folk står i kø i dagevis for å kjøpe bensin. På grunn av krisen er inflasjonen skyhøy, noe som særlig rammer de fattigste.

Forgjeldet

Flere peker på at landets økonomiske krise er et resultat av at myndighetene de siste årene har lånt penger over evne. I et intervju med Aftenposten sa Udaya Gammanpila at Sri Lanka kunne vært et land på nivå med Singapore.

– I stedet har vi brukt mye mer penger enn vi har tjent. Og så har vi sløst dem bort.

Gammanpila var landets energiminister frem til mars i år. Kina har lånt Sri Lanka store summer. Gammanpila er likevel klar på at det er Sri Lankas myndigheter som er skyld i krisen.

Demonstranter inne i presidentboligen.

Peker på tidligere myndigheter

Det hele toppet seg i mai i år, da landet ikke lenger klarte å betale statsgjelden sin. Ifølge BBC var tungen på vektskålen at Sri Lanka ikke klarte å komme opp med 78 millioner dollar i ubetalte rentekrav.

Mick Moore, professor ved Universitet i Sussex, mener landets økonomiske krise ene og alene skyldes myndighetene.

– Dette er den mest menneskeskapte og «frivillige» økonomiske krisen jeg kjenner til, sier han til BBC.

Moore er tidligere konsulent for den asiatiske utviklingsbanken. Han peker på at den økonomiske krisen skyldes at forrige regjering tok opp lån for å finansiere infrastrukturprosjekter.

Istedenfor å restrukturere gjelden med kreditorer, har landets myndigheter betalt tilbake lån med utenlandsk valuta. Valutamangel fører som tidligere nevnt til importproblemer. Landet får ikke inn livsnødvendige varer.

– Slik holdt daværende myndigheter på frem til omtrent november i fjor. Da hadde de praktisk talt ikke noe utenlandsk valuta igjen. Dette er bevis på sjokkerende inkompetanse, utdyper Moore.