Japans tidligere statsminister Shinzo Abe er død

67-åringen ble skutt mens han holdt en tale på et valgarrangement fredag.

Shinzo Abe like før han ble skutt under en tale fredag formiddag (japansk tid).

Abe drev valgkamp for det liberale regjeringspartiet LDP ved en togstasjon i Nara, 500 kilometer sør for Tokyo da han ble skutt.

Hidetada Fukushima er professor og ansvarlig for akuttbehandlingen på byens sykehus. Han sier Abe kom til sykehuset klokken 12.20 lokal tid. Han viste da ingen livstegn. Abe hadde to hull i nakken, og kulen skal ha gått videre til hjertet, sier Fukushima ifølge New York Times.

Legene prøvde å stoppe blødningen og overføre blod, men de klarte ikke å redde livet hans.

Abe ble erklært død klokken 17 lokal tid (klokken 10 norsk tid).

Shinzo Abe er Japans lengstsittende statsminister. Fredag formiddag (lokal tid) ble han skutt og skadet mens han holdt en tale.

Mistenkte er tidligere soldat

En mann (41) som antas å være skytteren, ble raskt pågrepet. Han er nå i politiets varetekt. Den mistenkte har tidligere vært soldat i det japanske sjøforsvaret i tre år. Mannen, som er fra Nara, er navngitt av NHK. Han skal ha brukt et hjemmelaget våpen under angrepet.

Den mistenkte har forklart til politiet at han ikke var fornøyd med Abe. Intensjonen hans var å drepe eksstatsministeren.

Innbyggerne i Japan følger med på nyheter om skytingen mot tidligere statsminister Shinzo Abe.

Det er valg i Japan på søndag. Abe holdt en tale utendørs i forbindelse med valget.

– Han holdt tale og en mann kom bakfra, forteller en ung kvinne som var på stedet til kringkasteren NHK.

– Det første skuddet hørtes ut som det kom fra et leketøy. Han falt ikke sammen, men så kom et høyt smell. Det andre skuddet var mer synlig, du kunne se gnisten og røyken. Etter det andre skuddet flokket folk seg rundt ham og begynte med hjertekompresjoner, forteller hun videre.

En kilde i LDP sier til nyhetsbyrået Jiji at Abe blødde fra halsen etter skuddene. TV-bilder viser at Abe holdt seg til brystet da han kollapset, og at skjorten hans var dekket av blod.

Hørte to smell

En NHK-reporter på stedet oppgir å ha hørt to smell under talen.

En tjenesteperson i brannvesenet forteller til nyhetsbyrået AP at Abe ikke pustet, og at hjertet hans ikke slo da han ble fraktet til sykehus.

NHK og nyhetsbyrået Kyodo melder begge at han så ut til å ha fått hjertesvikt og at han heller ikke pustet før han ble hastet til sykehus.

Begrepet hjertesvikt brukes iblant av japanske tjenestepersoner i situasjoner der mennesker ikke lenger er i live, men før de er offisielt erklært døde, skriver AFP.

Sterke reaksjoner fra verdensledere

USAs utenriksminister Antony Blinken uttrykte fredag morgen ​​dyp bekymring over tilstanden til Abe, før han ble bekreftet død.

– Våre tanker, våre bønner er med ham, med familien hans, med folket i Japan, sa Blinken som deltar i et G20-møte på den indonesiske øya Bali.

– Dette er et veldig, veldig trist øyeblikk, la han til.

Jens Stoltenberg uttrykker Natos støtte.

– Dypt sjokkert over den grufulle skytingen av Shinzo Abe da han henvendte seg til velgerne. Mine tanker er hos ham og hans familie, tvitrer Stoltenberg.

En talsperson i Det hvite huset i Washington sier at «vi er sjokkerte og triste over å høre om det voldelige angrepet mot Japans tidligere statsminister Shinzo Abe».

Også USAs tidligere president Donald Trump, som samarbeidet med Abe i nesten hele sin presidentperiode, sier han er trist over nyheten om at Abe er skutt.

– Skytingen mot tidligere statsminister Abe er fullstendig grusom, jeg ber for ham, skriver Trump i sosiale medier ifølge Reuters.

Den russiske ambassaden i Japan skriver på sin Twitter-konto at «vi ber for helsen til Japans tidligere statsminister Shinzo Abe. Vi fordømmer sterkt det barbariske forsøket på å ta livet hans.»

Lengstsittende statsminister

Abe var statsminister i Japan fra 2006 til 2007 og fra 2012 til 2020, da han måtte gå av på grunn av sykdom.

Han er landets lengstsittende statsminister. Da Abe ble statsminister første gang i 2006, var han landets yngste statsminister etter andre verdenskrig.

Angrepet mot Abe har rystet Japan, et land som er blant verdens tryggeste og har noen av de strengeste våpenlovene. I 2014 hadde Japan bare seks registrerte dødsfall som følge av skuddskader, mot 33.599 i USA samme år.