Verden

Utenriksministeren trenger 27 nye toppdiplomater. Disse kjemper om jobbene

Utenriksminister Børge Brende starter nå jakten på den superdiplomaten som skal oppfylle hans våte drøm - få Norge inn i FNs sikkerhetsråd.

Utenriksminister Børge Brende skal finne 27 nye stasjonssjefer - men viktigst blir ny ambassadør til FN.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen er ferdig med sin femårsperiode i verdensbyen neste år. Stillingen er utlyst, sammen med nesten hver fjerde norske ambassadørpost og generalkonsul, 27 stykker.

Men det knytter seg størst oppmerksomhet til stillingen som FN-ambassadør. Vedkommende skal lede kampanjen for å få Norge valgt til FNs sikkerhetsråd i 2021–2022. Dette er FNs mektigste organ og samtlige av FNs mer enn 190 medlemsland har en stemme hver.

Norge har vært i Sikkerhetsrådet fire ganger, sist for 16 år siden. Det er 15 medlemmer, fem er faste og 10 av plassene går på omgang i to års perioder.

Hete navn

Internt i UD og i politiske kretser har man antatt at dagens utenriksråd, Wegger Strømmen, ville ha jobben. Han var nestleder ved FN-delegasjonen sist Norge var i Sikkerhetsrådet, men han skal ha gjort det klart at han ikke er kandidat.

Statssekretær Tore Hattrem
 • Dersom du ikke vet så mye om FNs sikkerhetsråd les mer her.

Statssekretær i UD Tore Hattrem (H) er i dag en av Brendes nære medarbeidere og har lang fartstid i UD. Han har ansvar for sikkerhetspolitikk, humanitære spørsmål og freds- og forsoningsarbeidet. På ryktebørsen i UD er han et hett navn.

Ambassadør Mona Juul.

Andre navn som nevnes er nåværende London-ambassadør Mona Juul. Hun er tidligere nestleder ved FN-delegasjonen. Ekspedisjonssjef Tine Mørch Smith, har også vært nestleder ved FN-delegasjonen og er et navn som nevnes.

Ekspedisjonssjef Tine Mørch Smith.

Men FN-delegasjonens leder er ikke den eneste posten som skal besettes, hver fjerde ambassadørstilling skiftes ut - noe som er litt mer enn vanlig. Hovedregelen er at ambassadører og generalkonsuler rekrutteres blant UDs tjenestemenn og -kvinner.

Norden - retrett?

Både i København og i Stockholm skal det komme ny ambassadør. Ofte har dette vært en siste post for tungvektere. Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg avsluttet sin lange UD-karriere i København.

En av hans nære medarbeidere fra fredsmeglingen på Balkan, Kai Eide, er Stockholm-ambassadør. Han nærmer seg 68 år. Det er aldersgrensen for å være «utegående» ambassadør. De siste årene til 70 må avtjenes i UD i Oslo, men etter det Aftenposten forstår er ambassadør Eide i markedet for oppdrag utenfor utenrikstjenesten.

Nedenfor kan du lese om de øvrige postene som skal fylles:

Kai Eide ser seg om etter oppdrag utenfor UD.

I Europa

Her skiftes ambassadører i Roma, Warszawa, Bucuresti og Strasbourg. I tillegg skal det finnes nye generalkonsuler til St. Petersburg og Murmansk.

Her er det stillingen som Roma-ambassadør som er den feteste. Den nåværende Roma-ambassadøren Bjørn Grydeland har vært både regjeringsråd og utenriksråd.

Jobben i Strasbourg er å være norsk ambassadør til Europarådet.

Hvem vil til USA

I tillegg til FN-jobben skal det tilsettes ny generalkonsul i New York. Med den jobben følger en av byens bedre takterrasser i en leilighet bare minutters gange fra kontoret. I tillegg er jobben som generalkonsul i San Francisco ledig.

Tunge jobber i Midtøsten og i Afrika

Jobbene som ambassadører i Iran, Saudi-Arabia og Amman i Jordan er ledig.

Marokko er ledig og det samme er jobben om ambassadør i Luanda i Angola - et land som ikke minst er viktig for norsk oljevirksomhet. Jobben i Ghana og jobben i verdens yngste land Sør-Sudan er ledig med tjenestested Juba.

Asia

Stillingene som ambassadører i Jakarta, Katmandu, Singapore og Kuala Lumpur er også ledig.I Mumbai (India) skal Norge ha ny generalkonsul. Det skal også ny generalkonsul til Guangzhou og i Shanghai.

Norge skal også ha nye ambassadører i Brasil og Mexico. Brasil er inne i en dyp politisk og økonomisk krise, men er samtidig ett av de stedene der norsk næringsliv har lyktes best.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les også: Sikkerhetsrådet støtter fredsplan for Syira.

Les mer om

 1. FN
 2. FNs sikkerhetsråd
 3. Børge Brende
 4. Europarådet
 5. Sikkerhetspolitikk
 6. Europa