Verden

Hit har Libyas folkevalgte rømt. I hovedstaden styrer andre.

Tre år etter at NATOs luftangrep bidro til å styrte diktator Muammar al-Gadafi, er Libya et splittet land.

Dar al-Salam-hotellet i Tobruk er blitt den siste bastionen for Libyas parlament på rømmen. Her vedtar de lover og planlegger landets fremtid, men i hovedstaden Tripoli har et konkurrerende parlament kontrollen.
  • Kristin Solberg

Det skjedde i relativ stillhet, mens verden så en annen vei: I dag er Libya splittet, med to regjeringer, to parlamenter — og enda verre: rivaliserende militser.

I Tobruk, en liten kystby med rundt 120.000 innbyggere nær den egyptiske grensen, møtes medlemmer av Libyas nyvalgte parlament. Ikke i en bygning bygget for denne demokratiske oppgaven, men i femstjernershotellet Dar al-Salam. Parlamentet anerkjennes av Vesten, men har lite det skulle ha sagt.

Tusen kilometer unna, i hovedstaden Tripoli, sitter et rivaliserende parlament. Det anerkjennes ikke internasjonalt og består av medlemmer av den gamle nasjonalforsamlingen, som fortsetter å styre landet som før.

Les også:

Les også

Ban Ki-moon besøker Libya

Gikk feil vei etter valg i juni

Rivaliserende militser gjør Libya utrygt. Her er en kolonne biler fra en gruppe som kaller seg Dernas islamske ungdomsråd. Tidligere i oktober erklærte denne gruppen lojalitet til Den islamske staten (IS).

— Det vi ser i dag, med et delt land og to separate institusjoner som begge regner seg selv som de legitime myndighetene, er et resultat av en lang prosess av polarisering som har pågått de siste to årene, sier Claudia Gazzini, Libya-researcher for International Crisis Group.- Det er mange fronter her, men alle handler om kampen om makt i det nye Libya, sier Richard Dalton, tidligere britisk ambassadør til landet og analytiker ved Chatham House.

Utviklingen i Libya er gått feil vei lenge - med den manglende avvæpningen av militsene som bidro til å styrte Gadafi som én av årsakene - men riktig galt gikk det etter valget i juni.

Islamister fryktet brutal behandling

«Borgerkrig har rammet Libya siden juni, tross internasjonal diplomatisk innsats for å megle og stanse volden», skriver den britiske tankesmien International Institute for Strategic Studies (IISS) i kommentaren med den lite håpefulle tittelen Libya’s civil war no closer to resolution. «Libya Dawn-koalisjonen av islamistiske grupper og deres allierte har tatt kontroll over Tripoli, Benghazi og Misrata, de tre viktigste byene. Det valgte parlamentet kontrollerer oljeinntekter og har støtte fra Vesten og de fleste regionale makter, men mangler styrkene til å gjenerobre de viktigste byene.»

Les også:

Les også

Me tok ombord 229 personar, av dei 50 born, frå ein liten båt utanfor kysten av Libya.

Valget skulle erstatte den såkalte General National Congress (GNC) — en overgangsforsamling dominert av islamister. Libyas Muslimske brorskap - som hadde mye det skulle sagt i GNC - led et tap, og fryktet samme behandling som i nabolandet Egypt, der de ble brutalt slått ned på og terroristerklært av de nye myndighetene etter kuppet i fjor sommer.

Opprørere tok kontroll over Tripoli

I juli startet islamistiske militser og deres allierte i den såkalte Libya Dawn-koalisjonen en offensiv for å ta kontroll over hovedstaden. De hevdet at de var Libyas revolusjonære som skulle beskytte byen fra elementer lojale til Gadafi.

Etter fem uker med kamper tok Libya Dawn kontroll over Tripoli. Statsminister Abdullah al-Thinni flyktet. Den amerikanske ambassaden - og de fleste andre - ble evakuert. Tusenvis av utlendinger forlot hovedstaden på fly fra den italienske luftstyrken, eller på britiske, franske og greske krigsskip.

FN: 250.000 fordrevet

Slik så det ut på flyplasseni Tripoli i august etter et angrep fra uidentifiserte jagerfly.

I Benghazi slo militsen Ansar al-sharia — som USA anklager for å stå bak drapet på ambassadør John Christopher Stevens i 2012 - seg sammen med to militser fra Det muslimske brorskap og tok over fire militærbaser.FN sa i september at 250.000 var fordrevet på grunn av kampene. Human Rights Watch har sagt at etter at Libya Dawn erobret Tripoli, er 80 hjem til støttespillere av Tobruk-parlamentet blitt brent og plyndret, og motstandere og journalister kidnappet. I Benghazi ble 19. september kalt Svarte fredag etter at ti unge aktivister og hæroffiserer ble drept.

Dro til Tobruk

Etter valget skulle overgangsforsamlingen formelt overføre makten til den nye forsamlingen i en seremoni i Tripoli, før sistnevnte skulle samles i Benghazi.

Les også:

Les også

Flyet styrtet under minneseremoni for drept pilot

Men nasjonalforsamlingen flyttet — eller flyktet, avhengig av hvem du spør - og samlet seg isteden i Tobruk - en avgjørelse noen medlemmer av overgangsforsamlingen ser på som grunnlovsstridig.

— Mange av nasjonalforsamlingens nye medlemmer mente at sikkerhetssituasjonen ikke tillot at de møttes i Benghazi, sier Gazzini.

— For å fylle det de mente var et institusjonelt vakuum, mener noen medlemmer av GNC at den fremdeles er den legitime autoriteten. GNC fortsetter å operere som om de fortsatt styrte landet.

Fra dette hotellet i Tobruk forsøker det valgte parlamentet å styre landet.

Pensjonert general leder kamp

Parlamentet i Tripoli støttes av Libya Dawn, mens parlamentet i Tobruk stilltiende sies å støtte den såkalte «Operasjon Verdighet». Dette er en blanding av militser og hærstyrker ledet av den pensjonerte generalen Khalifa Heftar. De kjemper øst i Libya; deres allierte kjempet også mot Libya Dawn i Tripoli i sommer.

— Operasjon Verdighet startet utenfor statlig kontroll i mai. Statsminister Thinni fordømte det og kalte det et kupp. Men over tid har flere som var imot Heftar i begynnelsen, inkludert Thinni selv, endret mening og støtter stilltiende operasjonen, sier Gazzini.

Qatar støtter én side, Egypt den andre

De to sidene har helt ulike visjoner for Libya. Forsamlingen i Tobruk mener den største trusselen mot Libya er radikal islamisme og har erklært Libya Dawn og Ansar al-Sharia for terrororganisasjoner. Forsamlingen i Tripoli mener de beskytter revolusjonen mot etterlevninger av regimet til Gadafi og utenlandsk innflytelse.

De har også ulike regionale støttespillere. Qatar støtter parlamentet i Tripoli, mens Egypt og De forente arabiske emirater støtter forsamlingen i Tobruk. De to sistnevnte skal nylig ha utført luftangrep mot islamister i Tripoli.

FN har krevd en umiddelbar våpenhvile og har forsøkt å megle. Libya Dawn avviste nylig våpenhvilen og sa at den eneste veien ut av krisen var å avvæpne rivaliserende militser.

Les også:

Les også

Støre ledet fredsforhandlinger, mens NATO bombet Libya

Les mer om

  1. Libya
  2. Midtøsten