Verden

Kina og USA godkjenner Parisavtalen

Kina og USA har ratifisert klimaavtalen som nesten 200 land ble enige om på FNs klimatoppmøte i Paris i fjor.

Barack Obama ankommer Hangzhou Xiaoshan International Airport i Hangzou i Kina.
  • NTB
  • Ingrid Brekke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

- Omstillingen til fornybarsamfunnet vil nå skyte fart i et tempo ingen kunne forutse, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF (World Wide Fund for Nature).

USAs president Barack Obama og hans kinesiske kollega Xi Jinping kunngjorde lørdag at de skal overrekke dokumentene til FN. Dermed forplikter de to landene seg til å leve opp til den globale klimaavtalens målsettinger.

– Dette er øyeblikket der vi har besluttet å redde vår planet, sa Obama etter at han lørdag ankom Hangzhou i Kina, der G20-toppmøtet starter søndag.

– Vi må håndtere klimaendringene med en ny holdning, sa Xi.

– Både USA og Kina går nå foran med et godt eksempel, sa Obama.

  • Slik ble Parisavtalen: Den er bedre enn noen klimaavtale noensinne. Men den stanser ikke klimaendringene.
Den kinesiske presidenten Xi Jinping gir klar beskjed under åpningsseremonien til G20-møtet i Hangzou på lørdag.

– Helt enestående nyheter

– At disse to har ratifisert Parisavtalen er et viktig skritt på vei mot lavutslippssamfunnet. Dette er helt enestående nyheter, sier en glad generalsekretær i WWF (World Wide Fund for Nature) Nina Jensen til Aftenposten. - Nå er avtalen i ferd med å trå i kraft og de største utslippsnasjonene kommer til å handle, sier Jensen.

Hun er sikker på at USA og Kina kommer til å følge opp i praksis og at andre nasjoner nå kommer etter.

– Begge disse landene føler klimaendringene på kroppen. Ekstremvær, flom, tørke og så videre er store samfunnskostnader. Dette er et utrolig viktig skritt for verdens klima, sier Jensen.

- Et utrolig viktig skritt for verdens klima, sier generalsekretær i WWF Nina Jensen.

Optimisme

Også den norske regjeringen er fornøyd med at USA og Kina gjør som Norge: - Dette er en milepæl i det internasjonale klimasamarbeidet, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

– Det er et godt tegn at store økonomier som Kina og USA formelt tiltrer Parisavtalen så raskt. Dette øker presset på de landene som ennå ikke har sluttet seg til den, og er veldig positivt for Norge og andre land som har ratifisert, sier Helgesen videre.

- Dette øker presset på landene som ennå ikke har sluttet seg til avtalen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er optimistisk og håper avtalen kan bli iverksatt ved utgangen av året. Obama sier han også håper at avtalen trer i kraft innen nyttår.

Avtalen, som ble vedtatt i Paris i desember i fjor, kan tre i kraft først når den er ratifisert av minst 55 land som til sammen står for 55 prosent av de globale CO₂-utslippene. USA og Kina står alene for 38 prosent av utslippene. Før lørdagens kunngjøring hadde 24 land ratifisert avtalen.

Paris-avtalens overordnede mål er å begrense den globale oppvarmingen til to grader eller under.

Klimaets mann

Obama har i dagene før sin reise til Asia holdt en rekke taler om kampen mot klimaendringene.

– Ingen land, selv ikke et så mektig land som USA, er immunt overfor klimaendringer, sa han i en tale på Hawaii onsdag, ifølge AFP.

Det var på forhånd ventet at Obama ville bruke anledningen i Kina til å sikre sitt ettermæle som klimaets mann.

– Obama vil svært gjerne ha en internasjonal, symbolsk seier ved å stå sammen med Kina, sa klimaforsker Theresa Scavenius ved Københavns universitet til Ritzau før lørdagens kunngjøring.

Forventet på forhånd

Det var på forhånd ventet at Kina og USA skulle kunngjøre at de ratifiserer Parisavtalen og dermed forplikter seg til å leve opp til dens målsettinger.

Tidligere denne uken skrev The Guardian at det er Australia som er klimaverstingen blant G20-landene. Dette har kommet frem i en ny rapport.

Les mer om

  1. Klima
  2. Kina
  3. Global oppvarming
  4. Paris
  5. Klimatoppmøtet