Verden

Tusener av migranter på vei gjennom Serbia

Et stort antall migranter og flyktninger fra borgerkrigen i Syria var mandag på reise gjennom Serbia på vei mot Vest-Europa.

Tusenvis av mennesker er på vandring nordover i Serbia. Her fra landsbyen Miratovac.
  • Ntb

Lange rekker av mennesker gikk til fots gjennom områder i Sør-Serbia, før de kom seg om bord på tog og busser som kjørte dem nordover mot Ungarn. Målet for de aller fleste er Vest-Europa.

— Endestasjonen min er Tyskland, forhåpentligvis, fortalte Ahmed, som har flyktet fra borgerkrigen i Syria, til nyhetsbyrået Reuters.

Flesteparten av migrantene hadde tingene sine i ryggsekker, og noen av mennene hadde små barn på skuldrene og hatter som beskyttelse mot sommersola.

Opprørspolitiet ga opp

I byen Presevo fikk mange av dem legehjelp, mat, og papirer som gjorde det mulig å fortsette ferden gjennom landet på lovlig vis.

Om lag 8.000 migranter er blitt registrert i Presevo i løpet av ett døgn, ifølge Røde Kors. Mange av dem ble stanset ved grensa mellom Hellas og Makedonia i helgen. Makedonsk opprørspoliti forsøkte å stanse dem med batonger og sjokkgranater, men måtte til slutt gi opp.

Bare i løpet av juli kom 50.000 migranter og flyktninger med båt til Hellas. Antallet var ny rekord, og mange av dem var syriske flyktninger som hadde reist via Tyrkia.

Flyktningstrømmen har lagt en voldsom belastning på Hellas, som i en årrekke har vært i dyp økonomisk krise. Forholdene på flere av landets asylmottak er svært dårlige, og andre EU-land er misfornøyd med at greske myndigheter ikke behandler alle migrantenes asylsøknader.

Les reportasjen fra Tyrkia:

— Dramatisk situasjon

— I tillegg gjør Hellas sitt beste for å få flyktningene til å dra videre til Sentral-Europa så raskt som mulig, sa Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz under et besøk ved grensa mellom Hellas og Makedonia mandag.

Kurz etterlyser samordnet innsats over hele Europa og betegner flyktningsituasjonen på Balkan som dramatisk. Ikke siden krigene på 1990-tallet har flere mennesker vært på flukt i denne delen av Øst-Europa.

— Landene vest på Balkan er overveldet og overlatt til seg selv. Vi må hjelpe dem, sa utenriksministeren, ifølge det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Se video: Her avfyrer politiet tåregass mot flyktningene

Ikke bare syriske Ahmed, men også svært mange andre av migrantene håper å komme seg til Tyskland. Tyske myndigheter regner med å måtte håndtere 750.000 asylsøkere i løpet av 2015.

I helgen brøt det ut opptøyer da høyreekstreme grupper demonstrerte utenfor et asylmottak i den østtyske byen Heidenau.

— Det er avskyelig å se hvordan høyreekstremister og nynazister forsøker å spre sitt idiotiske hatbudskap ved et asylmottak, sier en talsmann for statsminister Angela Merkel.

Les reportasjen:

Les også

Her kommer flyktningene fra det norske redningsskipet til Europa

— Lettet over å bli reddet

Så langt i år har over 150.000 asylsøkere og migranter ankommet Hellas, mens over 108.000 har kommet til Italia. Over 2.000 har omkommet i drukningsulykker på vei over Middelhavet.

Et av skipene som deltar i redningsaksjonene i Middelhavet, er norske Siem Pilot. Her ble 963 personer tatt om bord lørdag, noe som var ny rekord.

- Alle ga veldig klart uttrykk for hvor lettet de var over å bli reddet, sier Ida Dahl Nilssen fra Kripos på telefon til NTB fra Siem Pilot.

Mange av migrantene kom fra Eritrea og borgerkrigsherjede Syria. Mandag ble de satt i land på øya Sardinia, hvor de ble tatt hånd om av italienske myndigheter.

— Det er mange fra italiensk Røde Kors her, og de gir tilsyn til dem som trenger legehjelp. Vi hadde mange høygravide om bord, forteller Nilssen.

Les også

  1. «Lekebåter for barn er av bedre kvalitet»

  2. Her bærer politimannen Frank spedbarnet i sikkerhet. Moren orket ikke selv.

  3. Flere tusen kjempet seg forbi makedonsk grensepoliti

  4. Norsk redningsskip på hasteoppdrag i Middelhavet

  5. Makedonsk politi bruker tåregass mot flyktninger

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa