Sveriges kunnskapsminister hadde 0,2 i promille – går av

– Jeg skjønner at mange er skuffet over meg, sier kunnskapsminister Aida Hadzialic.

Aida Hadzialic sammen med statsminister Stefan Löfven da hun ble utnevnt som statsråd i 2014.

Torsdag var Aida Hadzialic (29) i København på en konsert. I Danmark drakk Socialdemokraterna-politikeren to glass vin før hun gjorde det hun omtaler som sitt livs største feil.

Hun kjørte bil tilbake til Malmø.

Klokken 23.51 ble hun stanset i en promillekontroll ved Øresundbroen. Hun fikk blåse to ganger, opplyser Malmö-politiet til Expressen.

Expressen skriver at Hadzialic hadde 0,2 promille i blodet. Promillegrensen i Sverige er – som i Norge – på nettopp 0,2.

Les også

Ble påkjørt av diplomat som fyllekjørte: – Det er som å kollidere med et lovtomt rom

Trodde alkoholen var ute

– Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen, sa Aida Hadzialic på en pressekonferanse lørdag. Det var etter en samtale med statsminister Stefan Löfven fredag kveld at hun bestemte seg for å trekke seg.

Expressen skriver at hun ble spurt om hvorfor hun satte seg i bilen og kjørte når hun visste at hun hadde drukket. Hadzialic svarte at hun trodde at hun hadde drukket så tidlig at hun hadde forbrent alkoholen.

– Men det viste seg at slik var det ikke. Det var en alvorlig feil av meg, og derfor velger jeg å gjøre det jeg gjør i dag, sa hun.

Les også

Hver tiende sjåfør innrømmer å ha kjørt med promille

Den svenske forfatteren og debattanten Ursula Berge skriver på Twitter at en mann hadde kommet unna 0,2 i promille, men ikke en kvinne, som i tillegg er jurist. «Kvinna och jurist! Då går inte 0,2 promille. Tyvärr! Double Standards!», skriver hun.

– Nå har vi ingen historier med mannlige statsråder som har kjørt med promille og blitt tatt for det, men jeg mener at vi tilgir menn dumheter lettere enn vi gjør med kvinner, sier Berge, og legger til:

– Kvinne pluss promille pluss at hun er jurist er en dårlig kombinasjon. 0,2 i promille er ikke så mye, men det er et brudd, og nå tar hun konsekvensen av det.

Et politisk talent

Hadzialic kom til Sverige fra Bosnia i 1992 sammen med sin familie. De flyktet fra krigen. Familien flyttet til Halmstad, og Hadzialic gjorde en bemerkelsesverdig karrière. I 2014 ble hun Sveriges yngste statsråd gjennom tidene, 27 år og 255 dager gammel.

Statsminister Stefan Löfven er lei seg over det som har hendt. I en pressemelding skriver han:

– Jeg deler hennes syn på alvoret i situasjonen. Men det er verken første eller siste gang et bra menneske gjør en dårlig vurdering.

Trafikverket.se opplyser at promillekjøring (eller rattfylleri som det heter i Sverige) innebærer at bilføreren har minst 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,1 milligram pr. liter i luften man blåser ut.

Virker forhastet

Expressen har intervjuet den svenske statsviteren Jonas Hinnfors, som er overrasket over den kjappe avgangen.

– Den virker forhastet. Det er et spørsmålstegn ved alt sammen. Man lurer på om det er noe hun ikke sier, om det er en overreaksjon eller om Löfven ønsker å bytte henne ut, sier han.

Hårfine svekkelser

Hvor mye svekkes man av 0,2 i promille? Det varierer selvsagt fra person til person, men nettstedet promille.no definerer det slik: «0,1–0,29 i promille: De fleste vil fremstå som normale. Hårfine svekkelser som kan registreres med spesielle tester».

Hva som ville hendt om dette hadde skjedd i norsk politikk er det få som ønsker å spekulere i. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skriver på SMS at «jeg er avholdsmann, så jeg har ikke problem med promille». Statssekretær Sigbjørn Aanes, også omtalt som Erna Solbergs personlig «spinndoktor», begrenser seg til å si:

– Det er jo kjent at bil og alkohol ikke hører sammen.