Verden

Putin om USA-anklager: – Hør nå her: Nei!

ARKHANGELSK (Aftenposten): – Hør nå her: Nei. Slik kommenterte Russlands president Vladimir Putin anklagene om russisk innflytelse på USA-valget.

Russlands president Vladimir Putin avviser kategorisk å ha blandet seg inn i det amerikanske valget.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

«Løgner, provokasjoner og fantasi».

På direkte spørsmål om hvorvidt Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget for å få Donald Trump valgt, svarer president Vladimir Putin kontant:

– Ronald Reagan sa en gang da han ble spurt om å øke skattene: Hør nå her: Nei! (Sitatet er «Read my lips: No!»)

– Jeg sier som han. Hør nå her: Nei!

Uttalelsene kom da Putin torsdag var vert for 2000 politikere, forretningsfolk, akademikere og journalister under Arktis forum i Arkhangelsk.

Tidligere i mars bekreftet FBI-sjef James Comey at FBI etterforsker forbindelsene mellom Trump og Moskva og hvordan Russland påvirket 2016-valget.

Flere tusen vakter og politifolk passet på da president Vladimir Putin inviterte til Arktisk forum i Arkhangelsk. Her avviste Putin kategorisk å ha påvirket det amerikanske valget.

Historisk president-bom

På sosiale medier vakte Putins uttalelse munterhet.

Putin og hans rådgivere burde lese amerikansk historie litt grundigere.

Uttalelsen «Read my lips. No new taxes.» kom fra president George H.W. Bush – ikke Ronald Reagan. Løftet fikk for øvrig ødeleggende konsekvenser for Bush da det viste seg at han ikke klarte å holde det.

For øvrig oppdaget heller ikke amerikanske CNBC sitatfeilen da de gjorde intervjuet med Putin.

Dette er første gang Putin selv kommenterer de siste ukenes utvikling av saken i USA. Den russiske presidenten gikk så langt som til å trekke linjene tilbake til Cuba-krisen, da verden var på kanten av atomkrig.

– Ønsker de virkelig å gå tilbake til Cuba-krisen? Dette er en fullstendig uansvarlig oppførsel, svarte Putin.

– Vi får vente til ting roer seg

Putin beklaget at «provokasjoner og fantasi i intern amerikansk politikk» har ført til at forholdet mellom Russland og USA ikke er blitt bedre.

– Nå er vi på et nullnivå, sa Putin.

– Anklagene hindrer den nye presidenten i å gjøre det han lovet velgerne å gjøre. Nå får vi bare vente til ting roer seg ned. Det er for øvrig det beste beviset for at vi ikke gjorde noe, sa Putin.

– Vi er sikre, positive og vet sikkert at opinionsmålingene viser at mange mennesker er vennlig innstilt til Russland. Vi ser på USA som en stor makt som vi ønsker et godt forhold til.


Putin trakk frem Norge-samarbeid

Under et møte med Finlands og Islands presidenter i Arkhangelsk valgte Putin også å fremheve den norsk-russiske avtalen om delelinjen i Barentshavet som et eksempel på hvor godt land kan samarbeide om løse problemer.

– Norge og Russland løste dette på en måte som var til nytte for begge land, sa Putin.

Han trakk også frem at Norge er et lite land som har betydelig mindre militære ressurser enn Russland, men at Russland aldri har brukt dette til å presse sin vilje gjennom.

– Norge er mye mindre enn Russland, og våre militære styrker kan ikke sammenlignes, sa Putin.

– Militær makt skal ikke avgjøre. Spørsmål må løses åpent og rettferdig, og uenighet bør løses ved hjelp av FNs prinsipper.