Verden

Han er blitt skrytt opp i sky i Washington. Nå er han Trumps verste mareritt.

Kontakt med Russlands ambassadør har allerede felt ett medlem av Trumps administrasjon og truer et annet.

Sergej Kisljak er Russlands ambassadør i Washington.
 • Christina Pletten
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– På en eller annen måte kom Ukraina opp i løpet av samtalen.

Dette er en av de tingene justisminister Jeff Sessions sa om sitt møte med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak, et møte som har skapt store problemer for Sessions og hans sjef, president Donald Trump.

Det er sannsynligvis ikke tilfeldig at Ukraina «kom opp». Konflikten mellom Russland og Ukraina er en rød tråd i den stadig mer omfattende skandalen om Trump-regjeringens forbindelser til Russland. Skandalen har allerede ført til at nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har gått av. Nå er også Sessions i hardt vær.

Sentralt i det hele står Kisljak, en erfaren og durkdreven diplomat som har bygget et stort nettverk i Washington gjennom nesten ti år.

Flere samtaler mellom ambassadør Kisljak og Michael Flynn gjorde at sistnevnte måtte gå av som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Den perfekte diplomat

Kisljak kjenner de fleste og dukker opp overalt i Washington, ifølge flere profiler publisert om ham i amerikanske medier de siste dagene. Han inviterer til lunsj og middag, går på seminarer og uformelle sammenkomster og inviterer til samtaler på prikkfritt engelsk.

Men etterretningskilder mener at han også har en mørkere side, og kaller ham en mester i å rekruttere spioner, ifølge CNN. Ambassaden avviser dette blankt.

Det var en rekke telefonsamtaler med nettopp Kisljak som gjorde at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn måtte gå av i februar, etter bare tre uker i jobben. Flynn snakket med Kisljak på samme dag, 29. desember, som president Barack Obama kunngjorde sanksjoner mot Russland for deres innblanding i det amerikanske valget.

Etter at den russiske ambassadøren ble kalt inn på teppet og fikk beskjed om at 35 diplomater ble utvist, var Kisljak rasende, ifølge the New York Times. Han ringte Flynn, og de to snakket sammen flere ganger i løpet av de neste 36 timene.

Flynn oppfordret russerne til å ikke innføre mottiltak, og sa at forholdet mellom de to landene ville bli bedre etter at Trump-administrasjonen var innsatt, skriver The New York Times.

Flynn og Trumps svigersønn Jared Kushner hadde snakket med den russiske ambassadøren et par uker tidligere, i et privat møte i Trump Tower i New York.

 • Donald Trump nominert til Nobels fredspris, men Harpviken tror i stedet Trump-kritikere har sjanse

Endret partiplattformen

Justisminister Jeff Sessions møtte Kisljak minst to ganger i fjor, mens Sessions fortsatt var senator. Et av møtene var under det republikanske landsmøtet i Cleveland i fjor sommer. Den samme uken møtte ambassadøren også to ledende Trump-rådgivere, J.D. Gordon og Carter Page.

Gordon bekreftet møtet til CNN torsdag. Han sa også at Donald Trump var personlig involvert i å endre den politiske plattformen til Det republikanske partiet slik at den ble mer Russland-vennlig når det gjelder Ukraina.

Trump ønsket ikke at plattformen skulle støtte en bevæpning av Ukraina for å bekjempe russiskvennlige opprørere i den østlige delen av landet. Det var Trumps foretrukne språk som til slutt ble inkludert i plattformen, ifølge CNN.

Tette forbindelser til Obama-administrasjonen

66 år gamle Kisljak er en av Russlands mest erfarne ambassadører, med fem år bak seg som NATO-ambassadør og altså snart ti år som utsending til USA.
Han begynte sin karriere i Sovjetunionens utenriksdepartement på høyden av den kalde krigen i 1977. Kisljak er ekspert i nedrustningsspørsmål, og han har også hatt nære forhold til demokrater og flere sentrale skikkelser i Barack Obamas regjering.

En av disse er USAs tidligere Moskva-ambassadør Michael A. McFaul, som kaller Kisljak en venn, og har skrytt av russeren ved flere anledninger.

– Jeg var imponert over hvordan han gikk frem for å stifte bekjentskaper, inviterte til store selskaper, men alltid var politisk objektiv, sa den amerikanske diplomaten i et intervju med The New York Times i 2011.

Da McFaul introduserte Kisljak på et seminar ved Stanford university i fjor høst, sa han blant annet at det hadde vært en stor fordel for Obama-regjeringen å ha en så «erfaren og effektiv ambassadør i Washington.»

– En av de mest minnerike tilstelningene jeg har deltatt på i min karriere, var da Kisljak holdt en avskjedmiddag for meg på vei til Moskva, sa McFaul på Stanfordseminaret.

Her kan du se Russland ambassadør snakke om sitt arbeid, i en tale til Stanford University:

Russerne: «Ligner en heksejakt»

– Er det ingen grense for hvor dypt vestlige medier kan falle? spurte pressetalskvinnen i det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova i en briefing i Moskva.

Hun beskrev sakene om kontakten mellom Kisljak og Sessions som «medievandalisme».

– Arbeidet til diplomater går faktisk ut på å opprettholde kontakter i det landet de er utplassert, sa Zakharova.

Fredag ettermiddag sa Kreml seg enig med USAs president Donald Trump beskrivelse:

– Kampanjen i USA for å avsløre møter mellom presidentens team og Russlands ambassadør Sergej Kisljak er en "heksejakt", sa Putins talsmann Dmitrij Peskov fredag ettermiddag.

Også utenriksminister Sergej Lavrov kommenterte saken fredag.

– Dette ligner veldig på heksejakten under McCarthy-tiden, som vi trodde for lengst var forbi i et sivilisert land som USA, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Advarte mot høye forventinger

Da Trump-begeistringen tok av i Moskva i høst, var Kisljak en av få som advarte russerne mot å ha for høye forventninger til Trump.

– Kursen i amerikansk politikk forandrer seg veldig sakte uavhengig av hvem som blir president i landet, sa Kisljak til Interfax.

Da russiske medier fremstilte fallet i oljeprisen som en «anti-russiske konspirasjon», gikk Kisljak også ut med et moderat budskap.

– Jeg vil ikke at vi skal forklare alt som skjer med en konspirasjon mot vårt land, sa ambassadøren.

Ifølge The Moscow Times skal Kisljak i år avsløses av viseutenriksminister Anatoly Antonov, som står for en hardere linje mot USA.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Russland
 3. USA
 4. Moskva
 5. Ukraina
 6. Amerikansk politikk