Trump mener han ble avlyttet av Obama

President Donald Trump hevder han ble avlyttet rett før han vant presidentvalget i USA i fjor. Obama benekter beskyldningene.

President Trump hevder han skal ha blitt overvåket i sitt tidligere hovedkvarter og luksusbolig på toppen av Trump Tower på Manhattan i New York.

– En grunnleggende regel for Obama-administrasjonen var at tjenestemenn i Det hvite hus aldri skulle påvirke noe uavhengig etterforskning gjort av Justisdepartementet. Som følge av den praksisen har aldri president Obama eller noen tjenestemenn i Det hvite hus beordret overvåking av noen borgere i USA. Alle påstander om noe annet er ganske enkelt feil, sier Kevin Lewis, som er talspersonen til tidligere president Barack Obama.

Bakgrunnen er beskyldningene fra nåværende president Donald Trump om at Obama avlyttet ham.

– Jeg har akkurat funnet ut at Obama skal ha avlyttet meg i Trump Tower rett før valgseieren, skrev den amerikanske presidenten på sin mye omtalte Twitter-konto lørdag formiddag norsk tid.

Sammenlignet med kommunisthysteriet etter krigen

– Dette er mccarthyisme, var meldingen fra Trump, og viser til perioden på 50-tallet under den kalde krigen, da amerikanske myndigheter overvåket, forfulgte og utestengte egne borgere mistenkt for å ha kommunistsympatier.

Begrepet ble hentet frem igjen denne uken, da den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov kommenterte bråket rundt justisminister Jeff Sessions møter med Russlands ambassadør i USA.

– Presset mot Sessions minner sterkt om en heksejakt fra McCarthy-tiden. Vi trodde dette for lengst var et tilbakelagt stadium i USA, som jo er et sivilisert land, sa Lavrov.

Heksejakten det refereres til ble ledet an av senator Joseph McCarthy, som gjennomførte nådeløse høringer mot kommunister. Men også radikale intellektuelle, kunstnere og fagforeningsledere ble forfulgt.

Russland-rabalder

Overvåkingsbeskyldningene kommer midt oppe i Trumps Russia-gate der både Kongressen og FBI har satt i gang granskning av Trumps forbindelser til Russland

Denne uken skapte justisminister Jeff Sessions’ samtaler med Russlands USA-ambassadør nytt rabalder, etter at det ble kjent at han har gitt uriktige opplysninger under ed i Senatet. Sessions møtte den russiske ambassadøren Sergei Kisljak minst to ganger i fjor.

Samtidig har det kommet frem at Trumps svigersønn Jared Kushner møtte ambassadøren i desember, sammen med den påtroppende nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

Møtet foregikk i Trump Tower, som presidenten nå hevder er blitt avlyttet. Flynn måtte gå av i februar fordi han løy om kontakten med Kisljak.

USA-ekspert: – Politisk spill

USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier, mener det er umulig å vite om det er hold i beskyldningene.

– Jeg ser det som et forsøk på å dreie oppmerksomheten bort fra hans kontakt med russerne, og jeg tror nå at Trump er på offensiven som en slags forsvarsmekanisme.

Melby utelukker likevel ikke at Trump kan ha blitt avlyttet. Dette har i så fall skjedd fordi han har fått tilgang på høyt gradert informasjon etter det ble klart at ble republikanernes presidentkandidat.

SKEPTISK: Svein Melby forsker på amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

– Da er det ikke usannsynlig at det er et opplegg rundt de som får tilgang til slik informasjon for å beskytte dem mot å begå feil hvis de selv blir gjenstand for overvåking, sier Melby.

– Overvåkninggsystemet er ikke bare til for å overvåke de som er fiendtlig innstilt, som driver egen etterretning. Det er også et apprat for å beskytte egne sentrale personer fra å bli utnyttet av annet lands etterretning.

Han påpeker at det da er etterretningstjenesten som gjør dette, og at det tilfeldigvis har skjedd mens Obama var president. Det Trump nå eventuelt gjør, er å forsøke å få dette til å fremstå som noe som kan kobles til Obama.

– Jeg tenker dette er et forsøk på å lage masse politisk spetakkel ut av noe som kun er rutine. Å komme med beskyldninger om at Obama avlytter, er et rent forsøk på å vri oppmerksomheten bort fra egne problemer. Det er ikke Obama som har funnet på å ha et overvåkingssystem på plass.


President Donald Trump beskylder ekspresident Barack Obama for å ha drevet overvåking i innspurten av valgkampen i oktober i fjor.

– Fant ingenting

Twitter-meldingen fra Trump om overvåkingen ble skrevet grytidlig lørdag morgen, rundt klokken 03.30 amerikansk tid.

Det er ennå ikke klart om han mener at Trump Tower ble fysisk avlyttet og at man ikke har funnet noen mikrofoner, eller om han viser til at avlyttingen gjort av Obama-administrasjonen ikke avdekket graverende opplysninger.

Anonym kilde til CNN: – Det forekom ingen avlytting

CNN siterer en anonym, tidligere offisiell kilde med direkte kjennskap til etterforskning utført av Justisdepartementet under Obama-administrasjonen.

Kilden benekter at det ble foretatt noen slik etterforskning av Trump, eller at telefonen hans ble avlyttet.

«Dette skjedde ikke. Det er falsk. Feil,» sier den tidligere offisielle kilden.

En utømmelig krukke nyhetssaker om Donald Trump: