President (93) vil stille til gjenvalg, sammenlignes med dyr vin

Zimbabwes president Robert Mugabe fyller 93 år og vil stille i valget neste år. I en statseid avis sammenlignes han med vin som blir bedre med alderen.

Zimbabwes president Robert Mugabe, her fra en tale like før jul i fjor, fyller 93 år tirsdag. Han lover å stille til gjenvalg i 2018.

En omfattende feiring av Mugabe, som har vært landets president siden det hvite minoritetsstyret falt i 1980, er planlagt lørdag.

Bursdagene hans feires normalt grundig. I 2015 fikk de ca. 20.000 gjestene blant annet servert en elefant, to bøfler og syv antiloper. Året etter kostet festen over seks millioner kroner og inneholdt blant annet en gigantisk bursdagskake formet etter ruinene som er landets nasjonalmonument.

Stiller opp igjen

Verdens eldste statsleder gjentok på årets bursdag at han vil stille i presidentvalget neste år, der han er innstilt som det regjerende ZANU-PF-partiets kandidat.

Krise og pengeuro

Dette til tross for at han ved slutten av neste presidentperiode vil være 99 år gammel, og at det tidligere velstående Zimbabwe er rammet av økonomisk krise og beskyldninger om brudd på menneskerettighetene og uregelmessigheter i valgene.

Det er også uro rundt nye pengesedler myndighetene innførte for noen måneder siden. Disse dollarene har, påstår myndighetene, samme verdi som amerikanske dollar, men i praksis synker den reelle kursen raskt, melder The Economist.

– Jeg vil ikke skuffe velgerne

Mugabe sier han fortsatt er populær og at ingen er kvalifisert til å erstatte ham.

– De fleste ønsker at presidenten skal bli værende, og antall folk som ville blitt skuffet, er stort. Jeg vil ikke skuffe dem, sier han i et bursdagsintervju med den statlige TV-kanalen ZBC.

– Hatet av Afrikas fiender

I den statseide storavisen The Chronicle sammenlignes samtidig Mugabe med vin.

– Desto eldre og mer modnet den er, jo dyrere og mer verdifull blir den. På samme måte har landets ikon, hatet av Afrikas fiender og elsket av massene, Robert Mugabe, bare blitt bedre med alderen, skriver avisens kommentator i en begeistret hyllest.

Beskjed om gi gaver

En artikkel i den uavhengige Harare-avisen Newsday kan imidlertid tyde på at begeistringen er noe mer dempet på annet hold. Ifølge avisen har lærere, skoler og offentlig ansatte fått klar beskjed om å bidra med såkalt frivillige gaver til Mugabes fødselsdagsfeiring.

– Vi vil gjøre alt for å beskytte våre medlemmer og få tilbake deres hardt ervervede penger, sier Obert Masaraure, en fagforeningsleder, til avisen.

En talsmann for Mugabes parti avviser at de tvinger folk til å gi penger og ber folk sjekke at innsamler har partiboken i orden.

Grace Mugabe (51) er Zimbabwes førstedame.

Hyllet kona Grace

Mugabe hyller i intervjuet med TV-kanalen ZBC kona Grace, som forrige uke gikk ut og støttet sin ektemann. Hun uttalte at ZANU-PF burde stille med Mugabes lik som presidentkandidat dersom han omkommer før valget, som etter planene skal finne sted 31. juli 2018.

Presidenten beskriver henne som «i stor grad akseptert av folket», og sa den kvinnelige delen av ZANU-PF hadde valgt henne som leder på grunn av hennes politiske ambisjoner. Grace Mugabe er 42 år yngre enn ektemannen og det har årevis vært spekulasjoner om hennes antatte ambisjoner for å etterfølge mannen som president.