Verden

WikiLeaks: - CIA kan hacke TV-er og biler

Julian Assange under en pressekonferanse høsten 2016.

WikiLeaks har publisert tusenvis av dokumenter, som organisasjonen hevder kommer fra CIA.

  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

WikiLeaks har tirsdag publisert en mengde dokumenter som ser ut til å være CIA-spionhemmeligheter.

WikiLeaks varsler i en pressemelding at de starter en ny serie med lekkasjer av dokumenter fra den amerikanske etterretningstjenesten CIA, med kodenavn «Year Zero».

Den første delen i serien som WikiLeaks publiserte tirsdag er kalt «Vault7». «Year Zero» skal til sammen inneholder 8761 dokumenter og filer fra et isolert, høysikkerhetsnettverk inne i CIAs senter for Cyber ​​Intelligence i Virginia, ifølge pressemeldingen fra WikiLeaks.

CIA skal ha mistet kontrollen

I pressemeldingen hevder WikiLeaks at dokumentene utgjør den mest omfattende CIA-lekkasjen noensinne. Dokumentene skal være fra perioden 2013–2016.

CIA skal ha mistet kontrollen over mesteparten av sine hackerverktøy, inkludert skadelig programvare som virus og trojanere og digitale systemer som utnytter sikkerhetshull.

Arkivet synes å ha sirkulert blant hackere, som tidligere var ansatt i den amerikanske regjeringen. En av disse skal ha gitt WikiLeaks tilgang til deler av arkivet.

Les også

Ni Wikileaks-lekkasjer Clinton slipper billig unna grunnet Trump-skandalen

– Mest sannsynlig ekte

– Ved første øyekast ser det ut til at publikasjonene mest sannsynlig er ekte, eller inneholder mye ekte materiale. Det betyr at noen har klart å trekke ut mye data fra et hemmeligstemplet CIA-system, og de vil at verden skal vite om det, sier Nicholas Weaver til Washington Post.

Weaver, som forsker på datasikkerhet ved universitetet i Berkeley i California, sier han så langt ikke har hørt om tilfeller der WikiLeaks bevisst har gått ut med falsk informasjon.

Har utviklet 1000 hackingverktøy

WikiLeaks skriver at etterretningstjenesten CIA har over 1000 verktøy for å hacke datamaskiner, mobiltelefoner og smart-TV-er.

Organisasjonen advarer mot at blant annet journalister kan være en målgruppe for CIA ved at både iPhone- og Android-telefoner kan infiseres, skriver NTB.

Enorm kodekapasitet

CIAs hackeravdeling, som formelt tilhører Center for Cyber Intelligence (CCI), hadde ved nyttår over 5000 registrerte brukere, ifølge WikiLeaks.

– Omfanget er så stort at CIAs hackere ved utgangen av 2016 hadde brukt mer kodekapasitet enn det som trengs til å styre hele Facebook, ifølge WikiLeaks.

TV og biler kan hackes

CIAs verktøy er ifølge WikiLeaks laget for å kunne utnytte en rekke produkter som Apples iOS-plattformer, Googles Android-plattform og Microsofts Windows-plattform.

Fjernsynsapparater fra Samsung kan utnyttes til avlytting, og kontrollsystemer som brukes i moderne biler kan hackes, ifølge organisasjonen.

Les også

WikiLeaks: Ecuador har kuttet Assanges nettforbindelse

Hensikten med å hacke biler er ikke spesifisert, men det ville gi CIA mulighet til å gjennomføre attentater som er nesten umulig å oppdage.

Et program kalt Weeping Angel beskriver hvordan hvordan man kan hacke en Samsung F800 TV, slik at det ser ut som den er slått av, men fremdeles kan brukes til overvåking.

– Avslutter karrierer

– Det er ingen tvil om at det er en brannøvelse som skjer akkurat nå. Det ville ikke overraske meg om det er folk som bytter og avslutter karrierer nå mens vi snakker, sier Jake Williams, en sikkerhetsekspert i Georgia-baserte Rendition Infosec til AP.

CIA vil ikke bekrefte

Jonathan Liu, en talsmann for CIA, ville ikke bekrefte om de lekkede dokumentene var korrekte, selv om WikiLeaks har en lang historie med å publisere autentisk materiale, skriver The Guardian.

– Vi vil ikke kommentere autensiteten eller innholdet av de påståtte etterretningsdokumentene, sier Liu til The Guardian.