LuxLeaks: Varslere i Luxembourg får lavere straff

En ankedomstol i Luxembourg har redusert straffen for to varslere som lekket store mengder informasjon om multinasjonale selskapers skatteunngåelse.

Antoine Deltour (i midten) ankommer rettssaken mot ham i forbindelse med LuxLeaks i desember 2016, sammen med forsvareren William Bourdon. Han varsler fortsatt kamp for varslernes rettigheter i Europa.

Antoine Deltour (31), som tidligere jobbet i PricewaterhouseCoopers, ble opprinnelig dømt til tolv måneders fengsel. Onsdag ble dette endret til seks måneders betinget fengsel og en bot på 1.500 euro.

Samtidig fikk eks-kollegaen Raphael Halet (40) straffen redusert fra ni måneders fengsel til en bot på 1.000 euro.

Frykter at varslere ikke lenger tør stå frem

Deltour er skuffet over at de to ikke bli frikjent.

– Denne skuffende dommer er nok et argument for å gå videre i arbeidet med å styrke beskyttelsen av varslere i Europa, uttaler han.

– Det er skammelig at varslerne ble tiltalt i utgangspunktet. Dette er en rettssak som aldri skulle funnet sted. Dette kan bety slutten på at varslere tør å stå frem. Det kan virke som om saken må gå hele veien til en europeisk domstol for en rettferdig behandling av varslerne, sier Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network – Norge.

Les også: Oljefondet kutter skatten i Luxembourg

Storstilt journalistsamarbeid

Avsløringen førte til at Luxembourg godtok en ny lov som krever at EU-land deler informasjon om skatteavtaler.

Etter at Deltour og Halet anket dommene de fikk, anbefalte også påtalemyndigheten at straffene burde reduseres.

Det såkalte LuxLeaks-prosjektet besto av 28.000 sider med dokumenter som var lekket fra Luxembourg-kontoret til rådgivings- og revisjonsselskapet Pricewaterhouse Coopers (PwC).

Den franske journalisten Edouard Perrin i Premières Lignes Television/France 2 var den første til å arbeide med dokumentene. Ett år senere mottok også journalistnettverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) dokumentene i sitt hovedkvarter i Washington.

Journalister i ICIJ og mer enn 80 andre journalister i 26 land, deriblant et team fra Aftenposten, jobbet samtidig med dokumentene.

ICIJ rapporterte i en oversiktsartikkel at hundrevis av milliarder dollar er sluset gjennom Luxembourg, og milliarder av dollar er spart i skatt.