Verden

I avslutningstalen røpet han hjertesukket fra britenes statsminister

Da New Zealands avgåtte statsminister John Key i natt holdt avslutningstale, snakket han blant annet om en fisketur.

New Zealands statsminister John Key (t.v.) fortalte en anekdote om britenes tidligere statsminister da han onsdag holdt avslutningstale.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I desember gikk Key av etter åtte år som statsminister i stillehavsstaten New Zealand. Onsdag holdt den populære høyrepolitikeren avslutningstale til et fullpakket parlament, med kone og barn på galleriet.

Han snakket ifølge de lokale avisene New Zealand Herald og Stuff om de tunge stundene, om jordskjelvkatastrofen i hjembyen Christchurch i 2011 da 185 omkom, om en tragisk gruveulykke og om soldater som kommer hjem i kiste.

  • New Zealand skal utrydde alle rotter: Årlig dreper de millionvis med fugl

Lurte inn en fisketur

Key hadde imidlertid også flere humoristiske anekdoter og delte en historie om britenes tidligere statsminister David Cameron.

I 2013 var Key på et stillehavstoppmøte og klarte å lure inn en fisketur innimellom programpostene. Da han var på havet, ringte Cameron for å snakke om Libya. Etterhvert lurte briten på hvorfor det plutselig ble stille i telefonen. Key forklarte at han snakket på en satellittelefon, var en kilometer fra Marshalløyene og akkurat var i ferd med å hale om bord en tunfisk.

Det ble stille i telefonen en stund før Cameron litt resignert skal ha sagt: «Gud, jeg skulle ønske jeg ledet et lite land».

New Zealand har ca. 4,7 millioner innbyggere, og det er dermed 122 land i verden med større befolkning.

John Key ledet New Zealand i åtte år og fikk onsdag stående applaus i parlamentet.

Fortalte om moren

Key fortalte også om sin mor Ruth, som alene oppdro ham og søsknene. Ifølge Key formet moren hans politiske synspunkter. Ruth var en kontant kvinne, og Key fortalte om da han en dag som tenåring kom hjem og fortalte at han som voksen hadde til hensikt å bli hestetrener. Morens svar var «nei». Siden ble det ikke sagt mer om det.

– Hun hadde ikke vart lenge i en koalisjonsregjering, sa Key.

Han takket for seg og ønsket parlamentet lykke til med ordene: «Det har vært et privilegium, en ære og en fest.»

Les mer om

  1. New Zealand
  2. David Cameron
  3. Fritidsfiske