Verden

Le Pen på tiggerferd hos utenlandske banker: Mangler penger til valgkampen

Hun vil ha Frankrike for franskmenn. Likevel må hun til utlandet for å få penger til valgkampen. Marine Le Pen mangler 130 millioner kroner.

Marine Le Pen på valgmøte. Foto: David Vincent/AP/NTB Scanpix

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Marine Le Pens team har sendt omkring et dusin brev til banker i Russland, USA, Italia, India, Indonesia og Storbritannia. Dessuten har partiet i tillegg levert søknader om lån i franske banker, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Le Pen innrømmer selv at hun ikke har de pengene som skal til for å finansiere årets valgkamp etter å ha forsøkt å få lån i syv ulike land. Hun ligger i teten på meningsmålingene foran første runde i presidentvalget søndag 23. april. Sentrumskandidaten Emmanuel Macron og Le Pen skifter på å lede på målingene. Republikanernes kandidat François Fillon ligger langt bak på tredjeplass etter en skandale der han skal ha gitt kone og barn fiktive jobber.

Manger 130 millioner kroner

Ifølge hennes strategiske rådgiver Louis Aliot, som også er hennes samboer, mangler hun 14 millioner euro eller nesten 130 millioner kroner for å finansiere de to omgangene i presidentvalget (23. april og 7. mai) og valget til nasjonalforsamlingen i juni. I fjor høst var anslaget 20 millioner euro, så noe har partiet fått inn.

Marine Le Pen mangler penger til valgkampen. Foto: Eric Gaillard /AP/ NTB scanpix

Det er ikke første gang at Marine Le Pen har hentet penger fra utlandet. I 2014 fikk hun et lån på 9 millioner euro fra First Czech Russian Bank, som har nære forbindelser til Russlands president Vladimir Putin.

Pusset fasaden – ikke mer penger

Le Pens parti Nasjonal Front har «pusset opp fasaden» og dagens ledelse distanserer seg fra sin egen historie, brolagt med rasisme og jødehets som den er. Men det betyr ikke at pengene flommer inn i partikassen.

Aliot sier til Bloomberg at alle franske banker har sagt nei, selv om den franske storbanken Société Générale SA ga henne lån før valgkampen i 2012.

 • Nasjonal Front mangler penger: Sosialistene mangler velgere.

Fredag meldte nettstedet Mediapart at Le Pen kan ha skaffet seg et 3 millioner euro stort lån i den Moskva-baserte banken Strategy Bank. Nettstedet viser til dokumenter fra 2016 som de har fått tak i. Bloomberg skriver at denne banken har mistet lisensen og at de ikke har fått kommentarer derfra. Men Nasjonal Fronts kasserer Wallerand de Saint Just avviste artikkelen i Mediapart som oppspinn.

– Disse dokumentene viser ikke at det er tatt opp noe lån, sier han.

Marine Le Pen (t.v.) møtte nylig Vladimir Putin i Moskva. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/NTB scanpix

Fikk hjelp i Russland

Marine Le Pens forhold til Russland og Putin har vakt en viss oppsikt i valgkampen. Hun møtte nylig Putin i Moskva. Le Pen er imot sanksjonene som EU har innført, og hun mener at annekteringen av Krim-halvøya er ok. Men hun har avvist at hennes positive forhold til Putins Russland bunner i at hun får penger derfra. Le Pen sa etter møte med Putin av valgkampfinansiering ikke var tema.

Le Pens jakt på finansiering har altså strukket seg over tre kontinenter. Ifølge Aliot møtte hun potensielle långivere da hun i januar var i New York. Aliot og Le Pen var innom Trump Tower, men det var lite som tydet på at Le Pen fikk audiens hos Trump.

– Vi har levert flere lånesøknader, men vi vanter fortsatt på svar, forklarer Aliot til Bloomberg.

Front National har et internt partifond, Cotelec, som styrer av hennes far. Bloomberg skriver at ifølge offentlige dokumenter har dette fondet støttet hennes valgkamp med 6 millioner euro. Det hjalp henne også med finansieringen av valgkampen til regionalvalget i 2015.

Svindel med EU-penger

Marine Le Pen og Nasjonal Front har også sine økonomiske skandaler. Partiet har vært i rettssaker rundt partistøtten i Frankrike. Det er blitt anklaget for å ha krevd for å ha overpriset valgmateriell og på den måten fått for mye i refusjon.

Den kanskje mest alvorlige saken er avslørt av EUs organ for å avdekke svindel, OLAF. Ifølge dem har Le Pen og partiet brukt stillinger i Europaparlamentet som saksbehandlere på partikontoret i Paris. Le Pen har hele tiden avvist dette og hevdet det hele er en politisk vendetta. Nå har hun gått til motsøksmål mot både OLAF og Europaparlamentet.

Les mer om

 1. Presidentvalget i Frankrike
 2. Russland
 3. Marine Le Pen

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik ble Marine Le Pen trukket inn i den mørke russiske finansverdenen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Slik prøver Putin å påvirke utfallet av det franske presidentvalget

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  På fornavn med Frankrike

 4. VERDEN
  Publisert:

  Marine Le Pen (t.v.) ønsker tettere samarbeid med Russland. Her møter hun Putin i Kreml.

 5. VERDEN
  Publisert:

  IT-sikkerhetfirma mener russisk etterretning kan ha hacket kampanjen til fransk presidentkandidat

 6. VERDEN
  Publisert:

  For 75.000 euro kan du få en privat middag med Marine Le Pen