Verden

Trump: 20 prosents avgift på varer fra Mexico skal betale for muren

For første gang har Donald Trump gått offentlig ut med hvordan han vil få Mexico til å betale for muren han ville bygge ved grensen mot Mexico.

Mexicos president Enrique Peña Nieto har avlyst det planlagte møtet med president Donald Trump.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

President Donald Trump vil gå inn for en 20 prosents avgift på import fra Mexico for å finansiere muren han har bestemt skal bygges langs USAs sørlige grense mot Mexico. Det sa presidentens talsmann Sean Spicer torsdag, ifølge AP.

New York Times skriver at Spicer i ettertid har sagt at planen om å gå inn for 20 prosetns avgift kun er «en idé» som kan fungere for å finansiere muren. Han fortalte samtidig at de så på flere forskjellige forslag.

Forslaget fra Trumps talsmann er på linje med en skatteplan som republikanerne har ønsket å innføre overfor de land som USA har en negativ handelsbalanse med, skriver The Wall Street Journal.

USA har en negativ handelsbalanse med Mexico på drøye 50 milliarder dollar, påpekte Spicer overfor pressen som fulgte Trump til Philadelphia. Tanken er altså å legge en 20 prosents avgift på disse 50 milliarder dollarene.

– Vårt lands politikk er å legge avgifter på eksport og la importerte varer flyte fritt inn, noe som er latterlig. Men ved å gjøre det på denne måten, så kan vi få inn 10 milliarder dollar i året og enkelt betale for muren. Bare ved den mekanismen alene, sa Spicer til journalister som reiste sammen med Trump til Philadelphia torsdag ifølge Reuters.

Mexicos president avlyste møte med Trump

Mexicos president Enrique Peña Nieto sa torsdag at han avlyser det planlagte møtet med president Donald Trump tirsdag neste uke.

Peña Nieto avlyste møtet få timer etter at Trump på Twitter truet med å avlyse møtet dersom ikke Mexico betaler for den omstridte muren på grensen mellom USA og Mexico.

Trump har allerede gitt ordre om at muren skal bygges.

Donald Trump sa i Philadelphia torsdag kveld at han og Peña Nieto var blitt enig om å avlyse det planlagte møtet på tirsdag.

– Dersom ikke Mexico vil behandle USA rettferdig – med respekt – så vil et slikt møte være nytteløst. Og jeg ønsker å gå en annen vei, sa Trump.

The U.S. has a 60 billion dollar trade deficit with Mexico. It has been a one-sided deal from the beginning of NAFTA with massive numbers...of jobs and companies lost. If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.

Trump underskrev presidentordre

Det var onsdag Trump skrev under på en presidentordre som slår fast at arbeidet med å bygge den omstridte muren skal begynne.

USAs grense mot Mexico er 3200 kilometer lang, og Trump har tidligere anslått at muren vil få en prislapp på opp mot 100 milliarder kroner, mens eksperter anslår det dobbelte.

  • Det tok Trump én dag å endre kurs for USA. Her er noe av det som er i vente.
Donald Trump skriver under dokumentet der han blant annet gir ordre til byggingen av en mur på grensen mot Mexico.

Fordømte planene om en mur

Onsdag kveld offentliggjorde president Enrique Peña Nieto en video der han fordømte USA planer om å bygge en mur mot Mexico.

– Jeg beklager og fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe oss sammen, sa Peña Nieto i en kort TV-kommentar. Det finnes allerede flere murer og gjerder langs deler av grensen mellom landene, som skal stanse mennesker fra å ta seg til USA på ulovlig vis.

Les også

Trump har startet sin første arbeidsuke i Det hvite hus – og byr på massive skattelettelser og et tupp bak til et dusin land

– Vi vil ikke betale

– Jeg har sagt det gang på gang: Mexico kommer ikke til å betale for noen mur, sier han videre etter at USAs president Donald Trump gjentok antydningen om at han vil sende regningen for muren til det langt fattigere nabolandet i sør.

– Mexico gir og krever respekt som den fullstendig suverene staten vi er, sier presidenten videre.

– Risikerer å kappe av sin egen fot

Trump-administrasjonens behandling av Mexico ble sablet ned av tidligere Mexico-ambassadør i USA, Arturo Sarukhan, da han ble intervjuet av CNN torsdag. Han advarte om at også USA kan komme til å angre på forsuringen av forholdet til Mexico.

– Når man har et så mangesidig og tett forhold som våre to land har, og man forsøker å kappe over båndene med motorsag, så risikerer man å kappe av sin egen fot, sa Sarukhan.

Les også

Han var advokat for Bush i Det hvite hus. Nå saksøker han Trump.

Mange spørsmål omkring finansieringen av muren

Byggingen av muren mot Mexico var en av Donald Trumps viktigste valgkampsaker. Han gjorde det klart at han ville bygge muren for å stenge kriminelle ulovlige innvandrere ute og hevdet gjentatte ganger at han skulle få Mexico til å betale for byggingen av muren.

Han har sagt at USA vil finansiere byggingen av muren i innledningsfasen, men at Mexico vil måtte betale til slutt. Hvor mye muren vil koste er svært omdiskutert.

Mexico har et ris bak speilet

Byggingen av muren kan også skape problemer omkring en reforhandling av NAFTA-avtalen, som siden 1994 har sikret frihandel mellom Mexico, USA og Canada. Trump mener denne avtalen har vært uheldig for USA og vil reforhandle avtalen. Spørsmålet er om Mexico kan skape store problemer for USA dersom Trump legger press på landet.