Verden

Putins erkefiende funnet skyldig igjen. Får ikke stille i presidentvalget neste år.

– Putin og hans tyvebande er redd for å møte oss i valg, sier Aleksej Navalnyj.

Her er Aleksej Navalnyj, den fremste russiske opposisjonslederen, under domsavsigelsen onsdag.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Det var tre ledende opposisjonspolitikere i Russland. Men løpet av de siste årene er alle tre plassert på sidelinjen. En er skutt og drept. En er hengt ut i en sexvideo. Og nå er Aleksej Navalnyj funnet skyldig i underslag av tømmer, noe som gjør at han ikke kan stille i presidentvalget i 2018.

– Det vi nå ser er en form for et telegram fra Kreml som sier at de tror jeg, mitt team og de som tror på de synspunkt jeg fremmer er for farlige til å tillate oss til å delta i valget, sa Navalnyj etter dommen onsdag.

På Twitter skrev han at «Putin og hans tyvebande er redd for å møte oss i valg».

Navalnyj var hovedmannen bak de massive demonstrasjonene mot Vladimir Putin vinteren 2011–2012. Det var de største demonstrasjonene siden Sovjetunionens sammenbrudd tidlig på 1990-tallet.

Svak og splittet opposisjon

Men etter at disse demonstrasjonene gjorde ham til den fremste lederen av en svak og splittet opposisjon, har han en rekke ganger kommet i søkelyset til det russiske rettsvesenet. I Vesten og blant menneskerettighetsforkjempere er det en utstrakt oppfatning at Navalnyj er politisk forfulgt.

Onsdag ble han for andre gang dømt i en underslagssak i et statlig selskap i byen Kirov, rundt 80 mil øst for Moskva. Han er dømt til betinget fengsel i fem år for å ha stjålet tømmer til en verdi av rundt 2,2 millioner kroner. På grunn av en lovendring kan Navalnyj ikke stille til valg på ti år.

Aleksej Navalnyj i retten i Kirov onsdag.

Om Putin: Vil «fremskynde hans diktaturs endelikt»

Som andre utenlandske avis møtte Aftenposten ham i husarrest i Moskva høsten 2014. Da var det ingen tvil om at hans ambisjon er å fjerne Putin.

– Min målsetting er å gjøre alt som står i min makt for å fremskynde hans diktaturs endelikt. Jeg er overbevist, om ikke Putin selv er det, om at han fører landet i en fundamentalt feil retning. Russland taper sine unike sjanser, sa Navalnyj

Navalnyj, som fikk sitt gjennombrudd som blogger og korrupsjonsjeger, ble første gang funnet skyldig i underslaget i 2013. Dommen var først på fem års ubetinget fengsel og Navalnyj ble umiddelbart arrestert. Det førte til protester og Navalnyj ble løslatt allerede etter ett døgn. Da han kom tilbake til Moskva, ble han mottatt som en helt.

Drapet av opposisjonslederen Boris Nemtsov for to år siden utløste store protester i Moskva.
  • Aleksej Navalnyj har brukt droner med kamera: Se hvordan Putins venner bor i luksus

Russisk høyesterett måtte heve dommen

Dommen ble etterhvert gjort betinget, men det var nok til at han ikke kunne delta i presidentvalget i 2018. I fjor høst opphevet russisk høyesterett denne dommen etter at den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) i en dom fastslo at Navalnyj ikke hadde fått en rettferdig rettergang.

Dermed var Navalnyj med ett fri til å delta i presidentvalget i 2018. Men onsdag ble Navalnyj igjen funnet skyldig, og selv om han allerede har begynt å samle inn penger til presidentvalget, sier hans advokat at han nå ikke får lov til å stille. Derfor er den russiske opposisjonen nå svakere enn på lenge.

Her fra da Mikhail Kasjanov var Vladimir Putins statsminister i 2004. I fjor ble Kasjanov, som da var blitt en av opposisjonens ledere, hengt i sex-video på Putin-kontrollerte TV-stasjoner.

Skutt på åpen gate ved Kreml

For to år siden ble den tidligere visestatsministeren Boris Nemtsov skutt og drept på åpen gate noen titalls meter fra Kreml. Putins tidligere statsminister Mikhail Kasjanov ble parkert av et skjult opptak av han og hans elskerinne. For skjult kamera i garderobeskapet fanget utroskapen til den russiske opposisjonslederen. Så ble bildene vist på Putin-kontrollerte TV-stasjoner.

Navalnyj har likevel ikke tenkt å gi opp:

– I henhold til grunnloven har jeg full rett til å delta i valgene, og det vil jeg gjøre. Jeg vil fortsatt representere interessene til mennesker som ønsker at Russland skal bli et normalt, ærlig og ikke-korrupt land, sa Navalnyj etter at dommen falt i byen Kirov onsdag.

Han vil derfor anke saken.

Putin hater Navalnyj så mye at han nekter å ta navnet hans i sin munn.

– Jeg er som han i Harry Potter, hvis navn aldri kan nevnes, sa Navalnyj til Aftenposten i 2012.

Les mer om

  1. Moskva
  2. Vladimir Putin
  3. Russland