Trump gikk på nytt juridisk tilbakeslag i saken om innreiseforbud

USAs føderale myndigheter har søndag fått nei i en ankedomstol til å gjeninnføre innreiseforbudet.

President Donald Trump beordret innreiseforbud fra syv land, men domstolene har inntil videre stoppet politikken.

En føderal dommer i delstaten Washington beordret natt til lørdag en midlertidig stans av president Trumps innreisenekt for folk fra syv land. Dommer James Robart slo ned sentrale deler av Donald Trumps presidentdirektiv om innreiseforbud, men ikke alle.

«Den såkalte dommeren»

Lørdag ettermiddag sendte USAs president ut flere twitter-meldinger om saken. Trump omtalte Robart som den «såkalte dommeren» og skrev at hans meninger er latterlige og vil bli omstøtt. Men søndag gikk altså Justisdepartementet på en ny juridisk smell da en ankedomstol avslo å gjeninnføre reiseforbudet med øyeblikkelig virkning.

Har fått frist til mandag ettermiddag

Dermed ligger det an til at den juridiske krigføringen om det omstridte presidentdirektivet vil fortsette i dagene som kommer. Den domstolen i San Francisco som nå behandler saken, har bedt partene komme tilbake med mer fyldig argumentasjon innen klokken 15 mandag lokal tid i California.

Her er avgjørelsen fra ankedomstolen i California.

Mener presidenten har total myndighet på området

Den fungerende regjeringsadvokaten, Noel Francisco, argumenterer i sitt skriv til domstolen med at presidentens myndighet til å avgjøre hvem som får komme inn i USA, i stor grad ikke kan begrenses av domstolene.

Ifølge Justisdepartementet har presidenten full myndighet til å stille vilkår for innreise og trenger ikke begrunne begrensninger med noe mer enn at et forbud er nødvendig for å beskytte landet mot terrorisme.

Disse reglene ble satt på vent

Fredag stoppet den føderale dommeren i Seattle disse delene av presidentdirektivet:

  • Regelen om generelt innreiseforbud i 90 dager for personer fra syv land; Irak, Iran, Syria, Jemen, Sudan, Somalia og Libya.
  • Beslutningen om å sette mottak av flyktninger på vent i 120 dager.
  • Ordren om å prioritere flyktninger som er forfulgt på religiøst grunnlag fremfor andre.
  • Instruksen om å stoppe mottak av alle syriske flyktninger inntil videre.