Ukraina og separatister utveksler fanger

Ukrainske myndigheter og russiskvennlige separatister i den krigsherjede østlige delen av Ukraina startet søndag formiddag den varslede fangeutvekslingen.

Prorussiske fanger ankom søndag formiddag sikkerhetsposten Majorske i Donetsk.
En russiskvennlig separatist eskorterer en gruppe opprørere etter at de er blitt utlevert fra ukrainske myndigheter.
Russiskvennlige krigsfanger ble fraktet til Odradivka øst i Ukraina søndag der de ble overlatt til ukrainske myndigheter.

– Ved Majorske-sikkerhetsposten har prosessen med å utveksle fanger startet, heter det på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs offisielle Twitter-konto.

Også en talsmann for opprørerne i Øst-Ukraina bekrefter at utvekslingen begynte søndag formiddag.

Tilsammen skal partene utveksle 142 fanger, 55 som opprørerne har holdt fengslet, og 87 som ukrainske myndigheter har holdt fengslet.

Les også

Ukraina nervøse før toppmøte: «Ikke snakk med Putin alene!» «Pass deg for KGB-triksene!»

Den siste store fangeutvekslingen mellom separatister og ukrainske styrker fant sted i desember 2017 da 233 opprørere ble byttet mot 73 ukrainere.

En kolonne med busser ble ført til en kontrollpost der fangene ble utvekslet.
Les også

Lekkede e-poster skaper nye problemer for Trump

For tre måneder siden utvekslet Ukraina 35 fanger med Russland, som løslot det samme antallet.

Denne gangen er det snakk om en ny fangeutveksling mellom Ukraina og separatistene øst i landet. Avtalen som førte frem til søndagens fangeutveksling, ble forhandlet frem under et møte mellom Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin i Paris tidligere i desember.

Det var første gang at de to presidentene møttes. Da klarte de ikke å finne frem til et kompromiss for å få slutt på den fem år lange krigen, men de ble enige om fangeutvekslinger og å gjenoppta fredsprosessen.

Over 13.000 mennesker er drept og 1 million er drevet på flukt etter at separatister startet kampen for løsrivelse i 2014.