Verden

Tyskland avviser uthaling i Navalnyj-etterforskningen

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas avviser de russiske påstandene om at Tyskland haler ut tiden i etterforskningen av forgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas avviser de russiske påstandene om at Tyskland haler ut tiden i etterforskningen av forgiftningen av Aleksej Navalnyj. Foto: Stefanie Loos via AP / NTB scanpix

  • NTB

Tyske myndigheter har allerede bekreftet at de vil godkjenne en russisk anmodning om juridisk bistand i saken og har opplyst dette til den russiske ambassadøren, sier Maas i et intervju med kringkasteren ARD.

– Det er ikke noen grunn til å ikke gå med på det, sier Maas.

Opposisjonsaktivisten Aleksej Navalnyj ble ifølge tyske myndigheter forgiftet om bord i et fly i Sibir 20. august, og han behandles ved et sykehus i Berlin.

Det russiske utenriksdepartementet sier de vil samarbeide med Tyskland i etterforskningen av saken, men anklager samtidig tyske myndigheter for å forsinke dem.

– Berlin må vise handlekraft, sier talsperson Maria Zakharova til kringkasteren Russia-24 og la til at anmodningen ennå ikke var besvart.

Les også

Tyskland: Navalnyj ble forgiftet med novitsjok

– Tåkelegging

Maas kaller på sin side anklagene for «tåkelegging» og sier Tyskland vil «innvilge alle nødvendige godkjenninger for å dele informasjon i forbindelse med anmodning om juridisk bistand».

– Dersom Russland ikke bidrar til å løse denne saker eller prøver å tåkelegge, slik de har gjort de siste dagene, viser det at de har noe å skjule, sier Maas.

Russiske myndigheter avviser at de har noe med forgiftningen å gjøre.

Tyskland har allerede varslet at landet kan bli «tvunget til å revurdere» den tysk-russisk gassledningen Nord Stream 2 etter manglende bidrag fra Moskva i Navalnyj-saken. Ytterligere sanksjoner blir diskutert blant lederne i EU-land til uken, opplyser den tyske utenriksministeren.

Les også

  1. Merkel vil ha svar. Stoltenberg vil ha svar. Russland vil ha svar. En forgiftet russer fører til ny splid mellom vest og øst.

Les mer om

  1. Aleksej Navalnyj
  2. Tyskland
  3. Russland