Verden

Macron: Libanons politiske ledelse lover kriseregjering innen to uker

Frankrikes president Emmanuel Macron sier Libanons politiske ledelse lover at en ny kriseregjering skal være på plass innen to uker.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier Libanons politiske ledelse har lovet at en ny kriseregjering, som skal gjøre et omfattende reformarbeid i landet, vil være på plass innen 15 dager.
  • NTB-AFP-DPA

Macron besøker denne uken Libanon for andre gang siden den store eksplosjonen i hovedstaden Beirut 4. august. Minst 190 mennesker omkom og flere tusen ble skadd i eksplosjonen.

Deler av byen ble lagt i ruiner, og de materielle skadene antas å tilsvare flere titalls milliarder kroner. Eksplosjonen førte også til økt misnøye med landets politiske ledelse, som lenge i forveien hadde mye motstand i folket.

– Det alle politiske partier uten unntak har forpliktet seg til, er at dannelsen av denne regjeringen ikke vil ta mer enn 15 dager, sa Macron tirsdag kveld.

Ifølge Macron har politikerne, i tillegg til dannelsen av en kriseregjering, forpliktet seg til omfattende reformer i flere sektorer. Energisektoren skal reformeres, banksektoren og landets sentralbank skal granskes og også kampen mot smuglervirksomhet og korrupsjon i landet skal opp til vurdering.

Tidligere har Macron advart om at internasjonal bistand, med unntak av humanitær nødhjelp, vil kunne avhenge av reformer i de nevnte sektorene.

Mustapha Adib, som fram til nå har vært ambassadør i Tyskland, ble mandag av et flertall i landets nasjonalforsamling utpekt til å lede regjeringsoppdraget.