Verden

To ungjenter i retten tiltalt for sexsjikane på internett

To jenter på 15 og 16 år må i formiddag møte i Göteborgs tingsrätt, tiltalt for grov ærekrenkelse av andre ungdommer på internett. Spørsmålet «Hvem er Göteborgs største hore» førte til at hundrevis ble hengt ut på bildedelingsstedet Instagram.

Hundrevis av elever strømmet til Plusgymnasiet i Gøteborg i protest etter at unge jenter ble hengt ut på Instagram før jul. BJÖRN LARSSON ROSVALL/NTB scanpix

 • Håkon Letvik

Både gutter og jenter ble omtalt på svært krenkende måter, med bilde, navn og adresse og med detaljerte beskrivelser av alle slags sexaktiviteter og sexlyster.

Det er første gang en så omfattende spredning av sexrykter på internett blir prøvd av en svensk domstol. Politi og påtalemyndighet i Sverige ser på saken som en prøvesak som vil vise ungdom at de ikke ustraffet kan gjøre hva de vil på internett.

Selv om den kriminelle lavalder i Sverige er 15 år, hører det til sjeldenhetene at så unge blir tiltalt og stilt for retten.

— Store, negative konsekvenser

— Årsaken er det omfanget og den store spredning disse ærekrenkelsene har hatt. Og de store, negative konsekvenser det har hatt for dem som er rammet, sier statsadvokat Annika Boman, som har tatt ut tiltalen.

Tiltalen går ut på at 45 ungdommer i alderen 14 til 23 år ble hengt ut på Instagram med bilde og så grov omtale at det ikke er mulig å gjengis offentlig. Omtalen "orre" går igjen - et slanguttrykk som betyr løsaktig eller hore - og som skal stamme fra det tyrkiske ordet "orospu" som betyr prostituert.

Göteborgs største hore

Etter at oppfordringer gikk ut i desember i fjor om å tipse om «Göteborgs störste hore» kom det inn rundt 1000 tips med bilde og beskrivelse. Etterforskningen har vist at ca 200 av disse ble lagt ut åpent på Instagram. Mange anmeldte saken, og 46 fornærmede er omfattet av tiltalebeslutningen.

Ungdommene har i politiavhør forklart at de ble sjokkert da venner, naboer og familie plutselig begynte å spørre om det var sant, det som stod på Instagram.

– Hun er Göteborgs største hore og ligger med alle, heter det i en av beskrivelsene. I andre meldinger blir ungdom beskyldt for å ha sex på skolens toalett, eller vil ha sex for sprit eller narkotika.

– Hun hadde sex med søsterens kjæreste mens søsteren var gravid.

-Ble deprimert, tenkte på selvmord

-Jeg turte ikke å gå ut i byen på flere uker. Helt ukjente pekte på meg og ropte «hore» etter meg, har en av ungjentene forklart i politiavhør. Andre har forklart at de ble deprimert, at de gråt og begynte å tenke på selvmord når de leste beskrivelsene av seg selv. De fleste av de uthengte har utenlandsk bakgrunn og var bekymret for hvordan familie i inn- og utland ville reagere på de usanne opplysningene om et utsvevende sexliv.

Deres bistandsadvokat Arash Raoufi har varslet at han vil legge ned påstand om at de to jentene dømmes til å betale hver av de fornærmede erstatning.

— Erstatningsbeløpet til den enkelte kan i slike saker ligge på 10-15000 kroner, sier statsadvokat Boman.

Hver av de fornærmede skal forklare seg i tingretten, og såkalte «skjermdump» - bilder av dataskjermen som viser bilder og den krenkende omtalen vil også bli lagt frem i retten.

- Politiet fikk hjelp fra USA

— Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning, og har også fått hjelp fra USA, sier statsadvokaten.

Gjennom Instagram i USA fant politiet frem til hvilken e-postkonto som ble brukt for å opprette Instagramkontoen Gbgorroz (Göteborghorer) og etterforskningen førte også frem til de to jentenes IP-adresse på internett.

Den 15 år gamle tiltalte innrømmet overfor politiet i januar at hun hadde opprettet kontoen, og at hun hadde gjort det for moro skyld. Ved å granske jentas mobiltelefon fant politiet frem til den 16 år gamle venninnen, som nekter for at hun har noe med saken å gjøre. Ved hjelp av tekstmeldinger mellom de to mener påtalemyndigheten å kunne bevise at hun visste hva som foregikk, og også var aktiv i å legge ut sexryktene på internett.

Bildene som ble brukt, er tatt fra ungdommenes konto på Facebook eller Instagram, og i noen tilfelle er også festbilder tatt av venner brukt.

I avhørene har mange av ungdommene sagt at de mistenker venner for å ha lagt ut sexrykter om dem, og at dette førte til problemer i vennekretsen.

8000 så sexryktene

På det meste var det 8000 personer som hadde sett på bildene i de tre dagene kontoen var åpent tilgjengelig 16. – 17. og 18. desember i fjor.

Ryktene spredte seg fort i Göteborgs ungdomsmiljø. Den 19. desember samlet hundrevis av opphissede ungdommer seg foran Plusgymnasiet for å finne ut hvem som stod bak ryktespredingen. En 17 år gammel jente ble pekt ut som skyldig, og måtte bringes i sikkerhet av politiet, som forsøkte å spre ungdommene.

Dagen etter samlet flere hundre ungdommer seg utenfor Framtidsgymnasiet og 15 ungdommer ble arrestert i bråket som fulgte.

De to tiltalte ungjentene risikerer bøter eller inntil to års fengsel, i tillegg til at de kan bli dømt til å betale erstatning til de som ble uthengt.

 1. Les også

  Tenåringsjenter tiltalt for å ha spredt sex-rykter på nettet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 2. NORGE

  Politiet mener at 26-åring har begått overgrep mot 460 gutter

 3. NORGE

  Monikas mor til tiltalte: - Måtte du få de ordene opp i halsen, ditt dyr

 4. OSLOBY

  Forklarte seg i voldtektssak: – Det verste var å få vennene mine mot meg

 5. NORGE

  25-åringen tilsto og ble dømt for voldtekt - likevel mener retten han hadde et «berettiget håp» om sex

 6. NORGE

  Aktor: – Ingen tvil om at Monika ble drept