Verden

Regjeringen i Polen ligger an til å bli gjenvalgt. Her er årsaken.

Den nasjonalkonservative regjeringen i Polen anklages for å føre landet i antidemokratisk retning. Polakkene selv er mer opptatt av økonomi og helse.

Statsminister Mateusz Morawiecki (t.v.) og partileder i regjeringspartiet PiS Jaroslaw Kaczynski har grunn til å se forventningsfulle ut før valget i oktober.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist

Tre ferske meningsmålinger viser at det nasjonalkonservative regjeringspartiet PiS (Lov- og rettferdighetspartiet) får en oppslutning på godt over 40 prosent, skriver nyhetsbyrået Reuters. Det er over valgresultatet fra 2015 på 37,6 prosent.

13. oktober er det parlamentsvalg.

Utenfor landet har medieomtalen av Polen først og fremst handlet om regjeringspartiets holdninger til LGBT-minoriteten og om justisreformene som øker politikkens innflytelse over rettsvesenet.

På hjemmebane har andre resultater av regjeringens politikk gjort større inntrykk på velgerne.

Populær barnetrygd

PiS har nemlig innført en form for barnetrygd som har gitt mange av de fattigste et kraftig økonomisk løft. Det såkalte 500+-programmet innebærer en månedlig utbetaling på 500 zloty (drøyt 1100 kroner) pr. barn fra barn nummer to.

I Polen er gjennomsnittslønnen på omtrent 11.000 kroner i måneden og minstelønnen på under halvparten av dette, så disse utbetalingene betyr mye for mange barnefamilier.

I valgåret 2019 har regjeringen kommet med flere løfter som skal hjelpe ytterligere på folks privatøkonomi. De vil øke bidragene til barnefamilier ved å inkludere også det første barnet i 500+-programmet.

Et annet populært løfte er at alle pensjonister skal få utbetalt en 13. måned med pensjon.

Oppslutningen om regjeringspartiet PiS er særlig høy på landsbygda. Her leker barn under en høstfestival i landsbyen Stara Grabownica.

De sosiale tiltakene er populære blant velgerne, men eksperter advarer mot å overbelaste statsfinansene.

– Utgiftene er ikke lenger dekket av inntektene. Sånt har allerede ført til finanskriser i flere land, sier Monika Kurtek, sjeføkonom i den polske postbanken til Deutschlandfunk. – For tiden er konjunkturene gode, økonomien vokser og skatteinntektene øker. Men det kan raskt forandre seg.

Polsk økonomi er spådd å vokse med rundt fire prosent i år, mens Tyskland og mange andre land i Europa trues av tilbakegang.

Skattefritak for alle under 26

Tidligere denne måneden ble det dessuten innført skattefritak for alle under 26 år. Ifølge beregninger fra det polske finansdepartementet kan unge dermed spare en gjennomsnittlig månedslønn i året, skriver Neue Zürcher Zeitung.

Ordningen har fått kritikk blant annet fordi den bare gjelder fast ansatte. Mange unge studerer, eller de jobber som frilansere og på korttidskontrakter. De må betale skatt som vanlig.

Situasjonen i skolen er et av temaene som er aller viktigst for polske velgere. Her fra en lærerstreik i 2016.

Helsevesenet viktigst

I en spørreundersøkelse om hva som er viktigst frem mot valget 13. oktober, havnet tilstanden i helsevesenet på topp. Hver spurte kunne nevne tre temaer, og listen ble som følger:

 • Tilstanden i helsevesenet – 55 prosent
 • Sosiale programmer (altså blant annet 500+-programmet, journ.anm.) – 35 prosent
 • Utdannelse og tilstanden i skolesystemet – 34 prosent
 • Miljøvern og klimaendringer – 34 prosent
 • Domstolenes uavhengighet – 28 prosent

Undersøkelsen er uført for TVN24. Spørsmål knyttet til verdensanskuelse, altså holdninger til kirken eller minoriteter, kommer først på niende plass med 16 prosent.

Klimaspørsmål er også viktig i Polen. Landet er helt avhengig av kull. Bildet er fra det største kullkraftverket i landet, i Belchatow, der Greenpeace tidligere i sommer viste hva de tenker om Polens statsminister.

Aldri vært bedre

Polens økonomi har vokst jevnt og trutt i tredve år, og landet var det eneste i EU der økonomien vokste også under finanskrisen. Arbeidsledigheten er også rekordlav, og den økonomiske situasjonen for folk flest har aldri vært så god.

Fordi økonomien boomer, mangler landet arbeidskraft. Ønsket om at unge mennesker blir hjemme – eller vender tilbake fra utlandet – ligger også bak tiltak som skattefritak og barnetrygd. Et håp er dessuten at folk i Polen skal få flere barn, fødselstallene er blant de laveste i Europa.

Inntil videre løses arbeidskraftmangelen ved hjelp av migrasjon. Ingen andre land i EU har gir så mange oppholdstillatelser til arbeidskraft fra ikke-EU-land som Polen.

Les mer om

 1. Polen
 2. Familiepolitikk
 3. Barnetrygd