Trump varsler to «veldig, veldig smertefulle» uker

– Dette kommer til å bli tre uker som vi aldri har sett før, sier Donald Trump. USA registrerte tirsdag 865 døde på 24 timer som følge av koronaviruset.

USA satte ny rekord i antall døde på ett døgn, men USAs president Donald Trump advarer på denne pressekonferansen i natt om at den verste tiden kommer snart.

På en pressekonferanse som startet rundt midnatt norsk tid, fortalte Donald Trump at de neste to, tre ukene kan bli de verste i USAs historie. Han varsler at opp mot 240.000 kan dø av koronaviruset i USA.

– Dette kommer til å bli blant de tøffeste to, tre ukene vi noen gang har opplevd i landet. Vi kommer til å miste tusenvis av mennesker, sa presidenten og advarte om «to helvetes dårlige uker»:

– Veldig, veldig smertefulle to uker

Han snakket om hverandre om to og tre uker.

– Dette kommer til å bli en veldig smertefull – veldig, veldig smertefulle to uker, sa han ifølge The Washington Post.

– Dette kommer til å bli tre uker som vi aldri har sett før, har The Wall Street Journal sitert han på.

«Donald Trump er endelig ærlig med Amerika»

Flere amerikanske medier mener at dette er nye toner fra Trump.

«President Donald Trump er endelig ærlig med Amerika om koronaviruspandemiens desperate virkelighet, gjennom å advare om grusomme uker i et av de dystreste øyeblikkene i Det hvite hus i moderne historie», skriver Stephen Collinson i en analyse på CNN.

I en nyhetsartikkel skriver The Washington Post blant annet følgende om Trumps fremtreden på nattens pressekonferanse:

«Trump tok i bruk en dyster og sindig tone – og motsa mange av sine tidligere vurderinger av viruset mens han instruerte amerikanere om å fortsette med å holde sosial avstand, om skolestenging og andre bremsende tiltak for ytterligere 30 dager, og om å tenke på valgene de gjør som om det handler om liv eller død», skriver The Washington Post.

New York-børsen ligger i gaten Wall Street. Trumps uttalelser i natt sendte Dow Jones kraftig ned fra start onsdag.

Har fått intens kritikk for ikke å forstå alvoret

Trump har fått masse kritikk for sin håndtering av koronaviruset. Først avfeide han viruset som influensa. Nå hevder han at han så pandemien komme for lenge siden.

Da han til slutt innførte strenge tiltak, gikk det ikke lang tid før han ga uttrykk for USA muligens kunne åpne igjen etter påske. Søndag slo han full retrett og forlenget tiltakene ut april.

Utløste kraftig børsfall onsdag

Da New York-børsen åpnet på Wall Street klokken 15.30 norsk tid onsdag, falt den kraftig fra start. Industriindeksen Dow Jones falt rundt 800 poeng, som tilsvarer et fall på over 3,5 prosent. Wall Street Journal peker på Trumps mørke budskap som den utløsende årsaken.

Dagens fall kommer etter at New York-børsen tirsdag avsluttet sitt verste første kvartal i historien med en nedgang på 23 prosent. Da sluttbjellen ringte klokken 22.00 norsk tid, hadde Dow Jones falt 4,44 prosent, tilsvarende 973,65 poeng, til 20.493,51 poeng.

Dødstallet i USA har steget fra 3008 til 3873 det siste døgnet, viser nye tall fra Johns Hopkins University klokken 20.30 lokal tid.

Donald Trump og Anthony Fauci, direktør ved det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID), i natt.

Under den daglige pressekonferansen i Det hvite hus tirsdag vektla Trump også viktigheten av å holde seg til nasjonale retningslinjer. Han kalte det «et spørsmål om liv og død».

Spår snart lys i enden av tunnelen

Han spådde at amerikanerne «snart vil se lys i enden av tunnelen», men før den tid advarer presidenten om meget mørke tall.

– Jeg vil at alle amerikanerne skal være forberedt på de harde dagene som ligger foran oss, sa han.

Det hvite hus har anslått at mellom 100.000 og 240.000 mennesker i USA kan miste livet som følge av epidemien, selv om nedstengninger og oppfordringene om distanse overholdes. Det er et såkalt «best case scenario», ifølge The Washington Post.

Med 188.172 smittede personer er USA det landet i verden med flest bekreftede tilfeller, foran både Italia, Spania og Kina. Det har president Donald Trump begrunnet med at ingen har gjennomført flere tester enn USA.