Verden

WHO håper USA vil revurdere støtte

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus håper at USA vil revurdere vedtaket om å stanse pengestøtten til organisasjonen.

Verdens helseorganisasjon håper Trump-administrasjonen vil revurdere å sin stans i økonomisk støtte, men sier de er mest opptatt av å redde liv akkurat nå.

  • NTB

Etter gjentatte anklager fra Donald Trump om at organisasjonen var for «Kina-vennlig» og skjulte alvorlighetsgraden av koronaviruset, bestemte presidenten 15. april å stoppe støtten til WHO.

I en uttalelse onsdag sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus at han håper Trump vil revurdere vedtaket.

– Jeg håper at stansen av finansiering vil bli vurdert på nytt, og at USA igjen vil støtte WHOs arbeid med å fortsette å redde liv, sier Tedros, ifølge Reuters.

Han tilføyer at han håper USA ser at arbeidet organisasjonen gjør, er viktig.

– Ikke bare for å hjelpe andre, men også for å hjelpe USA med å holde seg trygge.

Gjennomgang av WHO

I en uttalelse fra John Barsa, lederen av utviklingsetaten USAID, heter det at USA vil «vurdere om WHO drives skikkelig» før de eventuelt vurderer å gjenoppta støtten, skriver Reuters.

Barsa sier onsdag at evalueringen av WHO vil være «altomfattende», og at et av spørsmålene vil være om organisasjonen har «holdt medlemslandene ansvarlige for sine handlinger».

Washington vil også lete etter alternative samarbeidspartnere utenfor WHO som kan videreføre «viktig arbeid» med USA med for eksempel vaksiner, ifølge USAID-lederen.

Største støttespiller

USA var den største bidragsyteren til WHO før Trump 15. april frøs støtten.

Han viste da til at WHO ikke støttet reiserestriksjonene USA innførte for reisende fra Kina og Europa. Trump beskyldte også WHO for å være for Kina-vennlig i sitt arbeid, og mener de burde ha erkjent og erklært tidligere at det var, og er, en pandemi.

Den siste tilgjengelige overføringen viser at USA gir 116 millioner dollar til organisasjonen for perioden 2020 til 2021. I tillegg kommer støtte til ulike prosjekter på mellom 100 og 400 millioner dollar årlig. I 2017 ga USA over 400 millioner i slike frivillige tilskudd, viser en oversikt fra WHO.

Les mer om

  1. USA
  2. Verdens helseorganisasjon (WHO)
  3. USAID
  4. Trump
  5. Kina
  6. Koronaviruset