Verden

Sveriges statsepidemiolog tar norsk kritikk med ro

Sveriges linje i kampen mot pandemien vekker oppsikt blant mange, og enkelte norske smittevernleger er kritiske. Det tar statsepidemiolog Anders Tegnell med ro.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sier alle land gjør det de mener er best for å beskytte befolkningen. Foto: TT NEWS AGENCY / X02350

 • NTB

Sverige har ikke innført like strenge smitteverntiltak som mange andre land, og lar for eksempel serveringssteder holde åpent. Men statsepidemiolog Anders Tegnell sier alle land gjør det de mener er best for å beskytte befolkningen. Foto: Foto: David Keyton / AP / NTB scanpix

Mens Norge har stengt skoler, treningssentre og svømmehaller og innført hytteforbud og strenge begrensninger for serveringssteder, er svenske tiltak langt mindre omfattende. Det har blant annet fått den norske smittevernlegen Bjørg Marit Andersen til å reagere.

– I Norden har vi lang historisk kunnskap om bruk av isolasjon og karantene for å beskytte mot smitte. Det er veldig merkelig at svenskene går mot denne kunnskapen, sier hun til Aftonbladet. Hun reagerer særlig på at skolene er åpne og påpeker at dersom barn sprer smitte på skolen, så blir det også spredning i samfunnet.

Tegnell svarer at Andersen neppe har mer data enn noen andre og at «de fleste som er seriøse på dette feltet» vil mene det er for tidlig å komme med slike utsagn som den norske legen gjør.

– Vi trener mye mer tid og data for å kunne si noe, sier Tegnell. Han sier han ikke ser noen forskjell mellom landene, men legger til at det også er for tidlig å si noe sikkert om det.

– Alle land gjør det vi mener beskytter vår befolkning så mye som mulig, understreker epidemiologen.

 1. Les også

  Ikke skrem folk ved å skjule mulige luftsmitteproblemer! | Bjørg Marit Andersen

 2. Les også

  Vil 14 dagers isolasjon stoppe viruset? Vi har sett nærmere på fire påstander fra «Debatten».

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. VERDEN

  For de «svorske» på grensen handler det ikke om billig bacon og snus.

 3. NORGE

  Slik så hånden ut etter en runde med håndsprit i nærheten av t-lys

 4. OSLO

  Engasjerte deltakere markerte misnøye med koronatiltak i Oslo

 5. OSLO

  Enda flere bruker Oslo-marka under koronanedstengingen

 6. NORGE

  Her behandles de mest syke Covid-19-pasientene i Oslo