Syklon skaper frykt for ny flom i Mosambik

Store nedbørsmengder skaper frykt for ny flom i Mosambik, hvor flere tusen boliger har store skader etter syklonen Kenneth. Minst fem mennesker er døde.

Denne veien er en av mange som ble ødelagt da syklonen Kenneth feide over det nordlige Mosambik fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Lokale innbyggere forteller at to mennesker er døde på øya Ibo som følge av uværet. I tillegg har én person omkommet i byen Pemba, mens en annen har mistet livet i distriktet Macomia, ifølge myndighetene.

Nærmere opplysninger om det femte dødsfallet er foreløpig ikke kjent.

Nesten 3.500 boliger er helt eller delvis ødelagt i provinsen Cabo Delgado, som også er rammet av strømbrudd. I tillegg har en viktig bro kollapset.

– Hele området er preget av store ødeleggelser, sier Daw Mohamed fra hjelpeorganisasjonen CARE.

To sykloner

Syklonen Kenneth traff kysten nord i Mosambik torsdag kveld. Uværet har nå svekket seg til et tropisk lavtrykk og stanset opp over Cabo Delgado, hvor det ventes store nedbørsmengder de neste ti dagene.

Det er fare for omfattende flom i Cabo Delgado, og også sør i nabolandet Tanzania ventes det store nedbørsmengder.

Bare for halvannen måned siden ble områder lenger sør i Mosambik rammet av syklonen Idai. Den ble omtalt av FN som en av de verste værkatastrofene i Afrikas historie.

Over tusen mennesker mistet livet som følge av Idai i Mosambik, Zimbabwe og Malawi. Mye av ødeleggelsene skyldtes flom, og i Mosambik dannet flomvannet en ny innsjø som på det meste var 12 mil lang.

Knyttes til klimaendringene

At Mosambik rammes av to sykloner i løpet av én sesong, har aldri tidligere skjedd i landets historie.

Begge syklonene var kraftigere enn uværene som vanligvis rammer landet sørøst i Afrika. FN har knyttet syklonene til endringene i klimaet.

Ekstremt kraftige vedvarende vindstyrker på 61 meter per sekund ble registrert da Kenneth traff kysten av Mosambik. Dette tilsvarer en orkan i kategori 4 i Atlanterhavet.

I tillegg til de omkomne i Mosambik døde minst tre mennesker da syklonen feide over øystaten Komorene tidligere denne uka, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).