USA evakuerer amerikanske passasjerer – men én mann nekter å gå i land

Nå evakuerer USA de amerikanske cruisepassasjerene om bord på karanteneskipet Diamond Princess. Men amerikanske Mattew Smith nekter å forlate skipet.

11 busser sto i morgentimene klare for å hente ut rundt 400 amerikanske cruisepassasjerer søndag. - I går kveld kunne jeg høre en kvinne rope «USA, USA» fra en balkong mot bussene som skal «redde» amerikanerne, rapporterer Smith syrlig på Twitter. Han er kritisk til at amerikanske myndigheter bryter karantenen om bord og at de evakuerte må isoleres på nytt i USA.

Bussene står klare på Yokohama havn. I løpet av søndag formiddag planlegger amerikanske myndigheter å hente ut og fly nærmere 400 amerikanske passasjerer hjem fra Japan.

Mange er eldre cruiseturister som i snart to uker har vært isolert på sine lugarer etter at japanske myndigheter tvang skipet i karantene sør for Tokyo etter at det ble påvist korona-smitte hos en passasjer som gikk i land i Hongkong.

– Smadrer vår karantene

Tallet på passasjerer om bord som er smittet av det nye koronaviruset stiger til 355, opplyste Japans helseminister Katsunobu Kato til kringkasteren NHK søndag, etter at 70 nye har fått påvist virussmitte.

Søndag skal USA evakuere rundt 380 av sine statsborgere med fly fra Tokyo og Japan. Men en av de amerikanske passasjerene nekter å forlate skipet.

– Fryktelig skuffet over at amerikanske myndigheter nærmest «bruker en rørtang og smadrer» karantenen som vi har opprettholdt på Diamond Princess. Hvis vi blir om bord ut neste uke vil alle være testet frie for smitte. Nå skal amerikanske myndigheter hente oss ut og sette oss på et fly sammen med masse mennesker som ikke er testet, skriver Matthew Smith på Twitter.

Han ønsker ikke å havne i en ny karantene på to uker når evakueringsflyet lander hjemme i USA.

«Det henger ikke på greip», skriver han.

Matthew Smith er en av de isolerte passasjerene som taklet den 12 dager lange karantenetiden med humor og tålmodighet.

Han har daglig Twitter-anmeldt maten han og kona får levert utenfor lugaren, som heldigvis er utvendig og har balkong mot havneområdet.

Søndag morgen følger han evakueringen av sine landsmenn.


Smith rapporterer at bussene til amerikanerne står klare på land:

Må i ny karantene

På flyplassen i Tokyo står to chartrede fly klare til å evakuere amerikanerne.

Det amerikanske innenriksdepartementet understreket tidligere denne uken at de evakuerte passasjerene vil måtte starte på en ny, toukers karantene når de lander i USA, rapporterer Reuters.

Amerikanske statsborgere som velger å ikke bli med flyene hjem fra Japan, vil ikke få muligheten til å returnere «på en stund», heter det i et informasjonsbrev til passasjerene fra den amerikanske ambassaden i Tokyo.

Tar tempen på passasjerene

De evakuerte passasjerene vil bli kontrollert for feber eller andre symptomer før de får gå om bord i evakueringsflyene.

«Passasjerene vil bli screenet før de forlater skipet og de skal monitoreres og evaluert av helsepersonell hele veien fra avreise, under reiens og etter ankomst», heter det i en orientering fra det amerikanske smitteverndirektoratet Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Målet er for å unngå at passasjerer med virussymptomer får reise fra Japan, skriver CDC.

Les også

Direkte: Vi følger utviklingen av det nye koronaviruset

Under halvparten om bord er testet – 355 smittet

3711 passasjerer og mannskap om bord på Diamond Princess er pålagt karantene til 19. februar av japanske myndigheter. Det skyldes at stadig flere får påvist smitte av koronaviruset.

Det er 416 amerikanske passasjerer om bord. Bare Japan har flere statsborgere om bord. De siste dagene har både Canada, Italia og Sør-Korea varslet at de vil evakuere egne statsborgere fra Diamond Princess.

Ifølge japanske medier er nå 1.219 passasjerer testet. Totalt 355 har testet positivt. Siste døgnrapport viser at 73 av passasjerene har testet negativt og er smittefrie.

Les også

Ikke til å unngå med Wuhan-viruset: Vil ikke bruke «superspreder» om personer som smitter mange

Passasjerene fikk romantiske gaver og spesialmeny. I byssa danset besetningen.

Karantenepassasjerer forsøker å slå i hjel tid med gymnastikk og tøying på lugarbalkongen.

Flere av de innestengte passasjerene har rapportert fortløpende om livet på karanteneskipet.

Fredag og valentines-day ble en liten opptur, særlig for Smith, som daglig har Twitter-anmeldt maten han får levert utenfor lugaren.

Da fikk nemlig isolerte passasjerer lugarene fulle av valentinsgaver, amorøs spesialmeny og oppmerksomhet fra TV-stjernene i Love Boat.

Karantene-passasjerene fikk blomster og sjokolade som valentinsgaver fredag.

– Den beste karantenematen jeg har spist

«Ikke spesielt romantisk. Men likevel et utsøkt måltid. Reker og salat, coq au vin. Japanske reker og grønnsaker. Og sjokolademousse (med noe rosa) til dessert», skriver amerikaneren om valentinsmenyen.

Samtidig fikk passasjerene sjokolade, kaker, kosmetikk og blomster av rederiet og japanske myndigheter.

– Den beste karantenematen jeg noen gang har spist, skriver Quarantinedondiamondprincess, som sammen med kona og sønnen skulle feire ni års ekteskap med cruise.

Han ber rederiet takke mannskapet om bord, særlig de i byssa, for service og innsats.

Ansatte om bord forsøker å berolige familie og venner.

Flere passasjerer har de siste dagene hengt ut lapper med hilsener til mannskapet, som ikke får lov til å gå inn på lugarene.

Blant mannskapet, de fleste fra India og andre land Asia, skal flere ha uttrykt stor bekymring for smittefare, siden de ansatte bor sammen på små lugarer og må fortsette å jobbe tett på hverandre om bord.

Justin Bieber tolket med karantenedans fra kjøkkenet på Diamond Princess:

Minst ti fra mannskapet skal være smittet. Lørdag ble det kjent at de ansatte må bli igjen i karantene etter at passasjerene forlater skipet.

Rederiet varslet samtidig at de vil tilby de ansatte to måneders ferie som takk for den spesielle jobben de nå utfører på karanteneskipet.

I byssa forsøkte rederiets ansatte å holde humøret oppe på valentinsdagen med en dansevideo for å berolige venner og familie.