Norge gir 77 millioner ekstra i støtte til flyktninger i Syria

Syriske hjelpearbeidere bønnfaller verden om hjelp til de nærmere én million menneskene som er drevet på flukt nordvest i Syria.

Internt fordrevne fra Idlib fra Idlib flykter med sine eiendeler i Azaz.

Syriske hjelpearbeidere bønnfaller verden om hjelp til de nærmere én million menneskene som er drevet på flukt nordvest i Syria.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge vil bidra med 77 millioner kroner ekstra i grensekryssende bistand til det konfliktrammede området.

– Det er en prekær situasjon, millioner av mennesker lever under prekære forhold, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Aftenposten.

Beløpet tilsvarer hele beløpet som ble gitt i fjor.

Støtten utbetales via det FN-opprettede fondet Syria Cross-border Humanitarian Fund. Fondet jobber via syriske partnerorganisasjoner for å gi bistand på bakken i de konfliktrammede områdene.

Den syriske hæren har med russisk hjelp presset på for å erobre stadig større deler av Idlib-provinsen i det nordvestlige hjørnet av Syria.

Tyrkia frykter en ny stor flyktningstrøm fra Syria og har engasjert seg militært i Idlib.

Les også

Tyrkiske soldater ruller inn i Syria. Faren for en storkrig øker.

Satellittbilder fra Kafaldin i Idlib-provinsen i Syria viser hvordan stadig flere telt er blitt slått opp i området. Syriske hjelpearbeidere bønnfaller nå verden om hjelp til de nærmere én million menneskene som er drevet på flukt. Det øverste bildet ble tatt 5. februar 2019, mens det nederste ble tatt 16. februar i år.

Nærmere én million på flukt

Syriske hjelpeorganisasjoner frykter at mange flere liv vil gå tapt hvis ikke verdenssamfunnet presser fram en våpenhvile og trapper opp hjelpen til flyktningene.

Rundt 900.000 mennesker har søkt tilflukt i områder som fortsatt er kontrollert av opprørere, samtidig som syriske regjeringsstyrker rykker fram og gjenerobrer det ene området etter det andre i de to provinsene Idlib og Aleppo.

– De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold og mangel på ressurser, framholdt Syrias allianse for hjelpeorganisasjoner (SNA) under en pressekonferanse i Istanbul onsdag.

FN ber om våpenhvile

Appellen kommer dagen etter at FNs generalsekretær António Guterres ba om en umiddelbar våpenhvile nordvest i Syria. En rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner har denne uken også slått alarm om de ekstreme forholdene som flyktningene lever under, og som har ført til at flere barn har dødd som følge av mangel på varme og husly.

Både kaldt vær og manglende ressurser bidrar til de elendige forholdene som mange av flyktningene nå lever under. Aller størst mangel er bosteder som gir beskyttelse mot kulden.

De syriske hjelpeorganisasjonene anslår at det i første omgang trengs 3,1 milliarder kroner for å dekke det store behovet for rent vann, mat og telt. I tillegg ber de om 2,6 milliarder kroner for barn i skolealder på flukt.

De ber også de krigførende partene om å sikre trygg adgang for hjelpearbeidere til området.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer Syria med en motoffensiv i Idlib.

Truer militæroperasjon i Idlib

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har igjen truet med å iverksette en motoffensiv mot syriske regjeringsstyrker innen slutten av februar.

– En operasjon i Idlib er på trappene, sa Erdogan til partifeller i den tyrkiske nasjonalforsamlingen onsdag.

– Vi teller ned, vi kommer med våre siste advarsler, la han til.

Erdogan krever at regimet trekker seg tilbake og holder seg unna de tyrkiske stillingene nordvest i Syria. Tyrkia har de siste årene gjennomført flere militæroperasjoner i Syria og har som mål å opprette en flere kilometer bred buffersone langs hele den syriske grensen.

Nå truer Erdogan Syria med en motoffensiv i Idlib innen måneden er omme hvis ikke regimets styrker trekker seg tilbake.

Presidenten krever at syriske regjeringsstyrker holder seg unna de tyrkiske stillingene i provinsen nordvest i Syria.

– En operasjon i Idlib er på trappene, sa Erdogan til partifeller i den tyrkiske nasjonalforsamlingen onsdag.

– Vi teller ned, vi kommer med våre siste advarsler, la han til.

Hundretusener av mennesker har flyktet nordover mot den tyrkiske grensen i Idlib, mens regimets styrker rykker stadig nærmere.

Russland, som støtter de syriske regjeringsstyrkene med bombefly, advarer Tyrkia mot å gå til angrep.

– Hvis vi snakker om en operasjon mot de legitime myndighetene i den syriske republikken og den syriske republikkens væpnede styrker, vil dette selvfølgelig være det verst tenkelige scenarioet, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.