Verden

Michael Bloomberg kaster seg inn i Demokratenes nominasjonskamp

Tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg har formelt kunngjort at han stiller som kandidat i demokratenes nominasjonskamp til presidentvalget neste år.

Her er Michael Bloomberg på en pressekonferanse om våpenkontroll i februar i år. John Locher / AP / NTB scanpix

 • NTB
 • Per Anders Johansen
 • Olav Eggesvik
 • Robert Gjerde

– Jeg stiller som presidentkandidat for å slå Donald Trump og gjenoppbygge Amerika. Jeg tror at mine unike erfaringer fra næringslivet, fra politikk og filantropi vil gjøre det mulig for meg å vinne og lede landet, skriver han på Twitter.

77 år gamle Bloomberg kunngjorde sitt kandidatur søndag, kun ti uker før de første nominasjonsvalgene begynner.

Ifølge analytikere er det et tydelig tegn på at han har vært bekymret for at ingen av de andre av Demokratenes kandidater vil være i stand til å vinne over Trump i presidentvalget om et knapt år.

– Den siste jeg ville satt penger på

– Alle som stiller til valg har en sjanse, men Michael Bloomberg er den siste kandidaten jeg ville satt penger på, sier Ketil Raknes.

Han er doktorgradsstipendiat ved institutt for kommunikasjon på Høyskolen Kristiania, og har tidligere vært USA-korrespondent for Morgenbladet.

– Bloomberg stiller som det man kaller en «lilla kandidat», og forsøker å ta det beste av både demokratene og republikanerne. Det kunne kanskje fungert i 1955, men amerikanerne har aldri vært mindre klar for en kompromisskandidat enn i 2020, sier Raknes.

Bloomberg vil slite med å komme med i de viktige TV-debattene, tror Raknes, og han mener strategien om å satse alt på «Super tuesday» kan gjøre at Bloomberg blir glemt fordi han ikke vil få noe oppmerksomhet under valgene i de første delstatene.

Det eneste Raknes tror taler for Bloomberg er hans store formue. Mens andre kandidater er avhengig av å gjøre det bra tidlig for å kunne samle inn penger til valgkampen, har Bloomberg nesten ubegrenset med midler.

Men formuen kan også bli brukt mot ham. Det er flere milliardærer som har forsøkt seg tidligere, påpeker Raknes. I tillegg er han 77 år gammel.

– Joe Biden og Michael Bloomberg er 77 år gamle, og Bernie Sanders er 78 år. De tre får Elizabeth Warren på 70 år til å fremstå som ung og frisk, sier Raknes.

Bloombergs inntog kan være gode nyheter for Bernie Sanders og Elizabeth Warren, tror han, og dårlig nytt for Joe Biden og Pete Buttigieg.

– Han satser først og fremst på moderate demokrater, som er segmentet til Biden og Buttigieg. Det er dem det er flest av. Han kan risikere å splitte opp de moderate stemmene. For Warren og Sanders er det egentlig gode nyheter at han er på vei inn. Han blir nok en god motpart spesielt for venstresiden i partiet.

Både liberal og konservativ

Han regnes for å være sosialliberal i synet på saker som miljø, abort, likekjønnet ekteskap. Han er for strengere våpenkontroll, og han vil gjøre det lettere for migranter å få amerikansk statsborgerskap. Samtidig er han moderat til konservativ i økonomiske og utenrikspolitiske spørsmål.

Han fikk mye kritikk for å ha forsøkt å innføre et forbud mot salg av dispenserbrus i beholdere større enn 16 ounces, litt under en halv liter, i New York. Begrunnelsen var fedmebølgen i USA. Forslaget ble til slutt stanset i retten, ifølge Reuters.

Andrea Herbert demonstrerte mot «brusforbudet» i New York i 2012. Arkivfoto/Reuters/Andrew Burton

Det har vært ventet at Bloomberg ville melde seg på i nominasjonskampen. Torsdag registrerte han seg og leverte inn de nødvendige papirene til den føderale valgkommisjonen. Og han har tidligere registrert seg til nominasjonsvalgene i Arkansas og Alabama i mars.

Han står imidlertid ikke på stemmeseddelen til nominasjonsvalget i New Hampshire i februar, det andre nominasjonsvalget etter Iowa, som er først ute.

Michael Bloomberg under en veldedighetsmiddag 17. oktober 2019 i New York. Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

En av verdens rikeste

Ifølge rikinglisten til økonomimagasinet Forbes, er Bloomberg verdens niende rikeste med en formue på 55,5 milliarder dollar.

Det er ikke klart hvor mye han vil bruke på valgkampen, men en av hans nærmeste rådgivere, Howard Wolfson, sa følgende til nyhetsbyrået AP:

– Han vil bruke hva enn som kreves for å slå Donald Trump.

Den siste uken har Bloomberg kjøpt TV-reklame for 33 millioner dollar, over 300 millioner kroner. Ingen andre kandidater har brukt så mye på én uke.

Han har også nylig erklært at han ikke vil motta hverken donasjoner fra politiske støttespillere eller lønn dersom han blir USAs neste president.

Michael Bloomberg poserer for mens han tar sitt kandidatbilde tidligere i november. Det skjedde i Little Rock i Arkansas, hvor han også skrev seg inn som kandidat til primærvalget i mars. Turen dit var en sterk indikasjon på at Bloomberg hadde bestemt seg for å stille til presidentvalget. Staton Breidenthal / The Arkansas Democrat-Gazette

Spår en ukonvensjonell kampanje

«Bloomberg står overfor enorme utfordringer før han kan vinne», skriver New York Times-kommentator Alexander Burns. Han viser til Bloombergs mange økonomiske bindinger og tidligere kontroversielle uttalelser om kvinner.

Som følge av at han starter valgkampanjen så sent, tror New York Times at Bloomberg vil føre en ukonvensjonell valgkamp, hvor han gir opp de første primærvalgene i Iowa, New Hampshire, Nevada og Sør-Carolina og satser alt på de store valgene i California og Texas i mars.

«Hans evne til å ta opp konkurransen for alvor kan være avhengig av hans evne til å appellere til velgere blant minoriteter og mindre velstående hvite, som er blant de ideologisk moderate velgerne til demokratene. Det er høyst usikkert om disse gruppene vil se på en 77 år milliardær som et overbevisende alternativ til Biden» skriver New York Times.

Joe Biden er også 77 år.

Michael Bloomberg (t.h. i midten) med partneren Diana Taylor og datteren Georgina Bloomberg under en tenniskamp i september. Danielle Parhizkaran/ USA TODAY Sports / Scanpix

«Middelklasse-gutt som klarte det»

I sin første valgreklame presenterte Bloomberg seg som en «gutt fra middelklassen som klarte det», som står for grunnleggende demokratiske verdier og ideer, som kampen mot klimaendringer, våpenkontroll, og helseforsikring til alle.

– Jeg vet hvordan man skal ta de mektige særinteressene som korrumperer Washington. Og jeg vet hvordan man vinner, sa Bloomberg.

Han har også lovet at han ikke vil ta imot politiske donasjoner i valgkampen, og at han vil frasi seg presidentlønnen på 400.000 dollar hvis han vinner.

– Du kan ikke kjøpe dette valget ved å bruke hundrevis av millioner dollar på mediene i California, sa den demokratiske kandidaten Bernie Sanders (78) i sin første reaksjon på Bloombergs kandidatur ifølge CNN.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han kan melde seg på i USAs presidentkamp. Sammenlignet med Trump er han virkelig velstående.

 2. VERDEN

  Kan han «trolle Trump til tap»? Bloomberg erter med pengeprat, golfvideo og en Trump-minister på laget.

 3. VERDEN

  Elizabeth Warren ute av demokratenes nominasjonskamp

 4. VERDEN

  Fem mot én i natt: Milliardær pepret med kritikk av andre presidentkandidater

 5. VERDEN

  Tett løp mellom Biden og Sanders – valgthriller i Texas

 6. VERDEN

  Sanders soper inn haugevis med delegater. De moderate kandidatene spenner ben på hverandre.