Verden

Antallet ebolasmittede i DR Kongo når nye høyder: Risikoen for spredning «svært stor»

Lokalbefolkningen vil ikke ta imot hjelp fra helsevesenet. Forrige uke ble det registrert rekordmange nye tilfeller av ebola i DR Kongo.

Leger og helsearbeidere marsjerer inn i byen Butembo 24. april i år. Etter flere angrep måtte de eskorteres av militæret. Den ene episoden endte med at en kamerunsk lege ble drept.
 • Hedda Ovidia Stølen
Les også

Krekar dømmes til tolv års fengsel

Fra 12. mai til 19. mai ble det registrert 136 nye tilfeller av ebola i Den demokratiske republikken Kongo. Det er det høyeste antallet smittede i løpet av en uke siden utbruddet startet i august i fjor.

– Situasjonen er rett og slett ikke under kontroll, forteller Jon-Erik Solaas i Leger Uten Grenser.

Ifølge helsemyndighetene i landet var det 20. mai registrert 1.826 smittede og 1.218 døde av ebola. Utbruddet er det dødeligste tilfellet av viruset i Kongos historie, og alt peker på at tallene bare vil stige.

Nekter behandling

Det finnes en vaksine mot ebolaviruset som har vist seg å være svært effektiv. Flere parter, blant annet Leger Uten Grenser, Verdens helseorganisasjon (WHO) og flere lokale grupper, har engasjert seg i kampen mot sykdommen.

Likevel har antallet smittede de siste månedene steget med samme hastighet som da viruset først brøt ut. Dødelighetsprosenten er høyere enn tidligere, med hele 67 prosent, skriver The Guardian.

Ifølge Solaas det flere faktorer som gjør situasjonen i Kongo vanskelig å få kontroll over.

– Lokalbefolkningen har ikke tillit og velger derfor ikke å søke hjelp om de blir syke. Andre tror sykdommen egentlig ikke finnes, men at det er et påfunn fra regjeringen for å kontrollere dem, da befolkningen i de utsatte områdene ikke fikk stemme under valget i desember, forteller han.

Les også

Fire drept i valguro i Kongo

– I tillegg er mange sinte over at det pøses så mye penger inn i ebolabehandling, når flere dør av langt vanligere sykdommer det er lettere å behandle, mener Solaas.

Samtidig er området preget av konflikt, vold og politisk uenighet, noe som gjør det vanskelig å nå ut til en befolkning i et område med utfordrende infrastruktur.

En helsearbeider jobber på et behandlingssenter i Beni i april i år. Ebolasmitten beskrives som ute av kontroll av Leger Uten Grenser.

Redd for spredning i storby

Solaas har vært stasjonert som feltarbeider to måneder i Goma, hovedstaden i Nord-Kivu-provinsen. Denne provinsen er episenteret for smitten, men foreløpig er det kun mindre landsbyer som er preget.

Viruset har ennå ikke nådd Goma. Ifølge Solaas er det mange som mener det kun er et spørsmål om tid.

– Det er veldig anspent stemning der. Hver gang noen man mistenker er blitt smittet med ebola kommer inn til helsesenteret, blir mange redde. Foreløpig har det vært andre sykdommer, men faren for at det vil nå byen henger over oss, forteller han.

Goma har en befolkning på rundt én million. Dersom ebolaviruset også sprer seg dit, vil det kunne få store konsekvenser.

– Da vil situasjonen begynne å ligne på ebolautbruddet i 2014, forteller han.

Det pågående ebolautbruddet i Kongo er foreløpig det nest dødeligste på verdensbasis. Ebolautbruddet som herjet Vest-Afrika fra 2014 til 2016, førte til over 28.000 tilfeller, hvorav over 11.000 døde.

– Dersom det kommer til Goma, vil det kunne smitte enda flere folk på et tett område, og da blir det enda vanskeligere å kontrollere, sier Solaas.

Direktør for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, sa mandag at risikoen for at ebolaviruset ville spre seg, er «svært stor», ifølge nyhetsbyrået AP. Han skal også ha sagt at utbruddet er en av de mest komplekse helsekrisene WHO noensinne har stått overfor.

Les også

Over 1000 har dødd av ebola i Kongo

En mann viser frem en plakat med informasjon om ebola i Mangina i DR Kongo i august i fjor.

Helsepersonell må forlate smitteområder

Samtidig fortsetter helsearbeidere å møte motstand og angrep fra lokalbefolkningen.

Ved flere tilfeller har sykehus og behandlingssentre blitt angrepet, og i april ble WHOs lege Richard Valery Mouzoko Kibound drept i et angrep på et sykehus som behandlet ebolasmittede.

På grunn av gjentatte angrep har også Leger Uten grenser vært nødt til trekke seg ut fra flere av de ebolasmittede byene. Leger Uten Grensers ebolasentre i Beni, Butembo, Katwa, Bunia, Bwana-Sura og i Kayna ble midlertidig stengt 3. mai, opplyser organisasjonen på sine nettsider.

Les også

Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres | Maren Sæbø

En helsearbeider i Beni gir mat til en mulig ebolasmittet gutt i Beni i september 2018.

Vil vaksinere tradisjonelle healere

De siste to månedene har Solaas’ jobb vært å spre informasjon om ebola, symptomer og å alliere seg med lokale aktører. Ifølge ham er det dette som er noe av det viktigste arbeidet i bekjempelsen av viruset.

– Folk er redde for å oppsøke hjelp, og flere dør av ebola i hjemmet sitt uten at vi har kontroll over det. Da har vi heller ikke kontroll på hvor mange andre de har hatt kontakt med og dermed hvor mange andre som kan være smittet, forteller han.

– Mange folk har hørt lite om ebola, og mye av det er myter. Kunnskap om sykdommen og visshet om hva man må gjøre tidlig om man viser symptomer, er viktig for å kunne hjelpe og forebygge det verste, mener Solaas.

Han ønsker å jobbe for at helsearbeidere kan dra på flere hjemmebesøk, og at flere tradisjonelle healere og religiøse personer blir vaksinert.

– Lokalbefolkningen oppsøker ofte tradisjonelle healere og religiøse personer de har tillit til, før de oppsøker oss. Da er det viktig at de er vaksinert slik at de ikke sprer viruset til flere, sier han.

Han forteller at det likevel har vært en positiv utvikling når det gjelder lokalbefolkningens holdning til helsepersonellet i Goma.

– Der vi før møtte mistro, har vi nå flere tusen lokale aktører som frivillig sprer informasjon og hjelp. Sykdommen begynner i lokalsamfunnet, og ender i lokalsamfunnet, sier han.

En helsearbeider blir sprayet desinfiserende middel etter å ha jobbet på et behandlingssenter for ebolasmittede i Beni øst i Kongo i september.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5