Verden

Bildene som forteller den dramatiske historien om Europas glemte krig

Kvinnen som ikke kom hjem fra butikken, soldaten som trodde krigen skulle være over på to dager, ungdommene i Boeing-flyet på vei til feire og bestemødrene i bomberommet. Ingen av dem trodde Europas glemte krig skulle ramme dem.

Kvinnen som ikke kom hjem fra butikken, soldaten som trodde krigen skulle være over på to dager og bestemødrene i bomberommet. Ingen av dem trodde Europas glemte krig sørøst i Ukraina skulle ramme dem.
  • Steinar Dyrnes
  • Per Anders Johansen
    Journalist
Mannen ventet på at kona skulle komme hjem fra butikken, men 10. februar 2015 ble kvinnen drept da bomber fra de russiskstøttede opprørerne traff byen Kramatorsk.
– Jeg ville vise banaliteten i grusomhetene som skjer her, sa den prisbelønnede ukrainske Reuters-journalisten Gleb Garanich som tok bildet.
Bomberom og kjellere over hele Donetsk i Ukraina er fulle av innbyggere som har søkt tilflukt fra de mange granatangrepene. Zinaida, her fotografert i februar 2015, har bodd flere måneder i bomberommet. Når det regner fylles kjelleren med vann slik at de må hver time tømme unna vannet før det stiger for høyt og oversvømmer bomberommet.
En gruppe russiskstøttede opprører på vei til fronten bak på en lastebil i Debaltseve 9. november 2015. Moralen er lav etter halvannet år med kamper med de ukrainske regjeringssoldatene.
Utenfor ruinene av flyplassen står den 27 år gamle russeren med kallenavnet «Fredirico». Han forlot den russiske hæren for å kjempe for opprørerne som «frivillig». Drømmen hans var et «Novorussija», hvor Russland skulle erobre halve Ukraina.
9. mai-paraden i Donetsk i 2018. Stemningen i de opprørskontrollerte områdene er i dag helt annerledes, og området blir knyttet tettere og tettere til Russland, stikk i strid med Minsk-avtalen.

– Jeg har glemt hvordan det er å sove i pysjamas, forteller en innbygger i byen Kamianka ved fronten til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Les hele saken med abonnement