Sverige dropper voldtektssak mot Assange

Voldtektssaken mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange henlegges, opplyser svensk påtalemyndighet.

Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks, står på balkongen til Ecuadors ambassade i London i 2017.

Nyheten ble sluppet på en pressekonferanse i Stockholm tirsdag. Bevisene for sakene er i løpet av sommeren og høsten blitt svekket, opplyste aktor Eva-Marie Persson.

Assange har vært siktet for voldtekt mot en kvinne i Sverige i 2010. Etterforskningen ble på et tidspunkt henlagt for så å bli tatt opp igjen. Assange var også siktet for seksuelle overgrep mot en annen kvinne, men i 2015 ble denne saken foreldet. Det er ulike foreldelsesfrister på saker avhengig av hvor alvorlig siktelsen er.

Voldtektssaken ville først vært foreldet neste år, men nå har svensk påtalemyndighet altså valgt å henlegge saken fordi den antar at bevisene ikke er sterke nok for en fellende dom.

Les også

Julian Assange fikk tre oppmuntrende nyheter denne uken. En setning fra britenes utenriksminister gir ham likevel grunn til å være urolig.

Fengslet i Storbritannia

– Jeg har innkalt til denne pressekonferansen for å informere om min beslutning om å henlegge etterforskningen i den såkalte Assange-saken, sier Persson.

Assange sitter nå fengslet i Storbritannia i påvente av en avgjørelse om hvorvidt han skal utleveres til USA. Før dette tilbrakte han sju år i Ecuadors ambassade i London for å slippe unna en utlevering til Sverige.

Australieren var redd for at Sverige ville utlevere ham til USA, der han risikerte å bli stilt for retten i forbindelse med WikiLeaks publisering av hundretusener av hemmelighetsstemplede amerikanske dokumenter.

Les også

Julian Assange: Helt eller skurk?

Ni år gammel sak

Det var under et besøk i Sverige august 2010 at Assange ble mistenkt for seksuelle overgrep mot to kvinner. Da etterforskningen ble henlagt første gang i 2017, skyldtes det at Assange befant seg i Ecuadors ambassade.

Da han ble hentet ut av ambassaden av britisk politi og fengslet, ble etterforskningen gjenopptatt.

Amerikanske myndigheter anklager Assange for blant annet for å ha hjulpet til med et datainnbrudd som førte til lekkasje av store mengder hemmelighetsstemplede dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Irak. Lekkasjene førte til nyhetsoppslag i en rekke medier verden over.

Saken oppdateres.