Verden

Høyesterett i USA godkjenner Trumps asylregler

USAs høyesterett har godkjent loven som forhindrer de fleste migrantene fra Mellom-Amerika å søke asyl i landet.

Maria Meza (40) flykter fra tåregass på grensen mellom Mexico og USA med sine fem år gamle tvillingdøtre i desember i fjor. Å stanse den ulovlige innvandringen sørfra er en svært viktig sak for USAs president.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Høyesterett har tatt stilling til den omdiskuterte regelen som forhindrer alle som tidligere har passert gjennom et annet land på vei til USA, å søke asyl.

Beslutningen, som opphever en midlertidig kjennelse fra en lavere domstol, vil innebære at de aller fleste som forsøker å ta seg inn i USA, vil bli sendt tilbake til det første landet utenfor sitt eget slik at de i stedet må søke asyl der.

De fleste som krysser den sørlige grensen er mellomamerikanere som rømmer fra vold og fattigdom. De er stort sett ikke kvalifiserte til å søke asyl i USA under den nye regelen.

Les også

DEBATT: «Å sparke John Bolton er Trumps beste avgjørelse. Verdensfreden kan være reddet», skriver Fridtjof Lyse Falk

To av ni dommere uenige

Trump selv var tydelig fornøyd med å ha vunnet medhold i Høyesterett.

«STOR SEIER for USA i Høyesterett for asylregler på grensen», skrev Trump på Twitter etter at rettens beslutning var kjent.

To av de ni dommerne i Høyesterett, Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor, tok dissens på avgjørelsen. Sotomayor skrev i en uttalelse at «nok en gang har den utøvende makt utstedt en regel for å opprettholde en langvarig praksis mot flyktninger som søker beskyttelse mot forfølgelse».

Les også

LES OGSÅ: Bygger Mexico-mur med Pentagon-midler

Frem og tilbake i ulike instanser

Høyesteretts beslutning kommer etter at dommer Jon Tigar i distriktsdomstolen i San Francisco i juni blokkerte den nye regelen fra administrasjonen i Washington. En ankedomstol reduserte imidlertid Tigars rettskjennelse til bare å gjelde i hans rettsområde, noe som åpnet for at de strenge asylreglene bare kunne settes ut i livet i delstatene New Mexico og Texas, men ikke i Arizona eller California.

I en ny midlertidig forføyning mandag denne uken, gjeninnførte Tigar så en nasjonal stans i bruken av asylreglene, før ankedomstolen tirsdag foretok den samme innsnevringen av forføyningen som i forrige rettsrunde.

Les også

LES OGSÅ: De trodde dette nummeret var inngangsbilletten til USA. Men Trump vil det annerledes.

Siste ord ikke sagt

Høyesteretts beslutning onsdag slår således fast at Trump-administrasjonens nye asylregler skal være gjeldende praksis i påvente av at en pågående rettsprosess blir avgjort.

– Dette er bare et steg på veien, og vi håper på seier til slutt, uttaler advokat Lee Gelernt som representerer innvandrergrupper i saken.

Les mer om

  1. Asyl
  2. USA
  3. Trump