Verden

Nye demonstrasjoner mot Egypts president

Hundrevis av mennesker deltok i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Suez lørdag kveld. Sikkerhetsstyrker brukte tåregass, sier demonstranter.

Egypts president Abdel Fattah el-Sisi er for tiden i New York i forbindelse med FNs hovedforsamling. Han har foreløpig ikke kommentert demonstrasjonene i hjemlandet.
  • NTB

Flere hundre egyptere demonstrerte i havnebyen Suez lørdag kveld der de ba om at president Abdel-Fattah al-Sisi går av.

Det er andre kveld på rad i Egypt med demonstrasjoner mot den sittende presidenten.

Demonstrantene i Suez ble møtt med sikkerhetsstyrker som barrikaderte gater og satte inn pansrede kjøretøy. Ifølge nyhetsbyrået AFP oppsto det sammenstøt mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene.

– Det var omtrent 200 mennesker til stede. Sikkerhetsstyrkene avfyrte tåregass og gummikuler, og folk ble skadet, sier en mann som deltok.

Også flere andre som AFP har snakket med sier det ble brukt tåregass og gummikuler.

En sikkerhetskilde sier til AFP at det var titalls demonstranter i gatene, men kunne ikke gi ytterligere informasjon om myndighetenes respons.

Mange pågrepet

Minst 74 personer ble fengslet etter demonstrasjonene i Kairo fredag kveld. Det har AFP fått opplyst av en sikkerhetskilde. Det var også demonstrasjoner i flere andre byer.

Også i Kairo ble det brukt tåregass mot demonstrantene.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Right Watch ber internasjonale ledere og FN ta opp arrestasjonene med Sisi når han skal delta under FNs hovedforsamling neste uke. De advarer mot å bruke makt mot fredelige demonstranter.

Regjeringens organ som akkrediterer utenlandske journalister, ba i en uttalelse sent lørdag internasjonale journalister om at deres rapportering av hendelser i landet «ikke bør overdrives», uten å eksplisitt nevne demonstrasjonene.

Kom i stand på nett

Demonstrasjonene fredag kom i stand etter oppfordringer fra aktivister i sosiale medier, blant dem bygningsarbeideren og skuespilleren Mohamed Ali.

45-åringen, som selv har jobbet for det egyptiske forsvaret og som nå lever i eksil i Spania, har de siste ukene lagt ut flere videoer der han anklager Sisi og det egyptiske forsvaret for omfattende korrupsjon.

Sisi, som grep makten i et militærkupp i 2013, avviste forrige uke anklager om korrupsjon. Han har foreløpig ikke kommentert demonstrasjonene.

Lørdag publiserte Ali en video på sosiale medier hvor han ber egyptere delta i en «millionmann-marsj» neste fredag og fylle alle «store torg» i landet.

Les mer om

  1. Egypt