Myndighetene: Stort flertall av demonstrantene er tilreisende

Flere tusen soldater fra nasjonalgarden er satt inn for å stanse opptøyene i Minneapolis. Guvernøren advarer mot voldsutøvere som kommer utenbysfra.

Demonstranter omringer flere militære kjøretøy i Minneapolis, Minnesota fredag.

Folk demonstrerer i over 30 amerikanske byer, etter at afroamerikanske George Floyd døde i Minneapolis mandag 25. mai. Dette har ført til både vold, plyndring og ildspåsettelse.

I Minneapolis mener de lokale myndighetene at så mange som 80 prosent av demonstrantene er tilreisende fra andre stater i USA.

– La meg være veldig tydelig: De som gjør dette er ikke innbyggere fra Minneapolis, sa ordfører Jacob Frey på en pressekonferanse lørdag, ifølge CNN.

Han viste til at mange lokale småbedrifter var ødelagt, og at mange lokale institusjoner var satt fyr på.

Ordføreren pekte på at protestene tidligere denne uken for det meste var fredelige, men at dynamikken nå var endret. Det skal ha strømmet på med folk utenbysfra de siste dagene, og mange av dem skal ønske å utøve vold.

Guvernør i Minnesota Tim Walz anslo på en pressekonferanse at bare 20 prosent av demonstrantene var lokale. I Minneapolis’ tvillingby St. Paul ble 20 demonstranter arrestert fredag. Samtlige kom utenbysfra.

USAs justisminster William Barr uttalte lørdag at «de fredelige protestene er kapret av voldelige, radikale elementer».

Mens president Donald Trump tvitret at de lokale myndighetene må bli «mye tøffere», ellers vil de føderale myndighetene «gjøre det som trengs». Trump tok også til orde for mange arrestasjoner og for å bruke ubegrenset militærmakt.

Minnesotas guvernør Tim Walz.

Har mobilisert hele nasjonalgarden

I Minnesota har myndighetene satt inn historisk kraftige tiltak for å forsøke å stanse de voldelige protestene.

Hele delstatens nasjonalgarde på 2500 soldater er utkommandert. Det er første gang siden andre verdenskrig at hele styrken tas i bruk på denne måten.

Det er innført portforbud. Men fredag var det mange demonstranter som trosset forbudet, avfyrte fyrverkeri mot politiet og satte fyr på biler og bygninger.

Guvernør Walz sa lørdag at han forventet flere arrestasjoner lørdag kveld enn noen dag tidligere denne uken, og ba folk holde seg hjemme.

Han ba også folk om hjelp til å finne og pågripe dem som er drivkreftene bak volden.

En dagligvarebutikk blir plyndret i forbindelse med demonstrasjonene i Minneapolis fredag.

Kan utvide siktelsen

Amerikanske myndigheter er i villrede over hvordan de skal få stanset protestene, som pågår i minst 30 byer over hele landet.

Politibetjenten som får ansvaret for George Floyds død, Derek Chauvin, er arrestert og siktet for uaktsomt drap. Enkelte demonstranter har krevt at han siktes for overlagt drap, og at også de tre andre betjentene som deltok siktes.

Det samme har familien til Floyd krevd.

Minnesotas statsadvokat Keith Ellison uttalte lørdag at den juridiske prosessen mot Chauvin akkurat har begynt, og at siktelsen kan bli utvidet eller endret. Han sa at også andre personer kan bli siktet.

– Rettferdighetens hjul er i bevegelse, og de beveger seg raskt, sa han.

En soldat fra nasjonalgarden vokter delstatsparlamentet i St Paul, Minnesota.

Føderale militære klare til å rykke ut

Det er innført portforbud i flere byer, og i flere byer er hundrevis av demonstranter arresterte.

Også i Kentucky er delstatens nasjonalgarde satt inn for å stanse opptøyer i byen Louisville. Her har det vært opptøyer etter drapet på afroamerikanske Breonna Taylor (26) i mars. Taylor ble skutt av politiet.

I Michigan har guvernøren oppfordret byene til å reservere avgrensede områder for fredelige protester.

President Donald Trump sa lørdag om situasjonen i Minnesota at «de må bli tøffere» og at militæret er klare for å bidra hvis det trengs.

Hærstyrker fra både Kansas, North Carolina og New York har fått beskjed om å stille i beredskap. De er klare til å rykke ut på fire timers varsel dersom guvernøren i Minnesota ber om det, uttaler en talsmann for forsvaret til CNN.

Trump anklager «radikale venstrekrefter» for å stå bak volden.

Les også: Politimannen pågrepet og siktet for drapet